Vágólapra másolva!
A befektetők, akik régebben Lengyelországot tartották a legtöbbre a régióban, most Magyarország felé kacsingatnak. A Deutsche Bank (DB) stratégája, Angus Halkett a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, a változás fő oka, hogy Varsóban ugrásszerűen nő a deficit, míg Budapest igykeszik csökkenteni a költségvetési hiányt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az uniós tagállamok közül elsőként Magyarország volt kénytelen a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulni hitelért, de ennek most megmutatkoztak a pozitívumai.

Az IMF szoros költségvetési szabályokat kényszerített Magyarországra, miközben Lengyelországban elszállt a deficit és megingott a bizalom. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet nem élt megkötésekkel Lengyelország esetében.

"Magyarország egyértelműen megtesz mindent, amit tud, hogy megakadályozza a válság súlyosbodását és véghezviszi az EU és az IMF által kért változtatásokat" - mondta Angus Halkett, a Deutsche Bank stratégája. "Lengyelország viszont sok dologban éppen az ellenkező irányba halad, mint Magyarország." Ezt mutatja az is, hogy a forint teljesítménye jelentősen felülmúlta a zlotyét az elmúlt három hónapban.

A gazdasági ciklusok változását figyelembe véve az OECD 2010-ben a hazai össztermék 0,6 százalékának megfelelő költségvetési többletet jósol Magyarországnak. Ez egyedülálló a 30 tagú szervezetben, ugyanis a többiek mind deficitesek lesznek. Lengyelország 6,2 százalékos, a csúcstartó Egyesült Királyság 10,4 százalékos hiánnyal számolhat majd.

"Az emberek mindig úgy gondolták, hogy Magyarország egy rossz hely, ezért a befektetői hangulat általában rossz volt. Lengyelországot ellentétben mindig jónak tartották, épp ezért most nagy volt a meglepetés, hogy milyenek a pénzügyi kilátások. Most már nem gondolják úgy, hogy Lengyelország annyira jó hely lenne" - mondta Halkett.

A javulás ellenére Magyarország hitelbesorolása még mindig jóval alacsonyabb Lengyelországénál, és az adósságállomány növekedése ebben az évben még nem fog leállni. A Standard & Poor's és más elemzői csoportok szerint a nagy kihívás a választás éve lesz és az hogyan hat majd a pénzügyi egyensúlyra.