Lehet, hogy nem adja el a GM az Opelt

Vágólapra másolva!
A június elsején csődbe ment General Motors új igazgatói, akik már az - új utódtársaságot megalapító - többségi amerikai állam érdekeit képviselik, azon gondolkodnak, hogy mégsem választják le a GM-ről a német leányvállalatot, az Opelt. Erről a Bloomberg hírügynökség közölt hivatalosan meg nem erősített információkat.
Vágólapra másolva!

A hír azért meglepő, mert a GM hónapok óta tárgyal az Opel sorsáról, és két vevő tűnt eddig igazán esélyesnek: az egyik a kanadai-osztrák Magna vezetésével létrejött, részben orosz cégeket is magába foglaló konzorcium, a másik pedig a brüsszeli RHJ International.

A német kormány már fél éve szorgalmazza a Bloomberg szerint, hogy a GM adja fel többségi tulajdonát az Opelben, amelyet 1929 óta irányít az amerikai cég. Most azonban tengerentúli hírforrások úgy tudják, a GM annyira megerősödött a nyáron, hogy mégsem kell lemondania az Opelről.

A General Motors ugyanakkor a Saabot éppen a napokban értékesítette egy svéd vevőnek, a szupersportkocsikat gyártó Koenigseggnek, az amerikai márkák közül pedig megszünteti a Pontiacot, és eladja a Hummert, illetve a Saturnt.

Ugyanakkor a Bloomberg mégsem zárja ki, hogy az Opelt a Magnának értékesítik, mert ezt az ajánlatot támogatja állítólag a német kormány. A rüsselsheimi központú Opel 25 ezer embert foglalkoztat Németországban, ezért kulcskérdés Merkel kancellár számára, hogy biztosítsa a munkahelyeket.