Átmeneti gondot jelent az infláció

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a magas infláció átmeneti gond és a magyar gazdaság éves növekedési ütem a negyedik negyedévben jóval 1 százalék alá süllyedhet. A Merrill Lynch előrejelzése szerint az MNB alapkamata az idén 7,25, jövőre 6,25 százalékig csökken.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch által befektetőknek kiadott heti felzárkózó piaci makro-visszatekintések legfrissebb összeállítása a 6,7 százalékos, teljes kosárra számolt októberi éves inflációt és az 1,0 százalékos éves összevetésű harmadik negyedévi GDP-növekedést veti össze.

A ház megállapítja ugyanakkor, hogy jóllehet az élelmiszerár-sokk rövid távon nyilván felfelé hajtja majd az inflációs előrejelzéseket, azonban a mélyülő negatív kibocsátási rés - vagyis a hosszú időszakra számolt trendnövekedési átlag és az ettől elmaradó tényleges GDP-növekedési ütem különbsége - középtávon (2008-2009) már az inflációs prognózisok csökkentését teszi szükségessé.

Az elemzés szerint másképp kifejezve ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az inflációs probléma valószínűleg átmeneti, a növekedési probléma azonban jó eséllyel tartósabban jelen lesz.

A Merrill Lynch saját előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a magyar gazdaság éves összevetésű növekedési üteme 0,6-0,7 százalékra csökken tovább a belső fogyasztás recessziója miatt, ami a pénzügypolitikai enyhítés folytatása mellett szól.A ház azt jósolja, hogy az idei egész évi magyar GDP-növekedés 1,4 százalékos, és még jövőre is csak 1,7 százalékos lesz. A Merrill Lynch előrejelzése szerint az MNB alapkamata az idén 7,25, jövőre 6,25 százalékig csökken.

A magyar pénzügypolitikai kilátások megítélése a londoni elemzői közösségben mindazonáltal a gyenge növekedés ellenére sem egyértelmű. Az elmúlt egy hétben két nagy londoni befektetési ház is visszavonta azt az előrejelzését, hogy az idén még lesz egy jegybanki kamatcsökkentés.