Viharfelhők Románia gazdasága felett

Vágólapra másolva!
Amennyiben nem enyhül a román lakosság hitelfelvételi láza, különösen a külföldi valutában való eladósodás gyors tempója, akkor a sérülékeny gazdaság túlfűtötté válhat, ami alááshatja pénzügyi stabilitást és az ország végül gyorsan felemésztheti azt a viszonylagos jólétet, amit a rendszerváltás után kínkeservesen megszerzett - állítják szakértők.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's hitelminősítő szerint a belső hitelállomány hirtelen felduzzadása miatt Románia az egyik olyan ország, amely a legnagyobb mértékben kitett a világ pénzpiacain kialakult válságnak, azaz a hitelhez jutás nehezebbé válásának. A kölcsönök felvételéhez kötődő erős valutakereslet a lej gyors leértékelődéséhez vezethet, aminek nyomán sokan képtelenné válhatnak hitelrészleteik fizetésére, elszaladhat az infláció és vége szakadhat a gyors gazdasági növekedésnek - írja a Napi Gazdaság.

A veszélyes helyzet azért alakult ki, mert a gazdasági fellendülés nyomán megugró bérek meghozták a románok fogyasztási kedvét, amihez hiteleket vesznek fel. Ma már az eladósodottság a háztartások jövedelméhez viszonyítva többé-kevésbé a nyugat-európai szinten van, míg az ország GDP-jéhez viszonyítva csak 12 százalék, ami messze elmarad az eurózóna több mint 50 százalékos átlagától.

Gyorsította a folyamatot a lej erősödése - a román valuta az elmúlt három évben 25 százalékkal erősödött az euróval szemben, mielőtt idén nyáron kissé gyengülni kezdett. Ennek nyomán a külföldi valutában felvett kölcsönök mennyisége másfélszer olyan gyorsan nő, mint a lejhiteleké.

Megkönnyíti a hitelek felvételét és egyben növeli bedőlésük kockázatát a még mindig elterjedt korrupció. Az ingatlantulajdonosok sokszor lefizetik az ingatlanbecslőket, hogy azok valós értéküknél magasabbra taksálják hitelfedezetül is felhasznált tulajdonukat és nem ritkák a fiktív, szintén a valóságosnál magasabb bért mutató jövedelembevallások. A bankok azzal védekeznek, hogy forgalmuk növekedésének őrült tempója miatt okoz nekik nehézséget a prudens üzletvitel szabályainak betartása.

Végül rossz előjel a jövőre nézve, hogy csökkenhet a külföldön dolgozó románok által hazautalt pénz mennyisége. Ezek az eurómilliárdok hozzájárultak az uniós belépés után felpörgött import finanszírozásához. Sok vendégmunkás azonban már képes arra, hogy kivigye magához azt, akinek eddig hazautalta keresete egy részét. Az ő pénzük hiánya miatt jelentősen lassulni fog ennek a forrásnak a beáramlása Romániába, éppen akkor, amikor a belső fogyasztás növekedésétől is hajtott árubehozatal finanszírozásához minden eurócentre szüksége lenne az országnak.