Abu-Dzabi mentőövet dob a Citigroupnak

Vágólapra másolva!
Az amerikai Citigroup 7,5 milliárd dollárért adott el részvényeiből egy abu-dzabi tulajdonú befektetési társaságnak. Az abu-dzabi befektetési hatóság ezáltal a bank legnagyobb részvényese lett egy 4,9 százalékos részvénypakettel.
Vágólapra másolva!

Az apró, ám igen gazdag arab emirátus részvényvásárlásával a Citigroup friss tőkéhez juthat tevékenysége bővítéséhez, idézi a cég közleményét a BBC. A Citigroup egyike azon pénzügyi társaságoknak, amelyeket a jelzálogpiaci gondokból fakadó globális hitelválság a legérzékenyebben érintett. A korábbi években, a kamatok történelmi alacsony szintjén a bankok könnyű szívvel hiteleztek szerény fizetési képességű ügyfeleiknek is, ám a törlesztések egyre nagyobb elmaradása miatt a feltételek szigorodtak. A kamatok emelkedése és a kölcsönök drágulása azután a nem fizető ügyfelek újabb tömegeit zúdította a piacra, a törlesztőrészleteikhez hozzájutni képtelen bankoknak dollármilliárdos veszteségeket okozva.

Miután a bank 57 százalékos profitcsökkenést jelentett a harmadik negyedre a hitelválság nyomán beragadt tartozások miatt, a bank elnök-vezérigazgatója, Charles Prince kénytelen volt lemondani, a Citigroup-papírok pedig jócskán veszítettek értékükből.