Előnyben az orosz gyógyszergyártók

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdasági és energiaügyi minisztérium új stratégia kidolgozásába kezdett, amely az orosz gyógyszeripart hivatott majd védeni a "gátlástalan nyugati vetélytársaktól" - derül ki a szerdai Napi Gazdaságból. A tervezet célja a külföldi cégekkel szembeni bürokratikus korlátozások bevezetése, illetve az általuk gyártott gyógyszerek hazai generikus termékekkel történő fokozatos felváltása.
Vágólapra másolva!

Az intézkedések többek közt a gyógyszerek szigorúbb engedélyeztetési eljárását, valamint az országon belüli gyárak fokozottabb ellenőrzését irányoznák elő. Ezenfelül az Oroszországban gyógyszereket előállító külföldi vállalkozásokat orosz leányvállalat vagy önálló jogi személy létrehozására is köteleznék, az orosz gyógyszergyártókat pedig értékesítéseik növelése céljából külföldi gyárak létrehozására ösztönöznék - teszi hozzá a Bloomberg hírügynökség.

Szvetlana Zavidova, a Klinikai Kutatási Szervezetek Szövetségének igazgatója a lapnak fenntartásokkal nyilatkozott a tervről, szerinte ugyanis az ötletgazdák nem veszik figyelembe, hogy a nyugati termékeket a származási országokban már az orosz szabályozásnál szigorúbb bevizsgálásnak és engedélyeztetési eljárásnak vetik alá. Ráadásul Oroszországban nem is állna rendelkezésre elegendő számú, megfelelően képzett ellenőr a feladat végrehajtásához. Az RMBC ügynökség adatai szerint 2007 első kilenc hónapjában az orosz gyógyszerek részesedése a gyógyszertárakban 22, míg a kórházakban 33 százalékot tett ki.

A Richter március végérea Polpharma-akvizíció és ennek keretében megveszi az oroszországi Akrihin 80 százalékát - az orosz gyógyszerpiac második legnagyobb szereplőjévé válik. Piaci részesedése - a Polpharma és az Akrihin együttesen 0,9 százalékával - 4,1 százalék. A Richter már egy évtizede készül az orosz gyógyszerpiac szigorítására, ennek jegyében épített zöldmezős beruházással egy gyárat a Moszkva melletti Jegorjevszkben. Ugyanakkor a DLO-lista bevezetését követő tavalyi változások már eddig sem kedveztek az orosz piacon jelen lévő külföldi cégeknek.