Sarkozy csökkentené a benzinadót

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök kedden azt mondta, ha tovább emelkedik az olajár, javasolja majd EU partnereinek, hogy fontolják meg a benzin forgalmi adójának csökkentését.
Vágólapra másolva!

Az RTL rádiónak nyilatkozva Sarkozy azt mondta, hogy a benzin áfa-tartalmának a csökkentése segítene ellensúlyozni a magas benzinárat a töltőállomásoknál.

A francia elnök rámutatott arra: "európai döntés kell ahhoz, hogy legyen áfa-csökkentés".

Sarkozy egyidejűleg bejelentette, hogy támogatási alapot tervez létrehozni a rászorulók számára, megemlítve a halászokat. A francia elnök szerint negyedévente 150-170 millió eurót kell erre a célra elkülöníteni.

Franciaországban a halászok több mint egy hete blokád alatt tartanak számos kikötőt az üzemanyag árának az emelkedése ellen tiltakozva, ami szerintük veszélyezteti a megélhetésüket.

Eközben Christine Lagarde francia pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek csoportjának fel kell szólítania az olajexportálókat termelésük növelésére. A miniszter közölte: már megkereste a G7-ek tagjait, hogy vitassák meg ezt a kérést és azt terjesszék a termelő országok elé.