Gyorsvasút épül 2020-ra a Fekete-tengerig

Vágólapra másolva!
Körülbelül 12 évig tart majd, és mintegy 8 milliárd eurós költséget igényel a Budapest és Konstanca között tervezett nagysebességű vasútvonal kiépítése, olvasható a román állami vasúttársaság (CFR SA) jelentésében. A projekt teljes végrehajtása 2020-ra várható a társaság szerint.
Vágólapra másolva!

A román és a magyar közlekedési minisztérium képviselői a tavaly novemberi nagyszebeni kormányülés keretében írták alá a megállapodást a nagysebességű, az európai vasúti közlekedési hálózathoz kapcsolódó vasútvonal jövőbeni megvalósításáról a Budapest-Bukarest-Konstanca vonalon.

A terv jól illeszkedik azoknak az európai projekteknek a sorába, amelyek szerint Strasbourg és Budapest között jönne létre ilyen vasútvonal. Az említett vasút Frankfurton keresztül München és Bécs érintésével érhet majd a magyar fővárosba. A magyar kormány sikeresen lobbizott annak érdekében, hogy a Bécs-Budapest szakaszt integrálják a strasbourgi vonalba, és uniós forrásokra is számíthat az építéshez.

A CFR SA jelentése szerint a Budapest-Konstanca vonal megvalósíthatósági tanulmányát a jövő évig elkészítenék, majd a jövendő kivitelező kiválasztasa is megtörténne 2010-ben vagy legkésőbb 2011-ben. A társaság ugyan 2020-ra várja a vasút megépítését, ám a tavalyi magyar-román közös kormányülés utáni napokban Ludovic Orban román közlekedési miniszter derűlátóbbnak bizonyult, mivel úgy vélte, a nagysebességű vasútvonal romániai szakasza 2015-ig elkészülhet.

Budapest-Bukarest nem egészen 4 óra alatt

A nagysebességű vasút számára építendő vonal egy kilométeres sík területen 2 millió euróba kerül, hegyvidéken az összeg 40 millióra euróra is rúghat, ha pedig alagutakat is fúrni kell, a költségek ennél is magasabbak lehetnek - mondta el Gabriel Stanciu, az Alstom Transport Romania vasúti közlekedést ellátó cég igazgatója. A Budapest és Bukarest közötti 800 kilométeres távolságon a becslések szerint 8 milliárd eurót emészt fel az építés. A jövendő vonat 220-250 kilométeres óránkénti sebességgel halad majd.