Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közép-ázsiai útján felvetette, hogy a Nabucco gázvezetékprojektben érdekelt országoknak a szakértői egyeztetések után végre állást kell foglalniuk a felmerülő problémákról. Egyes szakértők szerint ugyanakkor újabb orosz-ukrán gázvita fenyeget, mert a Gazprom hamarosan drágításra fog kényszerülni.
Vágólapra másolva!

Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány Ferenc kormányfő a gázvezeték-beruházásban a tervek szerint részt vállaló, illetve a vezetéket potenciálisan gázzal feltöltő országok részvételével.

A magyar kormányfő azt hangsúlyozta, hogy sok még a nyitott kérdés és a bizonytalanság a Nabucco tekintetében, ugyanakkor szorít az idő, és tennivaló is van elég. "Itt az ideje, hogy a szakértői egyeztetések után egymás szemébe nézve foglaljunk állást a felmerülő problémákról" - mondta Gyurcsány Ferenc asgabati megbeszélései előtt.

A gáz- és olajügyeket felügyelő Tagijev Tacberdi türkmén miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésén azt hangsúlyozta, hogy nem csak az energiában gazdag országok szeretnék diverzifikálni iparukat, hanem az energiahordozókat vásárlók is szeretnék diverzifikálni piacukat és szállítási lehetőségeiket.

Magyarország érdeke, hogy csökkentse függőségét az orosz gázszállításoktól, ezért érdekelt a Nabucco gázvezeték megvalósításában. Utalt arra is, hogy Ilham Alijev azeri elnökkel előző nap folytatott tárgyalásain elhangzott: Baku csak egy-két milliárd köbméter gázt tudna esetleg szállítani, de azzal nem lesz tele a vezeték. A lehetséges gázszállításokról való magyar felvetésekre egyelőre nem érkezett konkrét válasz türkmén részről.

A magyar kormányfő hétfőn este Ilham Alijev azeri elnökkel tárgyalt Bakiban, aki azt hangsúlyozta, hogy lehetőségeik szerint minden gázvásárlói igényt igyekeznek kielégíteni. Gyurcsány Ferenc az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén köztársasági elnöknek is felveti a Nabucco-csúcsra vonatkozó magyar javaslatot.

Drágul a közép-ázsiai gáz

Eközben a Gazprom földgázipari vállalat arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, hogy a közép-ázsiai földgáz beszerzése jövőre több mint kétszeresére drágulhat. "Ami a gázárakat illeti, a végfelhasználók számára egészen drámaivá válik a helyzet" - idézte az orosz állami televízió Alekszej Miller vezérigazgatót.

A Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője Türkmenisztánból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból importál földgázt, ezzel pótolja a hazai piac számára az általa Nyugat-Európába exportált mennyiségeket. Korábban igyekezett alacsonyan tartani az importárakat, kihasználva, hogy e volt szovjetköztársaságoknak nincs alternatív exportútvonaluk.

E forrást megőrzendő, a Gazpromnak az is érdeke, hogy a közép-ázsiai termelőket eltérítse az új keletű, kínai és a nyugati gázimport- és vezetéktervekben való részvételtől, ezért újabban hajlandó magasabb árat fizetni nekik.

Miller megismételte, hogy jövőre a Gazprom által Európába exportált földgáz ára el fogja érni az 500 dollárt ezer köbméterenként, a mostani 400 dollár helyett, részint a kőolaj drágulása miatt - amit a földgázárak hat-kilenc hónapos késéssel követnek -, részint a közép-ázsiai gáz árának emelkedése miatt.

A Gazprom jelenleg Türkmenisztántól veszi a legtöbb gázt, annak ára már most ezer köbméterenként 150 dollárra emelkedett az első félévi 130 dollárról. A Gazprom jelenleg ezer köbméterenként 179,50 dollárt számláz Ukrajnának a szállított orosz-közép-ázsiai földgázkeverékért, és figyelmeztetett, hogy ez is megközelítheti az európai árszintet jövőre.

Elemzők szerint Ukrajnának erre nincs pénze. Egy korábbi orosz-ukrán árvita 2006 elején rövid időre fennakadásokat okozott Oroszország európai gázexportjában, amelynek 80 százaléka Ukrajnán át halad.