Brutális brit élelmiszer-áremelkedés

Vágólapra másolva!
Egy brit piackutató cég mérései szerint egyes élelmiszeripari termékek idei drágulása a brit szupermarketekben megközelítette az 50 százalékot. Egészében 8,3 százalékos nyolchavi drágulást mért a cég, a hús és hal esetében azonban csaknem 23 százalékot, míg a csomagolt sonkánál például több mint 45 százalékot. A tisztított csirke és csirkemell ára majdnem 42 százalékkal ment fel.
Vágólapra másolva!

A Verdict Research nevű intézet számait a BBC ismertette: ezekből kiderült még, hogy magasan az infláció felett alakul számos fontos napi fogyasztási cikk ára, nem véletlenül állítják az értékelések hogy az augusztusban másfél évtizedes rekordot, 4,4 százalékot elért brit inflációért kiemelkedően az élelmiszerárak a felelősek. Elemzők szerint szinte biztos szeptemberre az 5 százalékos emelkedés.

Még a konzerváru is nagyjából 15 százalékkal drágult január óta Nagy-Britannia nagyobb üzleteiben, de közel hasonló arányú volt eddig a drágulás a zöldség-gyümölcs árucsoportban is.

Az áremelkedés rekordere a négy kiflit tartalmazó csomag lett: 47,4 százalékkal kerül többe, mint a múlt év végén.

Egy keveset spórolhattak ugyanakkor a fogyasztók tavaly óta a tejtermékeken: ezek árszintje január óta 1,8 százalékkal ment le.