Hat százalék maradt a lengyel alapkamat

Vágólapra másolva!
A Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével ismét változatlanul, 6,0 százalékon hagyta alapkamatát, az egyhetes repót.
Vágólapra másolva!

A döntés megfelelt az elemzők várakozásának.

Az infláció erős - júliusban, majd augusztusban is 4,8 százalékos volt tizenkét hónapra számolva, jóval a bank állandó, 2,5 százalékos célja fölött -, de a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés a várakozásoknál gyengébben teljesít az utóbbi időben, lehetővé téve némi türelmet a jegybankban, tekintve, hogy a gazdasági növekedés a legtöbb előrejelzés szerint 5,5 százalék körül alakul az idén a tavalyi 6,6 százalék után.

A kormány két hete bejelentett terve a 2011-es euróövezeti felkészülésre azonban új kamatemelési nyomást okozhat. Elemzők úgy vélik, legkésőbb a jövő év közepére 6,5 százalékos lesz a lengyel alapkamat, hacsak nem csökken meredeken az infláció.

A bank tavaly április végén kezdte meg a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit. Tavaly négyszer, idén eddig szintén négyszer szigorított a Lengyel Nemzeti Bank negyed-negyed százalékponttal, utoljára június végén. Ettől az infláció kora tavasszal átmenetileg enyhült, de júniustól megint gyorsult. Ám a központi bank június óta kénytelen volt szünetet tartani a felzárkózó valutákat, köztük a zlotyit is feltornászó devizapiaci spekuláció miatt, és újabban a GDP-növekedés lassulását is kénytelen volt számításba venni.