Állami baki hátráltatta az Összefogás aláírásgyűjtését

Vágólapra másolva!
Rossz kérdőíveket kaptak több körzetben, ezért nem tudják elkezdeni az ajánlásgyűjtést az Összefogás politikusai, jelentették be az érintett szervezetek kampányvezetői hétfőn reggel. Vizsgálatot követelnek, szerintük ez veszélyezteti a választási indulásukat is. Az Origónak a megnevezett helyszínek közül többnél is azt mondták, szinte azonnal orvosolták a problémát.
Vágólapra másolva!

Az Összefogás egyéni jelöltjei informatikai és szervezési hibák miatt nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtést hétfő reggel - közölték az ellenzéki szövetség politikusai az MTI-vel. Emiatt vizsgálatot követelnek.

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM) és Boruzs András (Magyar Liberális Párt) közleményében azt írta: szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik.

Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen - az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére - rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken - közölték. Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben - írták.

Az Origo megkeresett több felsorolt választási irodát. Csornán azt mondták, a problémát azonnal orvosolták, egy órán belül már kiadták a javított íveket. Pécsett annyit közöltek: javították a tévedést, még délelőtt elvitték a jó íveket az érintettek. Mezőtúrról a választókörzeti központba, Törökszentmiklósra irányítottak, ahol Ondok László jegyző és irodavezető azt mondta, nem érti, Mezőtúr, ahol nem adnak ki ajánlóíveket, hogyan került a hírekbe. Törökszentmiklóson mindenesetre technikai okok miatt tényleg eltért az összefogás pártjainak sorrendje az igényelttől, a papírokat így nem is adták ki, hanem negyedóra alatt kinyomtatták az újakat, így a jelölt már a jó lapokat vitt el. Úgy tudjuk, a Nemzeti Választási Irodát délelőttre úgy informálták a helyi irodák, hogy mindenütt javították a problémát.

Szigetvári Viktor az Origónak azt mondta, délelőtt a negyedik emltett városról, Vecsésről hallotta, hogy már rendben kiadták a jó íveket. "Ettől függetlenül értetlenül állunk az előtt, hogy mi jó adatokat adtunk át, mégis pontatlanul kapták meg az íveket", mondta. Példaként Braun Róbertet említette, akinél csak az MSZP szerepelt jelölőszervezetként, míg Török Zsoltnál a pártok - szavazólapon fix - sorrendjét cserélték fel.

Budapesten a XVIII. kerületben induló MSZP-s Kunhalmi Ágnes ajánlóívét is hibásan nyomtatták ki, itt is rossz volt a jelölőszervezetek sorrendje, így ő sem tudta elkezdeni délelőtt az aláírásgyűjtést. "Azon választópolgárok, akik előre jelezték, hogy reggel aláírnának, csak később tudják ezt megtenni, amit nagyon sajnálok" - írta a Facebook-oldalán.

Azonnali vizsgálatot kérnek

Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek, és a választási szervekhez fordulnak, mert a "szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson". Az összefogás reggel azt közölte: képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni őket. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfő reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.