Az öt legsúlyosabb átok, ami eddig sújtotta a baloldalt

mszp, mesterházy attila
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a baloldali összefogásnak nem sok esélye van a választások megnyerésére, de a legszerencsétlenebb politikai erő címét valószínűleg ki fogja érdemelni. A veszekedős tárgyalásokat szerencsétlen névváltozás követte, miközben politikai botrányokkal is meg kell küzdeniük. Most pedig itt ez a vihar is, amely miatt le kellett mondani nagyszabásúra hirdetett választási rendezvényüket. Nem mondjuk, hogy ezek összefüggenek egymással, de így együtt elég sötét árnyékot vetnek a választási szövetségre.
Vágólapra másolva!

1. Hónapokig tartó egyezkedések

Az ellenzéki Összefogás pártjainak egymásra találása nem volt egyszerű. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon hónapokon keresztül tárgyalt az együttműködéséről 2013-ban, míg végül egy félmegoldást sikerült összehozniuk. Szövetséget kötöttek ugyan, de azt például nem tudták eldönteni, hogy melyikük legyen a miniszterelnök-jelölt. Az október 23-ai közös baloldali megemlékezésen azonban váratlan dolog történt: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ellopta a show-t az MSZP és az Együtt elől, Mesterházy Attilát pedig kifütyülték.

Az MSZP és az Együtt januárban újragondolta a megállapodást, amelynek az lett a vége, hogy kiszélesítették az együttműködésüket, bevették a Gyurcsány-déle DK-t és Fodor Gábor pártját is. A miniszterelnök-jelölt pedig Mesterházy Attila lett.

2. Simon Gábor milliói

A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy az MSZP elnökhelyettesének, Simon Gábornak egy bécsi számlán 240 millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését, végül gyanúsított lett, és le is tartóztatták.

Fideszes politikusok a Simon-ügy napvilágra kerülése óta minden alkalmat megragadnak arra, hogy szembesítsék vele az MSZP-t, amelynek politikusai egyelőre nem kommentáltak érdemben az ügyet. Mesterházy Attila korábban azt mondta, hogy Simon Gábor 240 milliója nem függ össze a politikával, de azt nem akarta elárulni, hogy ezt mire alapozza. Később arról beszélt, hogy elfogadhatatlannak tartja az ügyet, és ez hatásában "büntetés a szocialista pártnak". "Csak nem képzelik, hogy örömmel és egy vállrándítással intézem el magamban ezeket a dolgokat" – mondta. Közben azonban bármerre jár, mindenhol Simon Gáborról kérdezik. Mesterházy nemrég ki is fakadt ezen.

3. Bajos névválasztások

Egy hónappal a választások előtt a baloldali pártok megváltoztatták az eddig használt nevüket, azóta Összefogás helyett Kormányváltás névvel kampányolnak. A váltásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt is országos listát állít, és nem akarták, hogy a választók pusztán félreértésből rájuk ikszeljenek a baloldali pártok helyett.

Korábban Szepessy Zsolt többször is kifogásolta, hogy a baloldal használja a nevét. Februárban feljelentést is tett az ügyészségen "név-, szlogen- és védjegylopás, valamint az ezekkel összefüggő választási csalás miatt". Az ügyészség azonban elutasította a feljelentést bűncselekmény hiányában, vagyis jogszerűen használhatná a szlogent a baloldal, és egészen március elejéig használta is. Az utcákon kint lévő választási plakátjaikon például még mindig ez a szlogen szerepel, azokat ugyanis még a névváltoztatás előtt helyezték ki.

Bajnai Gordonék pártjának, az Együtt-PM-nek szintén van egy névrokona azok között a pártok között, amelyek képesek voltak országos listát állítani, ez az Együtt 2014 párt. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a múlt héten azt mondta, az Együtt 2014 párt hajlandó lett volna visszalépni a választásokon, ha Bajnai Gordonék decemberben adnak nekik 100 ezer eurót. Az Együtt 2014 elnöke azonban tagadta, hogy ilyen ajánlatot tett volna.

4. Zuschlag János könyve

A csalás miatt hat év börtönre ítélt egykori szocialista politikusnak, Zuschlag Jánosnak március 10-én jelent meg Pártházból börtönbe című könyve, amelyben azzal vádolja Gyurcsány Ferencet, hogy tudomása volt a minisztersége alatt elcsalt pályázatokról. Zuschlag a könyvében sokat bírálja egykori pártját, az MSZP-t, ahol szerinte mindennapos volt a pénzek kéz alatti mozgatása. Fideszes politikusokat viszont alig említ a könyvben.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésben utasította vissza Zuschlag János állításait, és az MSZP, valamint a Demokratikus Koalíció is hazugságnak nevezte az egykori képviselő szavait. A könyvről írt recenziónkat itt olvashatja.

5. Március 15-ei vihar

A baloldali összefogáshoz tartozó pártok szombat délután a fővárosban tartottak volna közös rendezvényt. A Szabad sajtó útjára hirdetett demonstráción beszédet mondott volna többek között Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt is. A rendezvényt azonban a közelgő vihar miatt lemondták. A várható viharos szél miatt vasárnap éjfélig az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az állami ünnepségeket, ahol felszólalt például Orbán Viktor miniszterelnök is, szombat délelőtt tartották, amikor még szép, napos idő volt Budapesten.