Nem kesereg a baloldal az elmaradt tütetés miatt

Vágólapra másolva!
Olyannyira nem csügged a baloldal amiatt, hogy március 15-én le kellett fújni a régóta szervezett tüntetésüket, hogy több politikus is úgy értelmezi: még jobban is járt a Kormányváltás. A baloldal így ugyanis egy héttel a választás előtt, a Békemenet után tarthat tömegdemonstrációt. Az időpontról nem volt hosszas egyeztetés, a pártvezetők szombaton a Petőfi szobor előtt másodpercek alatt döntöttek.
Vágólapra másolva!

Szombat délig nem akarták elhinni a baloldal politikusai, hogy megint lehet akkora pechjük, hogy le kell fújniuk a március 15-i tüntetést. Tavaly a hóesés, most pedig a nagy szél akadályozta meg a gyűlést a Szabad Sajtó úton.

A tüntetést a Kormányváltás igazi erődemonstrációnak szánta, hetekkel korábban kezdték a szervezést, Körmendtől Békéscsabáig mozgósították az aktivistákat. Március 15-én délben azonban Szigetvári Viktor azzal hívta körbe kollégáit, hogy az időjárás miatt el kell halasztani a tüntetést. "Kétóránként kaptunk jelentést az időjárástól, délben kiderült, hogy akkora lesz a szél, hogy az erősítőket le kellene szerelni. Nem maradt más lehetőség, le kellett mondani" - mondta az Origónak Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke, aki hivatalosan a rendezvény fő szervezője volt.

A közösségi oldalakon már szombaton több szimpatizáns is kritizálta a döntést, és a Jobbikra hivatkoztak, amely a gyűlését a szél és az eső ellenére sem halasztotta el. Szigetvári szerint viszont nem érdemes összehasonlítani a rendezvényüket a Jobbikéval, az ugyanis nem a Duna partján volt, és jóval kevesebb embert mozgatott meg, mint amennyit a Kormányváltás várt. A hangtechnikát ráadásul az Erzsébet hídnál 35 km/h-s szél fölött le kellett volna szerelni, így pedig nem lett volna értelme a tüntetésnek.

A tüntetés lefújásával minden pártvezető egyetértett, senki nem akart egy esetleges sérülést kockáztatni, amely támadási felületet adott volna - magyarázta egy szocialista politikus. Szigetvári Viktor szerint sem volt vita, és rögtön azon gondolkoztak, hogy mikor pótolják az eseményt. A Békemenet napján, március 29-én szombaton nem akarták szervezni, "aznap nem mi lennénk a vezető hír" - indokolt egy szocialista, így maradt a következő hétvége (március 22. vagy 23.), illetve a Békemenet utáni vasárnap.

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc abban maradt kora délután, hogy a hétvégén megvizsgálják, és eldöntik, melyik nap lesz a megfelelő. Szombaton három óra után azonban minden baloldali pártvető feltűnt a Petőfi szobornál, a szimpatizánsok között összesúgtak, így felgyorsultak az események. Mesterházy érkezéséig még úgy nyilatkozott Bajnai és Gyurcsány is, hogy bármelyik nap lehet, a napokban gyorsan eldöntik, az MSZP elnöke egy szocialista forrásunk szerint azonban azzal a javaslattal érkezett, hogy legyen március 30., és ezt be is jelentené ott rögtön. "A pártvezetők a szobornál összetalálkoztak, egyeztettek gyorsan, mindenki elfogadta a március 30-at, Mesterházy Attila pedig helyesen azonnal közölte az új időpontot a lépcsőn" - erősítette meg Szigetvári Viktor.

A megkérdezett baloldaliak szerint ezzel az időponttal duplán jól járt a Kormányváltás, mert közelebb esik a választásokhoz (hét nap múlva lesz április 6-a). Ráadásul a valószínűleg sok tízezer embert felvonultató Békemenet után a baloldal is gyorsan megmutatja, hogy képes tömegeket megmozgatni.