A halálbüntetésről döntsenek önök

Gyöngyösi Márton, jobbik, lakossági fórum Üllőn
Vágólapra másolva!
A Jobbik pozitívabb arculatából semmi nem jött át a párt üllői gyűlésén, ahová mintegy 25-en mentek el, hiába volt a vendég Gyöngyösi Márton, az egyik legnépszerűbb fórumozó. Részletes jövőképről azonban így is lehetett hallani, legalábbis a rendvédelemről, és az is kiderült, hogy Magyarország 40 millió embert is el tudna tartani.
Vágólapra másolva!

Gyöngyösi Márton nem ennyi emberhez van szokva. Miután az izraeli-magyar kettős állampolgárságról szóló parlamenti felszólalása hetekig tartó hullámokat keltett, több hónapos országjárásra indult, valamennyi megyét bejárta. Jobbikos képviselők akkor azt mondták, Gyöngyösit szinte sztárként fogadták a lakossági fórumokon, rendre telt ház előtt lépett fel. Az embert, „aki ellen összefogott az MSZP és a Fidesz”, hétfőn este mégis mindössze 25 érdeklődő fogadta az üllői közösségi házban tartott jobbikos gyűlésen.

A szocreál teremben a székek kevesebb mint negyedét foglalták el, de a Pest megyei 7. választókerület jobbikos jelöltje, Sas Zoltán szerint így is jóval többen vannak, mint négy évvel ezelőtt, amikor úgy öten lehettek. Hiába szólalt fel a fórum végén is elkeseredett hangon egy hallgató, hogy „ez kicsit kevés, még üllői viszonylatban is”, Gyöngyösi nem aggodalmaskodott ezen, szerinte a pártok annyira megutáltatták a politikát az emberekkel, hogy már az is nagy dolog, ha tízen összejönnek.

Alantas nemi vágyak

Talán éppen a családias hangulat miatt, de a választási kampányhoz képest szokatlanul proaktív beszéddel kezdett Sas Zoltán. Első rendkívüli kijelentése az volt, hogy egy parlamenti képviselőnek első számú feladata a választók képviselete, így ez a frakciófegyelmet is felülírja. Sas korábban rendőr volt, és a Jobbik biztonságpolitikai szakértője, így felszólalása lényegi részét annak szentelte, hogy a Jobbik rendvédelmi programját részletezze.

Gyöngyösi Márton beszél a fórumon Fotó: Nagy Attila - Origo

Kiderült, hogy négy éve még raktárakban vagy ABC-k mellékhelyiségében írták a programjukat, most azonban több mint száz korábbi és mostani, különböző védelmi szerveknél dolgozó tiszt segítette a munkát. Egy jobbikos rendvédelmi szakpolitikustól sokan vélhetően mást várnának, de „cigánybűnözésről” szó sem esett, Sas inkább a rendőrség létszámát elemezgette, a létrehozandó csendőrség kiképzését ecsetelte, vagy éppen a börtönrendszer átalakításáról beszélt cizellált körmondatokban. „Aki nem bír alantas nem vágyaival, azzal bírunk mi” – fogalmazta meg például azt, hogy mit csinálnának a visszaeső nemi erőszakolókkal.

Hasonló visszafogottsággal beszélt a halálbüntetés Jobbik által felvetett visszaállításáról. „A halálbüntetésről döntsenek önök, mi csak valós statisztikai adatokkal szolgálnánk. (…) Nem szeretnénk önök helyett dönteni, társadalmi vitára szeretnénk bocsátani” – mondta előzékenyen. Végül az is kiderült még, hogy szükségesnek látja a haditermelés újraindítását, a honvédség fejlesztését és a sorkatonasággal is szimpatizál, mivel a fegyelem mellett szakmát is tanulhatnak a fiatalok.

Depresszív délután

Ezt követően kapta meg a szót Gyöngyösi, akiről egyből lehetett látni, hogy tapasztaltabb politikus. Felületesebben, azaz közérthetőbben beszélt, kevesebb konkrétumot fogalmazott meg, és hangzatosabb kijelentéseket tett, az ország válságos állapota és a Fidesz kártékonysága is előkerült.

Azt mondta például, hogy Magyarország a világ legcsodálatosabb termőföldjével és vízkészletével rendelkezik, szerinte a magyar mezőgazdaság nemhogy 10, hanem 30-40 millió embert is el tudna látni. Aki mosolyog, hogy ez az ország mezőgazdaságból akar megélni, látnia kell, hogy a 21. század elsőrangú stratégiai kérdése lesz a mezőgazdaság – jelentette ki, majd később azt mondta, hogy a világ legjobb élelmiszert előállító országa címre hajtanak. Elmélete szerint eléggé igazságosan osztották szét a világ javait, így például Kína, Nigéria, Németország és Magyarország arányaiban ugyanolyan gazdag erőforrásokban, a különbségek egyedül a kormányzástól függenek.

Gyöngyösi Márton, Sas Zoltán és a szomszédos körzet jelöltje, Keresztúri Imre Fotó: Nagy Attila - Origo

Gyöngyösi többször is visszatért arra, hogy a Fidesz rendre lenyúlja a Jobbik programpontjait. „Orbán Viktor szinte jobbikosként beszél, és MSZP-sként cselekszik” – mondta. Szerinte a rezsicsökkentést is tőlük vették, de a magyar családoknak már nem is az a kérdés, hogy 35 vagy 40 ezer forintot kell-e fizetniük, mert „20 ezer forintot sem tud befizetni a magyarok többsége”.

Gyöngyösi végül idő előtt távozott, mert tovább kellett sietnie egy másik fórumra. Előtte még a hallgatók tehettek fel kérdéseket, és hűen visszaadja a fórum hangulatát, hogy csak ekkor, közel két órával a kezdés után jött el az első oldottabb pillanat, az első közös nevetés. A fórum végén kérdezgetők hangját áthatotta az elkeseredettség. Ugyanezt a mélabút lehetett érezni a fórum közben, amikor a beszédek végén hallott fegyelmezett tapson kívül egy hangot sem lehetett hallani.