Jogsértő volt a TV2-s "jobban teljesít" kormánykampány

Vágólapra másolva!
A Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és jogsértőnek ítélte a TV2-n sugárzott kormányzati kampányt, mert az nagyon hasonlít a Fidesz hirdetéseire. A Kormányzati Információs Központ közölte: tiszteletben tartja a döntést, és nem használja többet a Magyarország jobban teljesít szlogent.
Vágólapra másolva!

A Kúria megállapítása szerint a TV2 megsértette a választási eljárási törvényt a "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, 50 másodperces kormányreklámok sugárzásával. A kedden hozott döntésével a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát.

Az NVB-hez Braun Róbert, az MSZP országos választmányi tagja és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke fordult, miután a TV2 március 9-én kilenc időpontban tette közzé az említett reklámszpotokat. A beadványozók álláspontja szerint a műsorszám jelmondata azonos, illetve vizuális megjelenésében nagy hasonlóságot mutat a Fidesz és a KDNP által kiadott politikai hirdetésekkel.

Az NVB a kifogást elutasította, a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Együtt – A Korszakváltók Pártja, és kérte az NVB határozatának megváltoztatását és a jogsértés megállapítását. A Kúria eltiltotta a szolgáltatót a további jogsértéstől.

A Kormányzati Információs Központ közölte: a magyar kormány tiszteletben tartja a Kúria eddigieknél szigorúbb jogértelmezését a Magyarország jobban teljesít szlogennel kapcsolatban, "annak ellenére, hogy a szocialisták 2006-ban a választást megelőző egy hónapban sokkal többet, 360 millió forintot költöttek kormányzati direkt kampányra".

A magyar kormány, a Kormányzati Információs Központ eddig is, és továbbra is feladatának tartja a lakosság érdemi tájékoztatását, kormányzati információval való ellátását. Mindezek mellett, mivel a kormány tiszteletben tartja a Kúria eddigieknél szigorúbb jogértelmezését, a választásokig hátralévő időszakban a Kormányzati Információs Központ által irányított kormányzati tájékoztató kampány nem használja a "Magyarország jobban teljesít" szlogent, közölte a Kormányzati Információs Központ.

A kormányváltó szövetség szerint az ítélet mérföldkő a kampányban: a kormánynak ezentúl ugyanis papírja is van arról, hogy a közpénzek felhasználásával sértette a pártok esélyegyenlőségét, ilyenformán pedig manipulálni próbálta a választást – olvasható az Együtt-PM közleményében. Braun Róbert és Szigetvári Viktor felszólította a kormányt, hogy azonnali hatállyal fejezze be "a hazug módon történő kampányolást", és álljon el a további jogsértésektől, a Fidesztől pedig bocsánatkérést várnak el "nem csupán a politikai ellenfelek, hanem a megtéveszteni próbált választópolgárok felé is".