választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
választás 2014FideszMSZPJobbikHit GyülekezetePolgári PlatformDemokratikus Koalíció
!CIMKE

Titokzatos pártaktivisták támadtak a Jobbiknak

2014.03.18. 13:37

A Hit Gyülekezete szimpatizánsai, pártok aktivistái és különböző diákszervezetek tagjai alkotják azt a baráti társaságot, amely másfél nap alatt tüntetést szervezett a Jobbik ellen. Egy magánszemély fizette az ezer pólót és a 150 táblát, de azt nem árulják el, kicsoda, és mennyit költött a tüntetésre.

Egy 10-15 fős baráti társaság találta ki a március 15-én a Jobbik ellen tüntető Szavazz a Jobbik ellen nevű Facebook-csoportot – mondta az Origónak Kulifai Máté, a csoport szóvivője. A csoport azért jött létre, mert szerintük Magyarország legnagyobb kihívása, hogy sikerül-e megállítani a Jobbikot. Mivel úgy látták, hogy semmilyen politikai erő nem tesz lépéseket a Jobbik ellen, a társadalom meg alszik, így csütörtök este döntöttek arról, hogy tüntetést szerveznek március 15-re, szombatra.

A megbeszélésen jelen voltak pártok aktivistái, így például fideszes, MSZP-s illetve DK-s aktivisták, Hallgatói Hálózatos diákok, a Polgári Platform aktivistái, HÖK-ös egyetemisták és hitgyülekezetes fiatalok is.   

Mivel a csoport alapítói nem ismert, közéleti szereplők, ezért Kulifai azt mondta, az inkognitójukat nem szeretné felfedni. Kulifairól annyit lehet tudni, hogy több cikke megjelent a Hit Gyülekezete által tulajdonolt Hetekben, és a Hit Gyülekezete által kiadott Új Exodus munkatársa. Úgy tudjuk, a csoport egy másik szervezőjének szintén a Hetekben jelentek meg cikkei. A csoport szimpatizánsai közé tartozik még a tüntetésen is megjelenő Pajor Tamás, aki a Hetek címlapszerkesztője és a Hit Gyülekezete lelkésze.

A Jobbik elleni tüntetés

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Kulifai azt mondta, a baráti társaságban többen szimpatizálnak a Hit Gyülekezetével, mert szerintük egy rendkívül jól szervezett, társadalomformáló szervezet, „majdnem hogy az egyedüli, amely felvette már a kesztyűt a Jobbik ellen” ”, ugyanakkor a szervezők többsége nem áll kapcsolatban sem az egyházzal, sem pártokkal. Azt mondta, hivatalosan nem állnak kapcsolatban a Hit Gyülekezetével, de azt nem árulta el, hogy informálisan tájékoztatták-e a Gyülekezetet a tüntetésükről. „Teljesen mindegy, hogy kik támogatnak, abban az egyben egyezzünk meg, hogy mi demokratikus és békés országban akarunk élni” – mondta.

„Mivel ez egy politikai célból létrejött Facebook-csoport, nem is volt szempont a részvevők vallási hovatartozása. Éppen az a célunk, hogy széles társadalmi rétegeket mozdítsunk meg, mert nem akarjuk, hogy egy Európa-szerte hírhedt szélsőséges párt akárcsak váltópárttá nője ki magát” - magyarázta Kulifai. Nagyon sok tervük van, ki akarják terjeszteni a mozgalmat, egyházakat, civil szervezeteket, roma szervezeteket és közéleti személyiségeket szeretnének felkeresni, hogy csatlakozzanak hozzájuk, tette hozzá a szóvivő. 

Bár csak csütörtök este döntöttek a tüntetésről, március 15-ére mintegy hatezren csatlakoztak a csoporthoz, 1000 pólót nyomtattak ki és 150 táblát készítettek, Budapest mellett Nyíregyházán és Veszprémben is voltak 20-30 fős tüntetések. Kulifai nem árulta el, hogy mennyibe kerültek a pólók és a táblák. Azt mondta, a Facebook-oldal életre hívása után jelentkezett náluk egy magánszemély, ő állta a költségeiket, de inkognitóban szeretne maradni. Rajta kívül több magánszemély és civil szervezet is jelentkezett segíteni, de az érdemi munkát a csoport aktivistái végezték a logótervezéstől a videóvágáson át a polók vasalásáig.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés