Megleckézteti a Fidesz a lebzselő ifjú titánokat

Ágh Péter fideszes képviselő, a Fidelitas elnöke és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (b-j) kezet fog az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. március 26-án
Budapest, 2013. március 26. Ágh Péter fideszes képviselő, a Fidelitas elnöke és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (b-j) kezet fog az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. március 26-án. Mellettük Pokorni Zoltán (b2) és Balla György (j), a Fidesz frakcióvezető-helyettesei, valamint Cser-Palkovics András (b) és Bencsik János (j3) fideszes képviselők. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Lusták, nem dolgoznak - fakadt ki egy fideszes a párt ifjúsági szervezetére, de nem csak ő elégedetlen a Fidelitasszal. Korábban befolyásos képviselőket adtak a pártnak, a választásokon viszont egyetlen befutó helyet kapnak, meg néhány lehetőséget egyéniben. Szerintük csak a kisebb parlament miatt szorulnak vissza, de Orbán álmát nem tudták valóra váltani, és több fideszes szerint elkényelmesedtek. A pártvezetés egy négygyermekes önkormányzati képviselőt állít eléjük példaként.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi parlamenti választás egyik vesztese lehet a Fidelitas. A Fidesz ifjúsági szervezetéből csak az elnöki posztot betöltő Ágh Péter kapott befutó helyet a kormánypárt országos listáján, a 17 fős vezetőségből másnak nem sikerült beverekednie magát a lista első száz helyére sem. A várakozások szerint csak az első hetven hely számít befutónak.

Várhatóan kiesik a parlamentből Navracsics Tibor kormányfőhelyettes 31 éves kabinetfőnöke, Mihalovics Péter is, aki a lista 149. helyét csípte meg. Fel sem került a listára Koszorús László, akit 2010-ben még Orbán Viktor kampányvideóiban is felbukkant, a mostani ciklusban pedig a gazdasági bizottság alelnöke volt. Lemaradt a listáról Zsiga Marcell is, aki azzal vált ismertté, hogy azt mondta, 47 ezer forintból meg lehet élni.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Néhány fidelitasos egyéniben kapott esélyt. Ágh a biztos befutónak számító sárvári körzetet kapta meg. A szervezet korábbi vezetői közül Czizi Péter Pécsen, Gyopáros Alpár a fideszes fellegvárnak számító Csornán indul. A jelenlegi ciklusban tíznél is több képviselője volt a Fidelitasnak az Országgyűlésben.

Lusták, nem dolgoznak

Az ifjúsági szervezet visszaszorulását több befolyásos fideszes azzal magyarázta, hogy a párt vezetése elégedetlen a teljesítményükkel. Többek között azt róják fel nekik, hogy szervezetépítésben, programok szervezésében rosszul teljesítettek az elmúlt években, ehelyett inkább a Fidesz kétharmados győzelmével megnyíló posztokat foglaltak el: polgármesterek, önkormányzati képviselők lettek, többen a parlamenti képviselőség mellett.

„Lusták, nem dolgoznak, linkek” – fogalmazott az Origónak egy befolyásos fideszes. A politikus jellemző történetként mesélte, hogy Orbán Viktor kormányfő zárt körben azon viccelődött, hogy az ifjúsági szervezet egyik vezetője nem azért kapott meg egy posztot, mert a Fidelitas tagja, hanem annak ellenére. Pedig az Orbán környezetében lévők közül többen is a Fidelitasból érkeztek: itt kezdte pályáját Rogán Antal frakcióvezető, Gyürk András kampányfőnök és Szijjártó Péter miniszterelnökségi államtitkár is.

Ágh Péter és Szijjártó Péter a parlamentben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A pártvezetéséhez tartozó másik forrás visszafogottabban fogalmazott, szerinte azért is szűkül a pálya a Fidelitas számára, mert áprilistól a felére csökken a parlamenti képviselők száma, „inkább az történik, hogy helyükre kerülnek a dolgok”. Azt mondta, hogy Nyugat-Európában sem jellemző, hogy a pártok ifjúsági szervezetének tagjai tucat számra ülnének a parlamentekben, inkább a területi, helyi politikában vesznek részt, de azt ő is megemlítette, hogy a Fidelitas jelenlegi generációja jóval kevésbé aktív, mint Rogán vagy Gyürk vezetése idején volt.

Üzenet a Fidelitasnak

Bár a Fidelitas veszít a pozíciójából, az országos lista befutónak számító 66. helyén felbukkan egy országosan ismeretlen fiatal fideszes politikus. A 35 éves, négygyermekes Király Nóra 12 éve dolgozik a Fideszben, politikai pályafutását a Fidelitasban kezdte, jelenleg nem tagja az ifjúsági szervezet vezetőségének. Egy fideszes vezető ezt úgy magyarázta: Király Nóra helyzetbe hozása üzenet a Fidelitasnak, hogy szedje össze magát.

Király 2006 óta önkormányzati képviselő a XI. kerületben, a teljesítményéről pozitívan beszélnek a kormánypártban. „Állandóan nyüzsög, piacot szervez” – fogalmazott a fideszes vezető arra utalva, hogy Király három éve termelői piacot hozott létre Gazdagréten. Ezért ki akarják próbálni, hogy Király milyen teljesítményt nyújt a következő években a parlamenti frakcióban, ahol várhatóan a családokat érintő témák tartoznának hozzá.

Király Nóra tavaly októbertől a Fidesz női szavazókat megszólító kampányának egyik felelőse, az utóbbi hetekben több sajtótájékoztatón is lehetett látni. A kormány nőnapi rendezvényén például Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnökkel, illetve Varga Mihály gazdasági miniszterrel szerepelt együtt. A térdig érő sötét szoknyát, lila felsőt viselő Király ugyan még nem annyira rutinosan nyilatkozott, mint Pelczné, a szereplést viszont szemmel láthatóan élvezte. A Fidesz alelnökével jó kapcsolatot ápol, befutó listás helyéről elsőként Pelczné tájékoztatta telefonon.

Férje, Vámos Attila a Publimont Kft. ügyvezetője. Az elmúlt években a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó plakátcég felületein jelent meg több állami cég és intézmény reklámjainak a jelentős része. A cég térnyerését jelezte az is, hogy több fideszes vezetésű önkormányzat is kiszervezte a Publimont bevonásával a közterületi reklámozást. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az önkormányzat helyett a cég szedi be az óriásplakátok, hirdetőoszlopok, reklámtáblák után járó közterület-használati díjakat.

Férje és a cég a kampány része is, mert Újbuda jobbikos képviselőjelöltje, Novák Előd március elején kifogásolta, hogy a Publimont birtokolja a kerületben is a közterületi plakátok jelentős részét. A politikus erre vezette vissza, hogy a Jobbik hirdetései nem jelenhettek meg, emiatt az országgyűlési egyéni választási bizottsághoz (oevb) fordult. Novák a sajtótájékoztatón megemlítette Király Nóra nevét is. Király az Origónak azt mondta: az oevb egyhangú döntéssel elutasította a Jobbik beadványát, férje pedig elismert reklámszakember, akivel már jóval az előtt házasok voltak, hogy a Publimont élére került volna.

Orbán szólt előre

Király Nóra korábban a Fidelitas irodavezetője volt – Ágh Péter szerint tehát előkelő listás helye a Fidelitas sikere is. A Fidelitas elnöke az Origónak azt mondta: semmilyen kritikát nem kaptak a Fidesz részéről, az elmúlt években új helyi csoportokat hoztak létre, és az aláírásgyűjtésekből is kivették a részüket, tagjaik pedig több mint 130 önkormányzatban vannak jelen.

A szervezet listás szereplésről azt mondta, hogy a kisebb parlament kevesebb lehetőséget jelent a számukra. A Fidesz vezetése a Fidelitas tagjaival is elbeszélgetett, akik közül többen jelezték, hogy a jövőben nem a képviselőséget választják. Ágh példaként említette Zsiga Marcellt és Koszorús Lászlót. Kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP választási listájára a Fidelitas több tagja is felkerült, igaz ezek többségéből várhatóan nem lesz képviselői mandátum.

Orbán a Fidelitas vezetőivel egyeztet az A38-on Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár Ágh a konfliktust tagadta, abból a vízióból kevés látszik megvalósulni, amit Orbán két évvel ezelőtt vetített a szervezet elé. A kormányfő 2012 júliusában a Fidelitas vezetőivel folytatott találkozó után azt mondta: a Fidelitasnak nincs versenytársa, ezért egy kis akarattal olyan eredményeket érhetne el a következő két évben, amennyit máskor tíz-tizenöt év alatt sem tudna. Ha a Fidelitas képes megszólítani a nemzedékét, akkor komoly történelmi küldetésre vállalkozhat, ami nem más, mint "Magyarország megfelelő polcra emelése".