Orbán megőrizné a kétharmadot

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy a kétharmad Magyarország legnagyobb versenyelőnye, és azt kérte a választóktól, hogy tegyék lehetővé, hogy folytassák, amit eddig csináltak.
Vágólapra másolva!

"Megértettük, hogy a gazdasági siker legfontosabb feltétele a politikai egység és az erős felhatalmazás. A kétharmad Magyarország legfontosabb versenyelőnye. Ezt onnan is tudjuk, hogy ezt támadták a leginkább" – mondta Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

"2014 tétje Magyarország számára, hogy megőrizzük ezt a versenyelőnyünket, mert abban a helyzetben, amiben a világ van, a stabilitás, a gyorsaság, az erő a legfontosabb tényezők" – mondta Orbán.

Úgy vélte, az elmúlt években az ország azért tudott megfelelő válaszokat adni a gazdasági válság kihívásaira, mert a kormány a kétharmados felhatalmazás birtokában gyorsan tudott reagálni, döntéseket hozni.

"Kellő szerénységgel, mégis büszkén mondhatjuk, hogy lábra állítottuk Magyarországot" – mondta Orbán az elmúlt négy évről. Szerinte "iszonyatos erőket mozgósítottunk, hogy ismét a magunk urai lehessünk", és azt mondta, hogy az eredményeket az Európai Unió is elismeri.

"Nemcsak arról van szó, hogy egyetlen év adata alapján kivergődtünk a túlzottdeficit-eljárásból és a megfenyíthetőség állapotát elkerültük, hanem arról, hogy a következő éveket is rendben valónak látják" – mondta a miniszterelnök. Szerinte ez annak az Európai Uniónak a véleménye, amely nem vádolható elfogultsággal, és "amellyel komoly gazdaságfilozófiai vitákat folytattunk és több ügyben is perben állunk".

Orbán szerint sokan élcelődnek azon, hogy nincs programja a Fidesznek, viszont ők tévednek. Fidesz következő négy évre szóló programja a kormányfő szerint egy szóban összefoglalható "folytatjuk". Mint mondta, azt kérik a választóktól, tegyék lehetővé, hogy folytassák, amit eddig csináltak, mert végig akarják vinni azt, amit elkezdtek. "Egyébként pedig miről is beszélünk? Mindenki megtapasztalta, hogy milyen, ha az egyik vagy a másik oldal kormányoz. A szavak helyett a tettek beszélnek" – fogalmazott a miniszterelnök.

Az új gazdasági modell elemeit firtató kérdésre egyebek mellett elmondta: az államadósság finanszírozásába nagyobb arányban kell hazai forrásokat bevonni, végig kell vinni az iparosítást, megváltoztatni a bankszektor tulajdoni viszonyait, mert az ország nem állhat úgy a saját lábán, ha a bankrendszere 50 százaléka nincs nemzeti kézben. A mezőgazdaságban a kis- és középbirtokok arányának 80 százalékra emelését sorolta a legfontosabb elemek közé. Ugyancsak kiemelte az innovációs központok kiépítését, a munkát terhelő adók csökkentését, a gazdaságban a demográfiai szempontok érvényesítését, a teljes foglalkoztatottság irányába való elmozdulást.