Mesterházy még turné közben is Bajnaival birkózott

Mesterházy Attila kampánykörút
Mesterházy és Kuncze sétálós lakossági fórumot tartott Százhalombattán
Vágólapra másolva!
Többen is csalódottak a baloldalon amiatt, hogy Mesterházy Attila várva várt országjárásának nincs nagy visszhangja. Bár az MSZP elnöke több tucat települést keres fel, és mindennap teltházas fórumokat tart, az országos médiába még mindig leginkább Simon Gáborral tud csak bekerülni. Többek szerint ráadásul elbaltázta a nyolc pont bejelentését is. Mesterházy Attila szerint viszont átírta a terveket, hogy az utolsó pillanatig nagy vitája volt az ígéretekről Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!

"Nagyítóval kell keresni ezt az országjárást" - így kommentálta egy MSZP-s Mesterházy Attila kampánykörútját, amellyel szerinte a baloldal nem lehet maradéktalanul elégedett. Korábban az MSZP-sek, Együtt-PM-esek és DK-sok mindannyian alig várták, hogy a miniszterelnök-jelölt is beszálljon a fórumozásba, de több politikus szerint három hét után látszik, hogy országosan kisebb hatása lett a körútnak, mint számították.

- szomorkodott egy szocialista jelölt. Mesterházy Attila hónapokig tervezett országjáró körútja március 3-án indult. Mivel az MSZP elnöke előtte februárban alig tartott fórumot, és interjúkat is elvétve adott, a baloldalon többen elégedetlenkedtek Mesterházy távolléte miatt, és a háttérben Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc is szóvá tette Mesterházy visszafogottságát. Az MSZP-elnök folyamatosan arra hivatkozott, hogy tanácsadója, Ron Werber április 6-ától visszaszámolva pontról pontra felépítette a kampányát, ettől fölösleges eltérni.

Nem hitték, hogy Mesterházy lesz a megváltó

Az elmúlt három hétben több mint harminc helyszínen kampányolt Mesterházy. Naponta három-négy városban kereste fel a helyi jelölteket, sétált a főutcán, betért egy helyi üzletbe vagy gyárba, és több száz résztvevős fórumot tartott például Győrben, Dunaújvárosban, Szegeden, Salgótrajánban és Érden. Mesterházy nemcsak azokba a választókerületekbe látogatott, ahol van esélye a baloldalnak győzni, és meg kellett erősíteni a kampányt. Olyan körzeteket is felkeresett, ahol a baloldal sem hisz komolyan a győzelemben (Mesterházy járt például Csornán és fórumot tartott Kecskeméten, pedig itt a legoptimistább MSZP-sek is csak a tisztes helytállásban bíznak).

Ezeken a településeken tartott fórumot Mesterházy március 3. óta. A térképet Murányi János készítette.

Hiába kerül be azonban a helyi sajtóba Mesterházy érkezése, és hiába tart teltházas rendezvényeket, a megkérdezett baloldali politikusok csalódottak az országjárás miatt. "Nem hittük azt, hogy Attila lesz a megváltó, de nagyobb visszhangra számítottunk" - mondta egy MSZP-s. Egy DK-s pedig saját elnökének teljesítményéhez hasonlította Mesterházy turnéját: "Gyurcsány Ferenc tudja fokozni a hangulatot, és sokszor bekerülni a hírekbe az üzeneteivel, Mesterházy, úgy tűnik, nem tud napról napra érdekesebbé válni".

Mesterházy Attila az Origónak erre úgy reagált, hogy az országjárását sikeresnek tartja, és napról napra meglepődik azon, milyen sokan szólítják meg, és hogy "tömegeknek" nem jut hely a fórumain. "Arról pedig nem tehetek, hogy az országos sajtó erről nem számol be, és a köztévé és a HírTV is csak Simon Gáborról kérdez" - mondta Mesterházy.

Egy, a kampányát ismerő forrás azt mondta, hogy Mesterházy a fórumokon az utóbbi napokban igyekszik keményebben, "karcosabban fogalmazni", hátha így sikerül felkeltenie az országos média figyelmét. Egy példa erre a "keményebb fogalmazásmódra". Orbán Viktor kihívásáról hétfőn az MTI tudósítása szerint azt mondta: "szembesíteni kell a miniszterelnököt azzal a sok hazugsággal, amit 2010-ben mondtak önöknek", míg szerdán Mesterházy már így fogalmazott: "Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni!".

Az utolsó percig vita volt Bajnaiékkal

Több politikus értetlenkedett amiatt, és "szerencsétlen baklövésnek" tartja, hogy Mesterházy a nehezen összerakott nyolc pontos ígéretcsomagot miért péntek este jelentette be, amikor hétvégén lanyhul a politikai érdeklődés, és az újságszerkesztőségek is csökkentett létszámmal dolgoznak. Eredetileg ugyanis abban állapodtak meg az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP vezetői, hogy nyolc napra elnyújtottan, napról napra egy új ígéretet bedobva és kifejtve jön elő Mesterházy a csomaggal.

Mesterházy Attila salgótarjáni fóruma Forrás: MTI/Komka Péter

MSZP-sektől és Együtt-PM-esektől is hallottunk egy olyan magyarázatot a lépésre, hogy mivel aznap robbant be a köztudatba ismét Zuschlag János (aznap publikálta az interjút a Napi Gazdaság), Mesterházyék így akarták gyorsan elterelni a figyelmet. Az esti szombathelyi fórumon Mesterházy bejelentette a nyolc pontot, munkatársai pedig még este kitették a Facebook-oldalára. Mesterházy Attila szerint nem erről van szó. Az MSZP elnöke azt mondta, hogy azért változott az eredeti terv, mert

és a csúszás miatt szinte véget ért volna a kampány, mire mindent bejelentek".

Mesterházy annyit árult el a konfliktusról, hogy a pártok a nyolcból két ponton vitatkoztak. Az MSZP 300 ezer új munkahelyet ígért volna, míg Bajnai 220 ezer munkahelyet tartana reálisnak, ebből lett végül a 250 ezer új munkahely. Ennél sokkal nagyobb, napokig húzódó vita volt a minimálbérről, de végül sikerült megegyezni abban, hogy 100 ezer forinta emelik a nettó minimálbért - mondta Mesterházy.

Egy Együtt-PM-es megerősítette, hogy valóban egymásnak feszültek emiatt a két párt szakértői. Bár a minimálbér megemelésében egyetértenek, a megvalósítás módjáról még mindig teljesen más elképzeléseik vannak. Mesterházyék 50 ezer forint alatt eltörölnének minden közterhet (sem adó, sem járulék nem lenne 50 ezer forintig, ha valaki havi 300 ezernél kevesebbet keres), Bajnaiék viszont egy kétlépcsős köztehercsökkentést támogatnak: először csak a személyi jövedelemadóra vezetnék be az adójóváírást, később pedig a munkavállalói járulékra is.

Kuncze Gáborral Százhalombattán az utcán kampányolt Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

A két párt szakértői még március elején is vitatkoztak ezen, amikor már Mesterházy járta az országot, és végül abban maradtak, hogy győzelem esetén a választások után tisztázzák, melyik úton lehet eljutni a 100 ezres minimálbérig (most 66 483 forint a nettó minimálbér). A nyolc pontba pedig szó szerint ennyi került: "Másfélszeresére, 100 000 forintra emeljük a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei nem növekednek".

Mesterházy belehúz

Mesterházy csapata az utolsó két hétre tartogatja - ahogy egy kampányt ismerő MSZP-s fogalmazott - a "legnagyobb durranásokat". A miniszterelnök-jelölt ugyanis olyan területekre, körzetekbe látogat, amelyek az MSZP hagyományos bázisai. Mesterházy Attila megerősítette az Origónak, hogy jövő héten kampányol Borsod megyében, illetve több fórumot is tart majd Budapest különböző kerületeiben.

A stáb két ok miatt hagyta a fővárost az országjárás végére: egyrészt itt tartják a legfontosabbnak a szocialisták a mozgósítást, másrészt Mesterházyék abban bíznak, hogy a budapesti eseményekkel a közelség miatt könnyebb lesz bekerülni az országos médiába. Az utolsó két hét kiemelt eseménye lesz a március 30-ára halasztott budapesti tüntetés, amelyen Mesterházy a többi négy párt vezetőivel, így Bajnaival és Gyurcsánnyal közösen áll színpadra, és mond beszédet.