A Fideszt segítette korábban az MSZP kampányfőnöke

Molnár Zsolt, az MSZP kampáynfőnöke
Budapest, 2013. január 4. Molnár Zsolt szocialista parlamenti képviselő sajtótájékoztatót tart az Alkotmánybíróság (Ab) délelőtti döntésére reagálva 2013. január 4-én Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai székházában. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Molnár Zsolt ma az egyik legfontosabb ember a szocialista pártban, de MSZP-s karrierje előtt még a Fideszt segítette. Jogászként dolgozott nekik a 2002-es önkormányzati választáson, ami azonban állítólag csak Molnár politikai útkeresésének volt a része.
Vágólapra másolva!

Sokszor illette kemény szavakkal a Fideszt a szocialista Molnár Zsolt. Mondta róluk azt, hogy “a Fidesz menekül az igazság elől”. Beszélt arról, hogy szerinte a kormány “a történelem zsákutcájába viszi az országot”. Azzal is vádolta a Fideszt, hogy trükközni fog a választáson.

Ez a harcias hang nem meglepő. Molnár Zsolt az egyik meghatározó figurája a szocialista pártnak: ő az MSZP budapesti elnöke, és ő az országos kampányfőnök is. Így központi szerepe van abban a baloldali szövetségben, amelynek a legfőbb üzenete az, hogy a Fidesz tönkreteszi az országot, ezért le kell váltani.

Egy időben azonban Molnár Zsolt épp a Fideszt, a pártja legfőbb ellenfelét segítette – derült ki az Origo által megismert dokumentumokból és a Molnár fideszes kötődését ismerő emberekkel folytatott beszélgetésekből.

Jogi esetek

A parlament honlapján elérhető életrajza szerint Molnár politikai karrierje 2002 őszén indult, amikor bekerült az akkor szocialista vezetésű II. kerületi önkormányzat polgármesteri kabinetjébe. Néhány héttel korábban, a 2002-es önkormányzati választások idején azonban még a Fidesznek dolgozott.

Molnár Zsolt az MSZP egyik meghatározó figurája Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Origo által megtekintett iratok szerint a jogász végzettségű Molnár ekkor az óbudai helyi választási bizottságban a Fidesz (és az akkor még vele együttműködő MDF) delegáltja volt. A választás tisztaságát felügyelő testület választott tagjait az önkormányzat delegálja, a megbízott tagokat viszont az egyes pártok küldik, hogy a vitás kérdésekben az ő érdekükben járjanak el. Ezt a feladatot látta el a Fidesznek a jelenlegi MSZP-kampányfőnök.

Az akkor 28 éves Molnár az Óbudán régóta meghatározó fideszes politikusnak számító Menczer Erzsébet révén került kapcsolatba a Fidesszel. Menczer, aki a Fidesz parlamenti képviselője és egyéni jelöltje a III. kerületben, az Origóval azt közölte, “egy közös kedves ismerősünk – aki teljesen távol van a politikától – mutatott be egymásnak bennünket”. A képviselő azt nem árulta el, hogy ki a közös ismerős, de annyit elmondott, hogy “mi több esetben fordultunk Molnár Zsolthoz abban az időben jogi kérdésekben, és ő készséggel állt rendelkezésünkre”. Menczer szerint így segítette Molnár a Fideszt a 2002-es választáson.

“Lelkes, fiatal ügyvéd voltam”

Molnár az Origónak megerősítette, hogy kapcsolatban állt a Fidesszel. „Lelkes, fiatal ügyvéd voltam” – fogalmazott, hozzátéve, hogy jó kapcsolatot ápolt Menczer Erzsébettel, és ezért segítette jogi tanácsokkal a pártját. Közölte azonban azt is, hogy politikai tevékenységet nem végzett a Fideszben.

Emlékszik Molnárra Puskás Péter jelenlegi fideszes óbudai alpolgármester is, aki már 2002-ben is tagja volt a helyi képviselő-testületnek. Puskás az Origónak azt mondta, Molnár társadalmi munkában dolgozott, pénzt nem kapott a választási bizottságban folytatott tevékenységéért. Puskás szerint nem is kellett komolyabb munkát végeznie Molnárnak, mivel a választás végeredményéről nem volt jogi vita.

Az egyik jegyzőkönyv Molnár aláírásával Forrás: Magyar Országos Levéltár

Ez kiderül a 2002. október 21-én tartott választás jegyzőkönyveiből is, amelyek jelenleg a Magyar Országos Levéltárban érhetők el. Molnár neve és aláírása több iraton is szerepel a Fidesz és MDF delegáltjaként. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy Molnár csak azokban az esetekben tartott igényt a jegyzőkönyv egy-egy másolatára, amikor a Fidesz–MDF, illetve a két párt képviselői érintettek voltak.

A 21 egyéni választókörzet iratai például nagyrészt nem érdekelték, 20 körzetet ugyanis az MSZP és az SZDSZ képviselői nyertek meg. A kompenzációs lista választási eredményére viszont már igényt tartott, így szerzett ugyanis mandátumot kilenc fideszes politikus, köztük Bús Balázs, a III. kerület jelenlegi polgármestere és Menczer Erzsébet.

Politikai útkeresés

2002 politikailag feszült év volt. A szabad demokratákkal szövetkező MSZP-nek csak szűk többséggel, egy felfokozott hangulatú kampányban sikerült legyőznie az addig kormányzó Fideszt a tavaszi parlamenti választáson. A kormányváltást követően aztán még jobban elmérgesedett a két oldal közötti viszony, főleg miután a csalódott jobboldali szimpatizánsok közül többen azzal vádolták a baloldalt, hogy csalással került hatalomra.

Ez árnyékot vetett az őszi önkormányzati választásokra is, de Molnár szavaiból az derül ki, hogy ő ebben az időben még a politikai útkeresés szakaszában volt. Az Origónak most azt mondta, hogy a politikai elköteleződése még nem alakult ki 2002-ben. „Ez a folyamat nem úgy zajlott le bennem, ahogy az ember futballszurkoló lesz” – fogalmazott. Ezzel arra utalt, hogy szerinte az esetek többségében az ember azért választ egy focicsapatot, mert az édesapja is annak a klubnak szurkolt. Azt mondta, a politikai oldal választása nála nem így történt, hanem tudatos döntés volt.

Molnár Zsolt, Mesterházy Attila és Horváth Csaba Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Molnár közölte, hogy a politikával különböző emberek révén került kapcsolatba, így belelátott a Fidesz, illetve az MSZP működésébe is. Hozzátette, hogy a későbbiekben a 2002-ben a II. kerületi polgármesterséget elnyerő Horváth Csaba által képviselt értékrend közelebb került hozzá, ezért lépett be az MSZP-be 2004-ben. „Meggyőző volt, amit Horváth csinált, jó közösséget ismertem meg a II. kerületben” – mondta.

Molnár szerint a múltja nem titok az MSZP-n belül, a pártvezetés rákérdezett erre, amikor a párt parlamenti képviselőjelöltje lett 2006-ban. Azóta ívelt fel szocialista karrierje, Molnár szerint azonban az továbbra sem változott, hogy több olyan ismerőse van, akit nem a politikai szimpátiája miatt kedvel, például Menczer Erzsébettel továbbra is korrekt személyes kapcsolata van.