Ha nem mi nyerünk, itt pokol lesz

Ha nem mi nyerünk, itt pokol lesz Mivel riogatják szavazóikat a pártok? választás 2014 plakát
Vágólapra másolva!
Az egyik legkedveltebb kampányfogás, amikor a pártok azzal riogatnak, hogy mi fog történni, ha az ellenfelük hatalomra kerül. Tényleg mindenki szegény lesz, ha nyer a baloldal? Putyin gyarmata lesz Magyarország, ha marad Orbán? És jön a gazdasági káosz, ha jön a Jobbik?
Vágólapra másolva!

A Fidesz a baloldalt lövi

A Fidesznek kidolgozott víziója van arról, mi történik, ha a baloldali kormányváltók nyernek április 6-án: a kormányerők szerint brutális megszorítások jönnek. Indokuk annyi, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 2010 előtt is ilyen intézkedéseket vezetett be.

Emellett nagyjából minden szakpolitikai kérdésben a baloldal politikusaival azonosítják a megszorítást és a "nemzeti értékek kiárusítását". Az egyszerű szólamok szerint a Gyurcsány-koalíció kormányra kerülése esetén újra külföldieknek adná el a magyar földeket, Hiller István tandíjat akar, Bajnai Gordon pedig emelné a személyi jövedelemadót. Ráadásul a Fidesz szerint mindannyian ellenzik a rezsicsökkentést is. A kormánypárt állításainak indoka minden esetben az említett politikusok múltja. Ahogy a fideszes Puskás Imre képviselő mondta:

A kormánypárt eddig a baloldalnál lényegesen kevesebbet foglalkozott a Jobbikkal, a radikális párt népszerűség-növekedése miatt azonban ez most változni látszik. A Jobbikra ugyan még mindig nem lő annyit a Fidesz, mint a baloldalra, de Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője egy március végi sajtótájékoztatón már kikelt Vonáék gazdaságpolitikája ellen is. Kijelentette, "a Jobbik szélsőséges politikája veszélyeztetné a meglévő munkahelyeket, valamint a gazdasági növekedést". Zsigó szerint ma stabil gazdaságú az ország, a Jobbikkal azonban már nem lenne az.

Direkt az LMP-vel szemben szinte alig kampányol a Fidesz, inkább szakmai kérdésekben vitatkoznak a kormánypártiak a zöldpárt politikusaival. Ilyen ügy volt az ügynökakták nyilvánosságra hozatala és a paksi bővítés is, de mindkét esetben az LMP-sek léptek fel számonkérőként.

A baloldal a Fideszt

A baloldali összefogás negatív kampánya természetesen a Fideszre koncentrál. A fő üzenetet a baloldali ellenzék minden politikusa elmondja a kampányrendezvényeken: április 6. igazi tétje a Kelet és a Nyugat közötti választás. Orbán Viktor kormánya a baloldal szerint szovjet utódállamot épít, egy Orbánisztánt, ahol csak a politikusok és barátaik járnak jól. Utóbbira a példa általában a trafik- és földpályázatok lebonyolítása vagy a szocialisták szerint értelmetlennek látszó felcsúti fejlesztéspolitika.

A legélesebben a paksi bővítést támadja az ellenzék, épp azért, mert beleillik abba a történetbe, hogy Orbán keletre kormányozza az országát. Az ellenzék szerint, ha a Fidesz nyer április 6-án,

A baloldali ellenzék Jobbikkal szembeni kampánya nem jelenik meg akkora felületen, mint a kormánnyal vívott csata, ugyanis a baloldalon még mindig él az elgondolás, hogy a Jobbikot, mint szélsőséges pártot el kell szigetelni, politikusaival nem szabad szóba állni. Az MSZP Roma Tagozata ugyanakkor márciusi közleményében megjegyezte, hogy a Jobbik a magyarországi cigányságra nézve a legveszélyesebb párt, A párt elnökségének egyik tagja, Kunhalmi Ágnes pedig azt írta: „Az elmúlt hónapok látványos plakátkampánya ellenére a Jobbik semmit nem változott: ugyanaz a gyűlölködő, nyomort és előítéleteket meglovagoló, azon élősködő párt, amilyen mindig is volt.”

Az LMP-vel szemben a baloldali összefogás viszont egyáltalán nem lép fel, bár igazából nem is gondolja senki - beleértve magukat az LMP-seket is -, hogy a pártnak lenne esélye arra, hogy hatalomra kerüljön.

A Jobbik és a gyarmati rabszolgák

A Jobbik egyszerre támadja a Fideszt és a baloldalt, saját magát az elmúlt 24 évvel szembehelyezkedő erőként állítja be. Szerintük, ha a Fidesz nyer április 6-án, Magyarország egymillió gyarmati rabszolga országává válik, ahol az emberek éhbérért robotolhatnak a stratégiai partnerségi megállapodásokkal segített multik gyáraiban – erről Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt még 2013 novemberében. A Jobbik szerint Magyarország így, a munkaerő kizsigerelése miatt válik majd gyarmattá.

A Fidesz kisebbségpolitikáját azonban nem támadja erőteljesen a Jobbik, ennek oka pedig nemcsak a párt sokat tárgyalt arculatváltása, hanem az is, hogy a Fidesz régóta tudatosan próbálkozik kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. A zsidószervezetekkel például éles konfrontációt vállalt a kormány, és a büntető törvénykönyv szigorítása is egybevág a Jobbik néhány követelésével.

A Jobbik azonban a kormánypárt ostorozása mellett a baloldali ellenzéket is bírálja, mondván, az sok szempontból hasonlít a Fideszre. Vonáék szerint az ellenzéki összefogás pusztán résztvevőinek hatalomvágya miatt jött létre, megújulás nem történt, a politikusok nem mozdultak el az őszödi beszéd morális szintjéről. Dúró Dóra így foglalta össze a Jobbik álláspontját:

Az LMP-vel azonban nem igazán tud mit kezdeni a Jobbik, Schifferéket ugyanis nem vádolhatják azzal, hogy részük volt Magyarország tönkretételében.

Az LMP mindenki ellen

Az LMP a Jobbikhoz hasonló megfontolásból támadja a kormánypártot és az ellenzéki tömörülést is. Ahogyan Schiffer András, a párt társelnöke hangoztatja lakossági fórumain: ők "le akarják téríteni Magyarországot arról a zsákutcás felzárkózási útról, amire a kilencvenes évek elején lépett". Az LMP szerint a Fidesz a nemzeti cinizmus rendszerét építette ki, egy országot, amelyben pártközeli oligarchák uralkodnak, és legálissá vált a korrupció. De a Fidesszel szemben nem a 2010 előtti baloldali kormányok politikusai állnak, hiszen ők szintén rossz irányba vitték az országot.

Mindkét pólussal szemben áll az LMP, amely a 2014-es kampányban a remény pártjának nevezi magát. Szerintük ők szabadítják majd ki a politikát az oligarchák fogságából, ők emelik majd ki a vidéki falvakat a nyomorból, és a magyar vállalkozásokat a bürokrácia és az adórendszer útvesztőiből.

Az LMP a Jobbikkal szemben sem szemérmes, Schiffer András a parlamentben is többször felszólalt a Jobbik szerinte rasszista megjegyzései ellen, a napokban pedig Tamás Gáspár Miklóssal folytatott vitájában fogalmazta meg, szerinte hogyan kell kampányolni a Jobbik ellen. Szerinte a Jobbikra 800 ezer dühös ember szavaz. „A mi szégyenünk az lenne, ha a nyolcszázezer dühös embernek meg sem próbálnánk elmagyarázni, hogy a Jobbik nem megoldás. Ezt pedig csak nyílt, érvelő vitában lehet megtenni” – írta.