Orbán Viktor lábát is szúrja a legó

LEGO gyár átadás nyíregyháza
Vágólapra másolva!
Negyedórás késés után a magyarok pontosságát magasztalta a Lego dán vezetőinek Orbán Viktor a cég új, nyíregyházi gyárának avatásán. A miniszterelnök annak nagyon örül, hogy itt gyártják a játékot, ami szerinte olyan, mint a kormányzás, és csak azt utálja benne, hogy szúrja a lábát, amikor éjszaka rálép a gyerekszobában.
Vágólapra másolva!

Romos, szegény házak, birkák, az erdőszélen kószáló malacok, egymást kergető kutyák – csak ennyit láttunk, amikor a GPS megállított minket azon a címen, ahol az elmúlt évben 60 milliárd forintból felépített új Lego-gyárnak állnia kellett volna. A helyiek széles kézmozdulatokkal irányítottak minket egy földút felé: arra van a gyár!

Orbán Viktor miniszterelnök a Lego új gyárának megnyitóján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha rossz irányból közelítve is, de rövid döckölődés után megtaláltuk. A GPS tévedésének annyi előnye biztosan volt, hogy így, a földek felől körbejárva megbizonyosodhattunk róla, mit is jelent, hogy itt építették fel Európa egyik legnagyobb Lego-gyárát: a 122 ezer négyzetméter tényleg hatalmas terület.

A legóból épített virágokkal, fákkal és tehenekkel berendezett park és az alig több mint egy év alatt felhúzott gyár körül úgy áradt az európai értelemben vett professzionalitás, hogy mindenki meglepődött, amikor az avatóünnepség nyitásaként lejátszott, az egy évvel ezelőtti nyitóünnepségről készült kisfilm után percekig nem történt semmi a színpadon, és a műsorvezető, Novodomszky Éva is csak lassan, kényszerű mosollyal az arcán merészkedett fel, hogy néhány perc türelmet kérjen a díszvendég érkezéséig.

A néhány perc akkor kezdett kínossá válni, amikor a gyárcsarnokba beültetett háromszáz vendég már negyed órája csak a kivetítőn pörgő legódarabokat nézhette félhomályban, halk zeneszó mellett. A sarokba beültetett gyerekek legalább négyasztalnyi játékot is kaptak, hogy csendben kibírják a műsort. A díszvendégnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek sűrű a programja ezekben a napokban: hétfőn még Szaúd-Arábiában intézett üzleteket a magyar gazdaságnak, kedden fél egykor kellett volna elkezdenie beszédét a Lego-gyárban, délután négykor pedig már Budapesten, a Parlamentben van hivatalos programja.

Lehet, hogy őt is a GPS kavarta meg, de ezt nem sikerült kideríteni, mert az egész látogatás meglehetősen kurta volt. Amikor Orbán végre megérkezett, csak magabiztosan beviharzott a csarnokba, és anélkül, hogy egy pillantást is vetett volna a rá váró felnőttek felé, egyenesen a sarokban játszó gyerekekhez ment, kezet fogott velük, és kérdezett tőlük valamit. Ezt legfeljebb a körülötte állók – köztük az elmaradhatatlan Szijjártó Péter államtitkár – hallhatták csak.

Gyorsaság, szorgalom, precizitás: Orbán Viktor szerint ezeknek a jó tulajdonságainknak köszönhetjük, hogy egy dán családi vállalkozás pont Magyarországot választotta egy ilyen hatalmas beruházáshoz. Az ő szívének minden beruházás kedves, de a Lego különösen. Mit gondolnak, miért? Mire emlékezteti ez a játék Orbán Viktort? A gyerekkorára? Nem. Meglepő módon erről is a kormányzás jut eszébe, mert az szerinte pont olyan, mint az építőjáték. Különösen válság idején, amikor minden szétdőlni látszik, és kormányozni nem más, mint a részeket úgy összeilleszteni, hogy abból olyan kerekedjen ki, ami 10 millió embernek tetszik. Orbán szerint ez sikerülni is látszik, ami szerinte azt jelenti, hogy itt gyerekkorában sok ember legózott.

Ezt posztolta Orbán a Facebook-oldalán Forrás: Orbán Viktor / Facebook

A kormányzás csak a második dolog, ami eszébe jut a legóról, az első az a kellemetlen érzés, amikor az ember bemegy éjszaka ránézni a gyerekekre a gyerekszobába, és megszúrja a lábát egy széthagyott építőkocka. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy ez a cég nemcsak törődik a gyerekkel, nemcsak kulturális értéket ad nekik, hanem az alkotás, az újítás, a fantáziadús élet örömét. És hát mi másért lenne érdemes élni, ha nem ezekért?

A díszvendég beszéde annyi ideig sem tartott, amennyit vártak rá. Aztán megnyomta a gyár indítógombját, majd jól szemügyre vette az első doboz legókat, amelyeket aztán a gyerekeknek ajándékozott. Ezután pont olyan határozottan és gyorsan viharzott ki kíséretével együtt a csarnokból, mint ahogy érkezett.

A világhírű játékgyár magyarországi történetéről annyi még kiderült, hogy Nyíregyházán már korábban is gyártottak legót, de az új gyárban több mint kétszer annyit fognak, mint eddig. Itt készül majd a világ összes Duplo játéka, de más Lego-játékokat is gyártanak majd. A beruházás 250 új munkahelyet teremtett Nyíregyházán, Orbán Viktor nem is felejtette el megüzenni a nyíregyháziaknak: "sose legyen rosszabb négy évük".