Ipsos: 900 ezren is másra szavazhatnak

Vágólapra másolva!
A Fidesz szavazótábora a leginkább elkötelezett, az LMP-é a legkevésbé a Szonda Ipsos felmérése szerint. A választáson akár 900 ezren is másra szavazhatnak.
Vágólapra másolva!

Akár 900 ezer szavazó is megváltoztathatja a döntését az április 6-i választás előtti napokban – írja a Hvg.hu arról a kutatásról, amelyet Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója ismertetett a Magyar Újságírók Szövetségének rendezvényén. Závecz szerint a bizonytalanok alapvetően az LMP-t és a Jobbikot segíthetik.

Az Ipsos azt vizsgálta, hogy a pártot választani tudó szavazók közül hányan biztosak a döntésükben. A legelkötelezettebb támogatói a Fidesznek vannak: 2,6 millió választójuk közül 66 százaléknyian teljesen biztosak a döntésükben, de van 250 ezer Fidesz-szavazó, aki esetleg a Jobbikra voksolna, 75 ezren pedig az LMP-re.

Elkötelezettek a Jobbik hívei is: 900 ezer támogatójuk közül 62 százalék teljesen biztos döntésében, de 105 ezren hajlanak arra, hogy a Fideszre szavazzanak, 45 ezren pedig a baloldali összefogásra.

A baloldali pártszövetség 1,8 millió szavazójának 60 százaléka biztos a döntésében, 270 ezren ugyanakkor hajlanak arra, hogy az LMP-re szavazzanak, 30 ezren pedig a Jobbikra. A legkevésbé elkötelezettek az LMP támogatói: csak 49 százalékuk biztos a döntésében, 100 ezren hajlanak arra, hogy más pártra szavazzanak, ebből 60 ezren a baloldali összefogást támogatnák.