A pártigazgató, aki sosem beszél fölöslegesen

Velez Árpád szocialista képviselő
Budapest, 2010. november 24. A képviselői esküt tett Velez Árpád (MSZP) részt vesz a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Velez Árpád a mandátumáról lemondott Trippon Norbert helyét vette át a testületben. Velez Árpád eskütétele után a Fővárosi Közgyűlés 33 tagúra egészült ki, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesterrel együtt a testület 34 tagú. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Sokáig háttérben maradt, de Mesterházy régi bizalmasaként a pártelnök előretörésével egyre fontosabb feladatokat kapott. Ma már az MSZP pártigazgatója és pártpénztárnoka, igaz, ebben szerepe lehet befolyásos édesapjának is. Ellenfelei és párttársai is a pártpolitikán felülemelkedő, politikai szólamoktól mentes emberként jellemzik Velezt, aki egy kiszivárgott hangfelvételen magyarázza az MSZP érdekeit.
Vágólapra másolva!

A naphegyi, Tigris és Nyárs utca sarkán álló családi ház sörözőszerűvé alakított pincerésze évek óta minden karácsony körül megtelik fontos és kevésbé fontos politikusokkal. Mostanság főként szocialisták találkoznak itt, fiatalok és a régi nagy öregek, helyi és országos politikusok vegyesen, régebben szabad demokraták is megfordultak ezekben a bulikban, sőt, a vendégek láttak már beköszönő jobboldaliakat is, és nem csak a Fideszből.

Az összejöveteleket Mesterházy Attila régi barátja és bizalmasa, Velez Árpád egykori első kerületi, majd parlamenti képviselő, jelenlegi MSZP-pártigazgató tartja az I. kerületi házban. Hogy a politikai ellenfeleit sem zárja ki teljesen az összejövetelekről – még ha nem is minden képviselő kap meghívót ezekre –, az jól mutatja az éppen egy MSZP-seknek tartott, kiszivárgott beszéde miatt elhíresülő Velez politikai pragmatizmusát.

Józanul, politikai szólamok nélkül

Az Origo több olyan fideszes képviselővel beszélt, akik 2002 és 2010 között voltak négy vagy nyolc évig kollégái az I. kerületi közgyűlésben. Mindannyian azt mondták, hogy Velez normális, korrekt politikus volt, aki túl tudott lépni a pártos megosztáson, "olyan nem volt, hogy dacból nem szavazott meg valamit, amit mi akartunk. Mindig normálisan érvelt egy előterjesztés mellett vagy ellen", mondta egyikük. "Bölcs volt, nem ment bele pitiáner veszekedésbe, józan volt és kompromisszumkész. Szerintem nagyon jól felmérte, hogy az I. kerület hagyományosan polgári környék, és tisztában volt a mozgástérrel, hogy mi az, amit érdemes erőltetnie a választópolgárok előtt, és mit nem" – mondta egy másik politikai ellenfele. Egy párttársa pedig úgy emlékezett rá, hogy az üléseken "sosem beszélt fölöslegesen, csak ha tényleg kellett; nem voltak politikai szólamai, precíz volt".

Velez Árpád a Fővárosi Közgyűlés ülésén Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 2002-ben, 25 évesen a helyi politikába csöppenő Velez Iványi Tibort váltotta az I. kerületi MSZP élén, de ekkor már túl volt egy MSZP-s platformalapításon. Mások mellett Mesterházy Attilával és Harangozó Tamással 2001 elején hozták létre a Harmadik Hullám Platformot. Velez erről úgy nyilatkozott korábban, hogy a platform egy öt-hat fős baráti társaságból nőtt ki, amelynek tagjai kezdetben nem voltak párttagok, viszont tenni akartak valamit. Körbejárták az országot, és néhány hónap alatt több százan csatlakoztak hozzájuk.

„Ha valaki ennyi fiatalt tud hozni, azt komolyan vesszük” – mondta Iványi Velezről. Velez az érkezésekor többeket is hozott magával, akiket szívesen láttak az idősödő tagsággal rendelkező kerületi szervezetben. Iványi ambiciózus, perspektivikus fiatalnak ismerte meg Velezt, aki „határozottan megmondja, hogy mi a teendő, ha pedig valami nem jó irányba megy, akkor morog”. Fideszes képviselők erről azt mondták, a "százkilós, mély hangú Veleznek" soha nem kellett felemelnie a szavát a közgyűlésben, elég volt, ha egyenesen elmondta, mit akar, mindenki odafigyelt rá.

Nehézkesen felívelő karrier

Velez 2004-ben már a helyi MSZP-szervezet vezetője. 2006-ban azonban nem szerepelt a párt országos listáján, a budapesti területi listán pedig csak az 56. volt. Iványi szerint Velez akkor még nem gondolkodott a parlamenti képviselőségen, a tanulmányaival is el volt még foglalva. Később azonban egyre jelentősebb pozíciókhoz jutott, több állami vállalat vezetősége is bekerült (igazgatósági tag volt az FKF-nél és a Duna Menti Vízműnél is). 2009-ben pedig országgyűlési képviselő lett a parlamentből visszavonuló Szabados Ákos pesterzsébeti polgármester helyett.

Velez Árpád szocialista képviselő leteszi képviselői esküjét 2009. április 14-én Forrás: MTI/Kovács Attila

"Észre sem vettük a változást, nem érzékeltette, hogy bekerült az országos politikába" – mondták róla kerületi politikai ellenfelei. Pedig akkoriban már mindenkinek világos volt, hogy Mesterházy legszűkebb köréhez tartozik. Sokszor látták vele a naphegyi wellnessközpontban, és az egyik kerületi képviselő szerint gyakori volt, hogy a testületi ülésre is vele érkezett onnan.

A 2010-es választáson már előkelőbb helyen szerepelt a területi MSZP-listán, és felkerült az országos listára is, 53. helyre, de ez sem volt elég a parlamentbe jutáshoz. Bekerült viszont a Fővárosi Közgyűlésbe, de oda is csak kerülő úton: a képviselőségéről lemondó Trippon Norbert székét foglalja el 2010 novemberében. Iványi szerint nem sokon múlott a parlamenti képviselősége, ő például még gratulált is neki a bejutáshoz, és Veleznek kellett felvilágosítania arról, hogy nem került be az Országgyűlésbe. „Nem örült neki, szerette volna csinálni” – mondta. A lista elejét azonban húzónevek foglalták el, például volt miniszterek, Velez pedig nem tartozott közéjük.

A háttérben közben szervezte az MSZP-t, és továbbra is Mesterházy egyik fő bizalmasa maradt, olyannyira, hogy egyrészt a kabinetvezetője lett, másrészt a pártelnök 2011-től csak a legszűkebb körével beszélte meg a stratégiáját, és ebbe beletartozott Velez is. A nagy felemelkedést végül 2012 hozta Veleznek: az MSZP pártigazgatója és pártpénztárnoka lett. Előbbi posztja miatt lemondott a fővárosi képviselői helyéről.

Befolyásos család

A pártpénztárnoki tisztség megszerzésében nagy szerepe lehet annak is, hogy Velez édesapja, Velez Zoltán agrárszakember befolyásos MSZP-háttérember, "a kilencvenes évektől ciklusokon át a párt delegáltja volt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságában, 2002–2004-ben a Bábolna Zrt. elnöki tisztét töltötte be", és Puch László korábbi pénztárnok-pártigazgató barátja, írta a HVG 2012 nyarán. Majd nem sokkal utána arról közölt cikket a lap, hogy Velez Zoltán Simicska Lajossal is összeköthető, mert a Közgép és egy Velez-cég közösen tulajdonosai egy harmadik vállalkozásnak.

Velez Árpád 2012-ben leadott vagyonbevallása szerint nem kifejezetten vagyonos ember. Egy háza van a Tolna megyei Gerjénben, van némi készpénze és egy százezer forintos tartozása. Kedvelheti a veteránautókat, ugyanis van a nevén egy UAZ. De volt egy robogója és egy jetskije is, előbbit állítólag azóta épp egy kerületi fideszes képviselőnek adta el a már említett, pártokon átívelő korrekt viszony jegyében. Emellett tulajdonosa az elektronikai eszközök javításával foglalkozó BM UNIKER Kft.-nek, és 2012-ig egy konferenciaszervezéssel foglalkozó cégnek is az ügyvezetője volt.

„Azt, hogy Attila a párt első embere lett, Árpádnak is köszönheti” – mondta Iványi Tibor. Felhívta például a figyelmet arra, hogy amikor Mesterházy a 2011-es kongresszuson megköszönte a párt talpra állítását, elsőként Velez nevét említette. Iványi szerint a pártigazgatói megbízatása leköti Velez idejét, azóta kevesebb energiája jut a kerületi ügyekre, pedig 2010 óta ő a kerületi MSZP-elnök, de szerinte ez érthető, „most Attila mellett van dolga”. Egy fideszes képviselő azt mondta, ahogy ők látják, Velez teljesen elhagyta a kerületet, nem foglalkozik az ügyeivel, az országos feladatokra koncentrál.

A cikk elkészítésében közreműködött Szurovecz Illés.