Vágólapra másolva!
A választási szervekhez és a rendőrséghez fordul az ötpárti ellenzéki szövetség, miután egyik jelöltjéhez ismeretlenek olyan aktacsomagot juttattak el, amely vélelmük szerint másolt ajánlóíveket tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, a gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érint: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt–MIÉP-et, a Szabad Választók Párját, a Magyarországi Szociáldemokra Pártot, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget.

A választókerületek között budapesti, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megyei, szabolcsi, hevesi és zalai körzetek vannak.

A társelnök becslése szerint 8-10 ezer hamis ajánlásról lehet szó, a választók adatai pedig körbejártak a pártok között. Ez az aláírás-mennyiség hozzávetőleg a fele annak, amennyivel országos listát lehetett állítani – tette hozzá. (Ez a tíz megnevezettből hat pártnak sikerült.)

Szigetvári Viktor elmondta, hogy a dokumentumokat ismeretlenek juttatták el Helmeczy László, a kormányváltó szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének irodájába. Mivel az adatok kezelésére nem jogosultak, "egyszerű szemrevételezés" után azonnal a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.

Szigetvári Viktor azt mondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordulnak az ügyben. A hatóságokat gyors vizsgálatra szólította fel, mondván, az ajánlásokat a választás után néhány héten belül meg kell semmisíteni.