Gyurcsány Ferenc jobb, mint a Xanax

Kuncze Gábor Gyurcsány Ferenc Százhalombatta lakossági fórum demokratikus koalíció dk
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Pest megye 8-as számú választókerületének az ellenzéki összefogás színeiben induló képviselőjelöltje, Kuncze Gábor lakossági fórumán a százhalombattai Szekeres József Konferencia és Rendezvényközpontban 2014. március 27-én.
Vágólapra másolva!
Az öregasszonyok megvesznek egy csókjáért, van, aki a szekrényben dugdossa a fényképét, az esti előadásán pedig ABBA-slágert énekel, ki az? Nem, nem egy táncdalénekes, hanem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki csütörtök este Százhalombattán vendégeskedett Kuncze Gábor lakossági fórumán, és jól el is lopta tőle a show-t. De mitől pirul el Gyurcsány, és vajon tudja-e fizetni a devizahitelét? Riport.
Vágólapra másolva!

A választási plakáton Kuncze Gábor neve szerepel, a százhalombattai választókörzetben Kuncze Gábor indul, Kuncze Gábor kampányzáró lakossági fórumán mégsem Kuncze Gábor volt a sztár. Ezt már akkor meg lehetett állapítani, amikor a fórum helyszínéül szolgáló konferenciaterembe belépve egy jó nagy asztalnyi Gyurcsány Ferenc-könyv fogadott, a Demokratikus Koalíció elnöke a fórum díszvendége volt. A legolcsóbb könyvet 1500 forintért adták, de volt 3500-ért is, a könyvárussá alakult DK-aktivisták szerint Gyurcsány szakácskönyve fogyott a legjobban. Amikor meglátták, hogy érdeklődve nézem a könyveket, még egy DK-öngyújtót és egy DK-lufit is rám akartak sózni.

Pedig vevő akadt bőven. A csütörtök esti százhalombattai fórumon telt ház volt, ami ebben az esetben 300-400 embert jelentett. A többségük nyugdíjas, de lehetett látni babával érkező párt és Kádárhuszár feliratú felsőben érkező, pödrött bajszú férfit is. Az egykori szocialista miniszterelnököt pedig a legtöbben olyan rajongással várták, amit bármelyik magyar celeb megirigyelne.

Gyurcsány Ferenc mindenhol Forrás: Origo - videó

„Nekem Gyurcsány Ferenc a szívem csücske” – mondta egy középkorú nő, aki neve elhallgatását kérte, ottlétét ugyanis titokban akarja tartani a családja előtt. „Ők fideszesek, a testvérem a Dunába lövetné Gyurcsányt” – mondta. Ő azonban már attól is megőrül, ha meghallja a hangját a tévében, és 2002 óta őriz egy Gyurcsány-plakátot a szekrényében.

Bennem van négy-öt órányi szöveg

Gyurcsány az Origónak elmondta, hogy a fórumai előtt a legszívesebben magára marad 15 percre, egy szobában vagy egy teraszon. „Bennem van négy-öt órányi szöveg, ilyenkor eldöntöm, hogy aznap miről beszéljek” – mondta. Ez csütörtök este nem jött össze neki, a kezdést megelőző percekben ugyanis odarohant hozzá puszizkodni két ősz hajú nő, aztán még néhányan. „Nehogy lemaradjak” – mondta egy MSZP feliratú felsőt viselő nő, mielőtt ő is kikövetelt egy puszit, a DK ekkor már teljesítőképessége határhoz közeledő elnökétől, aki a végére már teljesen belepirult az idős nők csókjaiba.

Gyurcsány Ferencért megvesztek a nők Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Eközben Kuncze Gábor visszafogottan beszélgetett néhány férfival. Később a színpadra lépve, az Orbán-kormány szapulásakor már több szenvedélyt lehetett látni tőle. Elmondta, hogy szerinte az emberek félnek Magyarországon felvállalni a politikai véleményüket, reményvesztettek, és még „az unokáink is a paksi erőmű árát fogják fizetni”. A pedagógusoknak egyre rosszabb a helyzetük, a hétéveseknek pedig választaniuk kell olyan órák közül, mint az etika vagy az erkölcstan.

– mondta nevetve. Ezután beszélt arról, hogy az elmúlt évek baloldali kormányai is követtek el hibákat, például azzal, hogy túlköltekeztek. Még egy Simon-ügyük is lett. „De hol van ez ahhoz képest, hogy szórják egymásnak a megrendeléseket, milliárdokat dobnak szét?” – kérdezte. Meg is válaszolta, szerinte ugyanis a baloldali kormányok nem ugyanolyanok, mint a második Orbán-kormány, amelyet szerinte sürgősen el kell zavarni.

Gyurcsány dalra is fakadt

„Nem szoktam így kampánybeszédet kezdeni, de Gábor az más. Volt pár közös szép évünk, de nehogy félreértsék” – kezdte a beszédét a Kuncze után színpadra lépő Gyurcsány. Szerinte Magyarország legtisztességesebb politikusát Kuncze Gábornak hívják. „És mielőtt elkezdenék dinoszauruszozni, elmondom, hogy a legöregebb politikusát Orbán Viktornak hívják” – tette hozzá. Orbán aztán az elkövetkező másfél órában tucatnyi jelzőt kapott. Volt szélhámos, tolvaj, korrupt politikus és tipikus bad guy, akinél még Gyurcsány maga is jobban tudja csinálni a „keresztény ölelést”.

Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gyurcsány elemében volt, az egyórás beszéde alatt a dinoszauruszok kipusztulásán, a Kádár-nosztalgián, és az ABBA sikerén keresztül is levezette, miért rossz az Orbán-kormány.

– énekelte, majd megkérdezte, hogy ezt hányan értették. Alig pár kéz lendült a magasba, mire egy hosszabb gondolatmenet következett arról, milyen fontos a nyelvtudás és egy nyugatias ország megteremtése, de Orbán Viktornak a nagy nemzeti víziók helyett csak arra futja, hogy októberben három százalékkal csökkenjen a távhő ára.

Nem szabad felelőtlenül ígérgetni

A közönségnek láthatóan nagyon tetszettek Gyurcsány hasonlatai és poénjai, a volt miniszterelnök pedig egymás után durrogtatta őket, és olyan hévvel gesztikulált, hogy a beszéde felére már át is izzadta az ingét. De közben megtudhattuk, hogy szereti az udvarlást, és büszkén elárulta azt is, hogy ő Orbánnal ellentétben már kétszer is járt az ovális irodában.

Az előadásának a második részében már foglalkozott egy keveset a konkrét választási ígéretekkel, és bedobott egy-két szakkifejezést is, de arra jól vigyázott, hogy ne untassa ezekkel a közönségét, akik sokkal jobban élvezték azt, amikor például Medgyessy Péterhez hasonlóan ő is megpróbálkozott az „útelágazáshoz érkeztünk” kifejezéssel, és direkt elrontotta. Kétszer is. De megtudtuk például, hogy

  • nincs olyan gazdasági mutató, ami jobban állna most, mint 2010-ben
  • a következő időszak egyik legfontosabb kérdése a belső kereslet növelése
  • a hatalmas jövedelmi különbségeket fel kell számolni
  • nem szabad felelőtlenül ígérgetni

Utóbbi esetében nem volt annyira önkritikus, mint Kuncze, bár a beszéde elején ő is felemlegette, hogy nem voltak tökéletesek a kormányzásuk alatt, és követtek el hibákat. A végén aztán megállapította, hogy jelen helyzetben ők, azaz a Kormányváltás a jófiúk, a Fidesz pedig a rosszfiú.

Gyurcsány Ferenc gesztikulál Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A beszédek után kérdezni is lehetett, a válaszokban pedig felsejlett pár újabb választási ígéret. Vadai Ágnes például azt mondta, hogy ha kormányra kerülnek, akkor visszaadják a korkedvezményes nyugdíjakat.

Egy nő azt kérdezte, hogyan segítenék az olyan devizahiteleseket, mint ő, akit egy hónap múlva kilakoltathatnak. Erre Gyurcsány válaszolt, hosszan hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon bonyolult kérdés, és mindenképpen segíteni kell, de nem mindegy, hogy kinek. „Nekem is van devizahitelem, Önök szerint ki tudom fizetni?” – kérdezte. Igen – skandálták az emberek, ő pedig helyeselt, majd hozzátette, hogy neki például nem kell segítség. Végül annyi konkrétumot mondott, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a helyzet megoldásból, a kilakoltatási moratóriumot meg kell hosszabbítani, a Nemzeti Eszközkezelőnek pedig több forrást kell biztosítani, hogy több ingatlant tudjon megvenni.

Gyurcsány Ferenc jobb, mint a Xanax

A fórum végén Gyurcsány politikusból átvedlett egy tollakkal és más apró bizsukkal házaló standupossá. Közölte, hogy ők egy szegény párt, ezért rászorulnak a támogatók pénzére, ő többek között ezért is szokott könyveket írni. Majd felmutatott egy karkötőt, amelyet „átkozottul rondának” titulált, és egy tollat, ami csak akkor fog, ha rálehelnek, és felkínálta őket megvételre. Aki pedig még nagyobb büntetésre vágyik, folytatta ironizálva, annak dedikálja a könyveit a fórum után. „Ha kiteszik az ágy mellé, anélkül is el tudnak aludni, hogy bevennének egy Xanaxot” – mondta arra a könyvre, amelyiken az arcképe díszeleg. De még azt is megjegyezte, hogy bútoralátétnek is jó.

Gyurcsány Ferenc dedikál Forrás: Origo - videó

Ezután kitört a káosz, a hallgatóság nagy része a könyvesasztalhoz indult. „Nagy volt ma a Gyurcsány, ha tátott szájú lennék, akkor tátott szájjal hallgattam volna” – mondta egy idős nő egy másiknak, majd megkérdezte, hogy vesznek-e egy könyvet. „Én nem, mert nekem már van” – érkezett a válasz. Többen azonban a székek között furakodva siettek a bejárathoz, ahol Gyurcsány már elkezdte osztogatni az aláírásokat.

„Jól van, drágám?”, „Mi találkoztunk már”, „Kinek írhatom?” – mindenkihez volt egy szava, de senkivel sem beszélt egy szónál többet, hanem rögtön fordult a következőhöz. Az emberek így is megvesztek érte, több lány is fényképezkedni akart vele. Ilyenkor Gyurcsány rácsapott a térdére, „na üljön ide”, mondta, és már kattant is egy kép. Az egyik fiatal lány úgy ment oda hozzá, hogy folyamatosan azt mondogatta, hogy zavarban van. „Mégis mitől?” – kérdezte Gyurcsány, már kattant is a fénykép, a DK-elnök pedig fordult vissza aláírásokat osztani. Ez legalább félórán keresztül így ment, amikor már csak páran maradtak a teremben. Ekkor Gyurcsány lezárta a dedikációt, és zárszóra lement cigizni a rendezvényközpont elé.