Megpróbálta begyújtani a tüzet az ellenzék

opera, balos kormányellenes tüntetés
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc napsütést ígért, Bajnai Gordon megpróbálta feltüzelni a csüggedteket és a közönyösöket, Mesterházy Attila pedig tett pár homályos utalást arra, hogy mit tenne az ellenzéki összefogás, ha kormányra kerülne. Mindannyian a szabadságot féltették, nagyon borús képet festettek az ország helyzetéről, nyilvánvalóan a bizonytalanokat próbálták meggyőzni. Gyurcsány nekiment Medgyessy Péter kedvenc szavának, kiderült, hogy miért nincs könnyű helyzetben Bajnai, és az is, hogy milyen Mesterházy a kifutón.
Vágólapra másolva!

Élő tudósításunk az ellenzéki tüntetésről.

„Nagy szükség van önökre, nagy szükség van arra, hogy elmenjenek szavazni” – mondta a tüntetőknek Mesterházy Attila, aki óriási ellenszélre, kormánypárti médiakampányra, a Fidesz mellett kampányoló álcivilekre panaszkodott, miközben, a felszólalók közül egyedüliként, folyamatosan fel-alá járkált a színpadhoz kapcsolódó kifutón, elsütött jó pár viccet és ígért pár konkrét dolgot arra az esetre, ha megnyeri a választást a baloldali Összefogás.

Mesterházy volt az egyetlen, aki nem szónokolt, hanem valami előadásfélével próbálkozott, olyan volt, mintha beszélgetne az emberekkel. Ebben aztán belefért az is, hogy a kormány mellett tüntető CÖF nevét Civilbe Öltözött Fideszesként oldja fel, hogy a tévévitára szóló kihívására nemet mondó Orbán Viktorról azt mondja, nyúl volt a jele az óvodában (aztán újra kihívta április 5-ére), és hogy egy pillanatig még magát is ünnepeltesse (egy tapssal jutalmazott rész után így szólt ki a közönségnek: „jó hallani, hadd halljam még!”)

Mesterházy a kifutón. Még több képért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mesterházy szerint tragikus az ország helyzete, elszegényedést, elvándorlást, félelmet hozott a kormányzás, a Fidesz pedig program nélküli gyűlöletkampányt folytat, miközben horthysta, feudális, bolsevik társadalmat és hatalmat épít. Ezzel néhány elnagyolt ígéretet tudott szembeállítani. Elismételte az Összefogás nyolc pontját, valódi munkát és tisztes bért ígért (4 év alatt 250 ezer új munkahelyről beszélt, hogy a valódi mit jelent, az nem derült ki), új családegyesítést azoknak, akiknek a rokonai elköltöztek, újra előhozta a rezsicsökkentés igazságossá tételét (a gazdagok ne kapjanak semmi, a szegények kapjanak többet), és bedobta a nettó 100 ezer forintos minimálbért.

„Az a Magyarország, amelyről Orbán beszél, nem létezik” – mondta Mesterházy, és bevallotta, hogy nagyon szereti a Forma 1-es versenyautókat, mert – kis hatásszünet – azok kormányváltósak.

Fortélyos félelem igazgat

Feltűrt ingujjban, dacos belépővel kezdett beszélni Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezetője, akit Magyarország válságkezelő miniszterelnökeként konferáltak fel. Felemlegette Zsigó Róbert fideszes képviselő költségtérítésének ügyét és Rogán Antal vagyonnyilatkozatát. „Ehhez kéri a folytatást?” – kérdezte Orbán Viktortól.

Bajnai feladata volt, hogy meggyőzze azokat, akik nem akarnak a Fideszre szavazni, de nem egyértelműen ellenzéki szavazók. Külön próbálta megszólítani azokat, akik nem hisznek benne, hogy bármi megváltozhat és ezért nem akarnak szavazni, azokat, akik félnek, és azokat, akik úgy gondolják, hogy nincs kedvük a politikával foglalkozni. Aki azért nem megy el, mert „nem ilyet lovat akart”, nem tetszik neki mindenki, aki az Összefogás része, annak is el kell menni szavazni Bajnai szerint, és most az egyszer valaki ellen kell szavazni, hogy ezentúl valamire szavazhasson. Itt tett egy váratlanul őszinte megjegyzést, azt mondta, megérti azokat, akik nehezen fogadják el az Összefogás minden résztvevőjét, "hidd el, ezt én is jól tudom", hogy miért.

Üzent azoknak is, akiket már nem érdekel ez az egész, és inkább a Margitszigetre mennének csókolózni április 6-án, mint hogy szavazzanak. Nekik azt mondta: „ha nem akarod, hogy a politika minden nap beleszóljon az életedbe, akkor most az egyszer szólj bele a politikába”. Akik pedig azért nem akarnak szavazni, mert félnek, azoknak pedig azt üzente, hogy „a rezsim minden aljassága ellenére maradt még egy talpalatnyi hely, ahol nem neked kell Orbántól félni, hanem neki tőled”, ez a hely pedig a szavazófülke.

Bajnai nem fél. Még több képért kattintson! Fotó: Mudra László - Origo

Reményvesztettek, politikának hátat fordítók, félelemben élők, ismeritek őket – mondta a tüntetőknek Bajnai, akiket arra kért, hogy legyenek a bizonytalankodók szeme, füle, ha nem is tudnak elmenni szavazni helyettük. Arra kért mindenkit, hogy a hátralevő egy hétben győzködjék őket, ne hagyják, hogy otthon maradjanak, mert most a fortélyos félelem igazgat Magyarországon, amit le kell győzni.

Gyurcsány szemétdombra küldte Orbán Viktort

"Nyugalom, béke, tisztesség és szabadság" – ezeket ígérte Gyurcsány Ferenc a baloldali ellenzék tüntetésén arra az esetre, ha április 6-án ők nyernek a választáson. Övé volt az első nagyobb beszéd, tüzelte a közönséget, becsmérelte Orbán Viktort és a Fideszt, éles határt húzott az ellenzéki és a kormánypárti szavazók között, és többször győzködte a tüntetőket, hogy menjenek el szavazni, minél többen.

Azért jöttünk itt össze, hogy megüzenjük Magyarországnak, hogy él a magyar szabadság - kezdte beszédét Gyurcsány és ez volt a beszéd fő motívuma is. Szerint a magyar szabadság nem eladó sem a miniszterelnöknek, sem pártjának, a magyarok ma mégis szolgák a saját hazájukban, mert a kormány csak a saját támogatóival törődik. Gyurcsány szerint ez hozta össze a baloldali ellenzéki tábort: "van egy közös álmunk, a szabadság álma, a méltóságé a tiszteleté".

Igen-igen! Még több képért kattintson! Fotó: Mudra László - Origo

Gyurcsány kemény odamondott többször is Orbán Viktornak. "Orbán menjen keletre, ha akar, mi megyünk nyugatra", mert erről szólt az elmúlt ezer év – utalt Gyurcsány a kormány és Oroszország megállapodására a paksi bővítésről. Gyurcsány azt mondta, nem fogjuk megengedni, hogy egy politikai szélhámos letérítsen bennünket a nyugatos útról, amelyet szerinte 1990 óta követ az ország.

Gyurcsány megemlítette Orbán Viktor tegnapi beszédét is. A Fidesz szombati nagygyűlésén még négy évet kért, amire Gyurcsány azt mondta, hogy „Orbán majd leteszi a fegyvert, ha nem, akkor vereséget mérünk rá, mert nincs rá se egy napunk, se egy évünk”. Gyurcsány szerint a tét az, hogy mindenki azzá válhat-e, amihez tehetsége van, hogy az állam mindenkire odafigyel-e, hogy a magyar emberek szabadságban élhetnek-e.

Egy kis gyurcsányi retorika

Gyurcsány Ferenc bedobott két retorikai finomságot is. Egyrészt kimondta, hogy útelágazódás. Ez azóta legendás szó, hogy Medgyessy Péternek miniszterelnökként meggyűlt vele a baja a parlamentben. Itt a híres pillanat:

Gyurcsány másik érdekes húzása a beszéd végén volt, amikor arra tüzelte a tüntetőket, hogy menjenek el szavazni, hogy a gyerekeik ne kérhessék számon rajtuk, hogy nem tettek semmit, amikor veszélybe került a magyar szabadság. Ekkor Gyurcsány rövid idő alatt négyszer, erősen hangsúlyozva mondta ki, hogy igen-igen: „Igen-igen, megcsináljuk, igen-igen, veled vagyunk Magyarország, igen-igen, megcsináljuk”. És ha ez sikerül, akkor Gyurcsány szerint sütni fog a nap.