Economist: Orbán központosítani akar

Vágólapra másolva!
A magyar választásról jelent meg cikk a brit lapban, Bajnai és Navracsics is megszólal.
Vágólapra másolva!

Orbán a harmadik ciklusa felé tart, és központosítani akarja a hatalmát – írja az Economist, amely "Még négy év" címmel közölt cikket Magyarországról. A brit lap szerint Orbán valószínűleg magabiztos győzelmet fog aratni a vasárnapi választáson.

A cikk idézi Bajnai Gordont, aki szerint a választás szabad lesz, de nem igazságos. Szerinte Orbán egy közép-ázsiai posztszovjet köztársasághoz hasonló, irányított demokráciát épít Magyarországon. Az Economist szerint a baloldali ellenzék legfőbb panasza az új választási törvény, amely egyebek mellett lehetőséget ad az indulásra kis pártoknak, amelyek csak összezavarják a választókat.

A cikkben megszólal a Közép-európai Egyetem (CEU) kutatója, Amy Brouillette, aki szerint a közmédia a kormányzat szócsövévé vált.

Az Economist szerint Orbán győzelmét a gyenge ellenzék is elősegíti, például a baloldali összefogás késői összeállása, illetve a Simon-ügy miatt. Megszólal Navracsics Tibor is, aki tagadja, hogy az új választási rendszer a Fidesznek kedvezne, és szerinte a választókörzetek átszabása többek között a Velencei Bizottság ajánlásával készült el. A cikk végén megemlítik a Jobbik arculatváltását is, a Political Capital elemzőjére, Krekó Péterre hivatkozva.