A miniszter átadott egy öltözőt. Igen, egy öltözőt

Fazekas Sándor, Karcag, átadás
Vágólapra másolva!
Ebben a kampányban sok mindent felavattak és átadtak már, de Fazekas Sándor valószínűleg túltett mindenkin. Csütörtökön személyesen adta át egy sportlétesítmény öltözőjét, amely állítólag most már megfelel a 21. századi követelményeknek.
Vágólapra másolva!

„Igazoltatni akart a rendőr, még Karcag előtt. Mondom neki: ne most szórakozzon a papírjaimmal, mert engem vár a miniszter úr. Erre továbbengedett” – mesélte az ismerőseinek a karcagi focipálya lelátóján egy debreceni férfi.

Végül épp időben érkezett, hogy láthassa Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, aki csütörtök délelőtt még a Várkert Bazár átadóján vett részt, utána viszont sietett szülővárosába, a nap másik nagy eseményére: Karcagon átadott egy öltözőt.

„Ez most nem a kampány miatt van, én egyenletes munkaintenzitással dolgoztam végig az egész négy évet” – mondta Fazekas, aki 1990-től 20 éven keresztül volt Karcag polgármestere. Az öltöző átadásának szervezői szerint az „csak természetes”, hogy Fazekas igyekszik minél több karcagi rendezvényen tiszteletét tenni. A Déryné Kulturális Központ két elnökhelyettese a focipálya szélén ülve elmondták, hogy Fazekas itt volt a birkapörköltfőző versenyen, egy rajzpályázat eredményhirdetésén, köszöntötte a karcagi sportolókat, és a jótékonysági bálokon is részt vett. „Nem egyszerű vele időpontot egyeztetni, sokszor az ő naptárához kell igazítani azt, hogy mikor tartunk meg egy átadót” – mondta egyikük.

Így szurkol Fazekas Sándor. Még több képért Karcagról kattintson a fotóra! Fotó: Mudra László - Origo

A jobb napokat is látott lelátón körülbelül száz ember ült, a gyerekek kukoricapufit majszoltak, a szüleik pedig masszív szotyiszőnyeggel borították be a betont. „Kötelező volt eljönnünk, mert a gyerekek megvesznek a fociért, aztán most itt van ez a Karcag–Debrecen utánpótlásmeccs. Csak barátságos, direkt az öltözőátadás miatt” – magyarázta az egyik anyuka, aki 9 és 11 éves, edzőruhába öltött fiaival ment ki a Ligeti úti sporttelepre. A gyerekek már egy kicsit unatkoztak a meccset megelőző 20 perces megnyitón, amelyet Fazekas Sándor, Dobos László polgármester és Szepessy Tibor, a Kulturális Központ elnöke tartottak a focipálya gyepén. A felnőttek viszont örültek, hogy ismét láthatták az ismerős politikusokat. „A polgármesterrel régen együtt biliárdoztam” – dicsekedett egy kékre tetovált szemöldökű nő a gyerekek mellől.

A karcagiak nagy szomorúságára a meccs nem hozott váratlan eredményt (a Debrecen utánpótláscsapata a bajnoki cím esélyese, meg is verték a karcagiakat 2-0-ra). A félidő viszont tartogatott meglepetéseket. A focipálya szélére cipeltek egy asztalt, és mögé ültették Fazekas Sándort (a Karcagi Sportegyesület elnöki minőségében) és Herczeg Andrást, a Debreceni Labdarúgó Akadémia elnökét. A két csapat között aláírtak egy ünnepélyes megállapodást egy hosszan tartó együttműködéséről, amelynek a bársonyborítása pont olyan kék színű volt, mint a műanyag székek, amelyekre Fazekasékat leültették.

Ünnepélyes megállapodást ír alá Fazekas Sándor és Herczeg András a pályán a mérkőzés szünetében. További képek kattintás után a galériában. Fotó: Mudra László - Origo

„Nagyon jó, hogy összehoztuk ezt a megállapodást, de azért a fő attrakció ma mégiscsak az öltöző” – mondta a lelátón ülő Szepessy, aki a meccs végén rögtön invitált is mindenkit, hogy „kezdődhet a megnézés”. A lelátóról az öltöző felé vonult a helyi sportszakosztály néhány képviselője, ám az átadásokban sok tapasztalatot szerzett Fazekas Sándor váratlan akadályokba ütközött: az öltöző egyik felében már öltözött a nyertes csapat, így oda nem tudtak bekukucskálni. A másik résszel viszont nagyon elégedettek voltak, megsimogatták a fogasokat, és megnézték a vizesblokkot is. A polgármester szerint ez az öltöző végre „eleget tesz a 21. század kihívásainak”.

Az öltözőből kilépő focisták azt mondták, nem éreztek semmi különlegeset, amikor az új öltözőben cserélték le a mezt. „Kicsit hideg még, meg itt van az új festékszag. Egyébként semmi extra” – mondta egy debreceni játékos.

A polgármester szerint nagy szükség volt a felújításra, mert a régi öltöző még 1968-ban épült, más épületekből összehordott maradék anyagokból. „Nem egy grandiózus épület ez az új, de kényelmes öltözési, tisztálkodási lehetőséget biztosít a sportolóknak” – mondta.

A 21. század kihívásainak megfelelő öltöző egyik helyisége. Még több Fazekas Sándorért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

„Fontos az, hogy ha a több száz fejlesztés közül egyet átadok, akkor azzal fel tudom hívni a figyelmet a fontosságára. Megmutatjuk azt, ami valós teljesítmény. Hitet kell adni az embereknek. A munkát, azt meg kell tisztelni, amit elvégeznek” – közölte Fazekas Sándor. Azt is mondta, nem tudna választani, hogy melyik volt a kedvenc átadási ünnepsége. Mindig ő választja ki, hogy milyen eseményekre megy el, így volt ez akkor is, amikor Jászapátiban megtekintette a júliusi kézi aratás eredményét, amikor márciusban segített levágni Bélát, a legnagyobb disznót, és amikor tavaly nyáron megszemlélte a görögdinnyéket. „Ezeknek van hatása, például a dinnyeeladás is nőtt 20 százalékkal. Nem kifejezetten a megtekintés miatt, hanem utána komoly marketingkampányt is folytattunk” – mondta Fazekas.

Fazekas Sándor az átadást követő állófogadáson koccintott az egybegyűltekkel. Galéria kattintásra nyílik. Fotó: Mudra László - Origo

Az ünnepélyes átadás, az ünnepélyes focimeccs és az ünnepélyes megtekintés résztvevőit egy rövid állófogadásra is meghívták a karcagi Fürdő étterembe. A hely tulajdonosa Fazekas Sándor régi ismerőseként, Szatmári János lovagként mutatkozott be, akit elmondása szerint a karitatív munkájáért szentelt lovaggá egy magyarországi nagymester.

Fazekas Sándor a vacsora alatt a meghívott tiszteletbeli vendégekkel, sportszakosztály-vezetőségi tagokkal értékelte a meccset. Azt mondta, nincs letörve, amiért kikapott a csapata. „Korrekt játék volt, ilyen a sport. Látnak valakit itt, aki szomorú lenne?” – mutatott rá a kétcsapatnyi huszonéves falatozó fiúra, akik valóban elégedettnek tűntek.