A mi saját, különbejáratú Orbán Viktorunk

Lázár János, kampányriport 2014, választások, lakossági fórum, Földeák, Maroslele
Vágólapra másolva!
Sok fideszes jelölt már leállt a kampányrendezvényekkel, de Lázár János még csak most pörgött fel igazán. Járja a választókerületét, és a szavazás estéjét is ott fogja tölteni, mert szerinte Budapesten így is  „sokan fognak sorba állni segget nyalni”.
Vágólapra másolva!

„Nem rossz az Orbán Viktor, de nekünk itt, ebben a választókerületben saját, különbejáratú Orbán Viktorunk van: a Lázár János. Nekem ő is elég ahhoz, hogy a Fideszre szavazzak” – mondta egy nyugdíjas nő Földeák főterén Lázár János választási gyűlése után. Amikor ezzel az idézettel szembesítettük a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, felnevetett. „Ez nagyon jó, ezt még nem hallottam! Bár a Fidesz politikájának végül is ez a lényege, hogy minden választókerületben saját Orbán Viktora legyen mindenkinek. Úgy tűnik, ez volt a Fidesz képviselőjelölt-állítási kritériuma. De viccen kívül: ez talán egy kicsit túlzás.”

Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Pedig a szerénykedés ellenére az, amit Lázár János most csinál, sokban hasonlít Orbán Viktor kampányzáró körútjához. Míg a miniszterelnök azért utazik, hogy az országot állítsa a Fidesz mellé, Lázár János a saját választókerületével próbálja tenni ugyanezt. Igaz, Lázárt nem várják ötezren, mint Orbánt hétfőn Baján – csütörtökön Földeákon nagyjából 40, Maroslelén 10-15 helyi gyűlt össze –, de az államtitkár így is komolyan veszi a helyi rendezvényeket. A vasárnapig hátralévő napokban összesen 11 településen tart választási gyűlést, ezeket pedig annyira kiemelten kezeli, hogy még a Fidesz szombati, debreceni kampányzárójára sem megy el. „Eddig is távol maradtam a központi rendezvényektől annak érdekében, hogy a kerületemben helyt tudjak állni, és minél több emberrel beszélhessek. Így tudok nyugodt lelkiismerettel nekivágni a választásnak” – mondta.

Míg a nevemet meg nem látják

Lázár választási gyűléseinek fő üzenete – Orbán kampányzáró beszédeihez hasonlóan –, hogy vasárnap el kell menni szavazni, és a Fideszre kell húzni az ikszet. „Ebben a választókerületben sok a jelölt, hatalmas lesz a szavazócédula. Kapni fognak két nagy lepedőt, azokat a szavazófülkében addig nézzék, amíg meg nem látják az egyiken a nevemet” – buzdított Maroslelén, ahol még egy 30-35 millió forintos közkonyhai fejlesztést is bejelentett. „Az elmúlt hetekben sok támogatást szereztem Maroslelének, úgyhogy vasárnapig már ne kérj mást, Gyuri!” – mondta a fórumra érkező polgármesternek, akitől még egy üveg – maroslelei közmunkások által készített – kisüstit is kapott ajándékba. „Jelentem, a múltkori ajándékot is felvittem Budapestre, és odaadtam a miniszterelnöknek, ahogy kérted. Ott van az íróasztalán.”

Lázár azonban nemcsak uras közvetlenségével igyekszik megnyerni a fórumaira érkezőket, hanem helyismeretével és a Fidesz országos politikai céljainak helyi szintre vetítésével is. Mindkettőre jó példa a csatornázás, amiről Földeákon és Maroslelén is beszélt. Mindkét faluban épp folyik a csatornarendszer kiépítése, az államtitkár pedig szinte utcára pontosan beszámoltatta a polgármestereket a munkák állásáról. Egy középkorú nőt Földeákon már önmagában az lenyűgözött, hogy az országos politika olyan ismert figurája, mint Lázár János ugyanolyan komolysággal beszél az ő utcájában, az ő háza előtt folyó csatornázásról, „mint ahogy a tévében szokott a paksi atomerőműről.”

Fórum közben. Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Lázár fórumain a csatornázás összekapcsolódott a Fidesz országos kampányígéretével, a rezsicsökkentés megvédésével és folytatásával is: a csatornázás után nőni fognak a vízdíjak, ezért kell a rezsicsökkentés, ezért kell a Fidesz.

Nem jön zavarba

Sok helyinek az is imponált, hogy Lázár látszólag az olyan falvak köztiszteletben álló polgárait is ismerte, amelyek 2010-ben még nem is az ő választókerületéhez tartoztak. Kedélyesen elbeszélgetett a földeáki háziorvossal és a gyógyszerésszel a helyi egészségügy, az iskolaigazgatóval pedig a helyi oktatás helyzetéről, a plébános meg közben az államtitkártól másfél méterre állva bólogatott a politikus minden harmadik szavára.

Nem jött zavarba Lázár akkor sem, amikor a helyiek a konkrét ügyeikről kérdezték. Többeket már korábbi lakossági fórumairól ismert, és a problémáikkal is tisztában volt. Egy gazdálkodónak például egy cég makói telepével volt vitája, Lázár pedig rögtön kiszólt az egyik asszisztensének. „Nézzünk csak rá erre, István! Kérdezzük meg a Bitayt (Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkára), hogy ezzel az üggyel mi van!” A problémáját előadó férfit pedig így nyugtatta meg: „Mikor a múltkor beszélt nekem erről az ügyről, felhívtam a VM-et, hogy intézzék ezt el, hát így intézték el. De majd utánajárunk mi ennek.”

Kijáró képviselő

Ezek mellett persze jut idő az országos ügyekkel kapcsolatos eszmefuttatásokra is: egy kérdés után Lázár kifejtette a devizahitelekkel kapcsolatos álláspontját, egy másik kérdés után arról beszélt, hogy mikor lesz 1000 euró a szakmunkások bére („Bruttóban már nincs messze, nettóban még 8 év”). Legtöbb válaszát pedig arra kanyarította ki, hogy vasárnap rá kell szavazni. „Az előző négy évben is dolgoztam a devizahitel-probléma megoldásán, mindig igyekeztem a kisebbek és a gyengébbek mellé állni. Ha megtisztelnek vasárnap a szavazatukkal, ez eztán is így lesz.”

Segítséget ígér. Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Lázár tehát kétségkívül jól érzi magát a kijáró képviselő szerepében: az emberek elmondják neki a problémáikat, ő pedig segít megoldani őket. Saját szlogenje is az volt, hogy a választókerületében lévő települések szövetségese akar lenni a fejlődésben, lehetőségeket szeretne kínálni nekik. A legtöbb fórumán megerősítette azt az ígéretét is, hogy ha a választókerületében nem nyeri el a mandátumot, akkor a Fidesz-listás helyét visszautasítja. „Listáról nem ülök be a parlamentbe. Kit képviselek akkor?”

A maroslelei fórum utáni beszélgetésünkben az államtitkár azt is elmondta, hogy nemcsak szombaton nem tervez elmenni a Fidesz kampányzárójára, de vasárnap sem megy Budapestre, inkább a választókerületében marad. „Az eredmény ismeretében fogok egy jót aludni, hétfőn reggel fél 8-ra pedig a Miniszterelnökség állománygyűlését hívtam össze, hogy vagy búcsút vegyek a kollégáimtól, vagy megerősítsem őket a munkájukban. Vasárnap inkább az itteni segítőimmel találkozom majd. De lesznek Budapesten elegen így is. Sokan fognak sorba állni segget nyalni.”