választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
Lázár Jánosválasztás 2014Fidesz
!CIMKE

A mi saját, különbejáratú Orbán Viktorunk

2014.04.04. 10:45

Sok fideszes jelölt már leállt a kampányrendezvényekkel, de Lázár János még csak most pörgött fel igazán. Járja a választókerületét, és a szavazás estéjét is ott fogja tölteni, mert szerinte Budapesten így is  „sokan fognak sorba állni segget nyalni”.

„Nem rossz az Orbán Viktor, de nekünk itt, ebben a választókerületben saját, különbejáratú Orbán Viktorunk van: a Lázár János. Nekem ő is elég ahhoz, hogy a Fideszre szavazzak” – mondta egy nyugdíjas nő Földeák főterén Lázár János választási gyűlése után. Amikor ezzel az idézettel szembesítettük a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, felnevetett. „Ez nagyon jó, ezt még nem hallottam! Bár a Fidesz politikájának végül is ez a lényege, hogy minden választókerületben saját Orbán Viktora legyen mindenkinek. Úgy tűnik, ez volt a Fidesz képviselőjelölt-állítási kritériuma. De viccen kívül: ez talán egy kicsit túlzás.”

Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Pedig a szerénykedés ellenére az, amit Lázár János most csinál, sokban hasonlít Orbán Viktor kampányzáró körútjához. Míg a miniszterelnök azért utazik, hogy az országot állítsa a Fidesz mellé, Lázár János a saját választókerületével próbálja tenni ugyanezt. Igaz, Lázárt nem várják ötezren, mint Orbánt hétfőn Baján – csütörtökön Földeákon nagyjából 40, Maroslelén 10-15 helyi gyűlt össze –, de az államtitkár így is komolyan veszi a helyi rendezvényeket. A vasárnapig hátralévő napokban összesen 11 településen tart választási gyűlést, ezeket pedig annyira kiemelten kezeli, hogy még a Fidesz szombati, debreceni kampányzárójára sem megy el. „Eddig is távol maradtam a központi rendezvényektől annak érdekében, hogy a kerületemben helyt tudjak állni, és minél több emberrel beszélhessek. Így tudok nyugodt lelkiismerettel nekivágni a választásnak” – mondta.

Míg a nevemet meg nem látják

Lázár választási gyűléseinek fő üzenete – Orbán kampányzáró beszédeihez hasonlóan –, hogy vasárnap el kell menni szavazni, és a Fideszre kell húzni az ikszet. „Ebben a választókerületben sok a jelölt, hatalmas lesz a szavazócédula. Kapni fognak két nagy lepedőt, azokat a szavazófülkében addig nézzék, amíg meg nem látják az egyiken a nevemet” – buzdított Maroslelén, ahol még egy 30-35 millió forintos közkonyhai fejlesztést is bejelentett. „Az elmúlt hetekben sok támogatást szereztem Maroslelének, úgyhogy vasárnapig már ne kérj mást, Gyuri!” – mondta a fórumra érkező polgármesternek, akitől még egy üveg – maroslelei közmunkások által készített – kisüstit is kapott ajándékba. „Jelentem, a múltkori ajándékot is felvittem Budapestre, és odaadtam a miniszterelnöknek, ahogy kérted. Ott van az íróasztalán.”

Lázár azonban nemcsak uras közvetlenségével igyekszik megnyerni a fórumaira érkezőket, hanem helyismeretével és a Fidesz országos politikai céljainak helyi szintre vetítésével is. Mindkettőre jó példa a csatornázás, amiről Földeákon és Maroslelén is beszélt. Mindkét faluban épp folyik a csatornarendszer kiépítése, az államtitkár pedig szinte utcára pontosan beszámoltatta a polgármestereket a munkák állásáról. Egy középkorú nőt Földeákon már önmagában az lenyűgözött, hogy az országos politika olyan ismert figurája, mint Lázár János ugyanolyan komolysággal beszél az ő utcájában, az ő háza előtt folyó csatornázásról, „mint ahogy a tévében szokott a paksi atomerőműről.”

Fórum közben. Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Lázár fórumain a csatornázás összekapcsolódott a Fidesz országos kampányígéretével, a rezsicsökkentés megvédésével és folytatásával is: a csatornázás után nőni fognak a vízdíjak, ezért kell a rezsicsökkentés, ezért kell a Fidesz.

Nem jön zavarba

Sok helyinek az is imponált, hogy Lázár látszólag az olyan falvak köztiszteletben álló polgárait is ismerte, amelyek 2010-ben még nem is az ő választókerületéhez tartoztak. Kedélyesen elbeszélgetett a földeáki háziorvossal és a gyógyszerésszel a helyi egészségügy, az iskolaigazgatóval pedig a helyi oktatás helyzetéről, a plébános meg közben az államtitkártól másfél méterre állva bólogatott a politikus minden harmadik szavára.

Nem jött zavarba Lázár akkor sem, amikor a helyiek a konkrét ügyeikről kérdezték. Többeket már korábbi lakossági fórumairól ismert, és a problémáikkal is tisztában volt. Egy gazdálkodónak például egy cég makói telepével volt vitája, Lázár pedig rögtön kiszólt az egyik asszisztensének. „Nézzünk csak rá erre, István! Kérdezzük meg a Bitayt (Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkára), hogy ezzel az üggyel mi van!” A problémáját előadó férfit pedig így nyugtatta meg: „Mikor a múltkor beszélt nekem erről az ügyről, felhívtam a VM-et, hogy intézzék ezt el, hát így intézték el. De majd utánajárunk mi ennek.”

Kijáró képviselő

Ezek mellett persze jut idő az országos ügyekkel kapcsolatos eszmefuttatásokra is: egy kérdés után Lázár kifejtette a devizahitelekkel kapcsolatos álláspontját, egy másik kérdés után arról beszélt, hogy mikor lesz 1000 euró a szakmunkások bére („Bruttóban már nincs messze, nettóban még 8 év”). Legtöbb válaszát pedig arra kanyarította ki, hogy vasárnap rá kell szavazni. „Az előző négy évben is dolgoztam a devizahitel-probléma megoldásán, mindig igyekeztem a kisebbek és a gyengébbek mellé állni. Ha megtisztelnek vasárnap a szavazatukkal, ez eztán is így lesz.”

Segítséget ígér. Lázár János kampányol. A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Lázár tehát kétségkívül jól érzi magát a kijáró képviselő szerepében: az emberek elmondják neki a problémáikat, ő pedig segít megoldani őket. Saját szlogenje is az volt, hogy a választókerületében lévő települések szövetségese akar lenni a fejlődésben, lehetőségeket szeretne kínálni nekik. A legtöbb fórumán megerősítette azt az ígéretét is, hogy ha a választókerületében nem nyeri el a mandátumot, akkor a Fidesz-listás helyét visszautasítja. „Listáról nem ülök be a parlamentbe. Kit képviselek akkor?”

A maroslelei fórum utáni beszélgetésünkben az államtitkár azt is elmondta, hogy nemcsak szombaton nem tervez elmenni a Fidesz kampányzárójára, de vasárnap sem megy Budapestre, inkább a választókerületében marad. „Az eredmény ismeretében fogok egy jót aludni, hétfőn reggel fél 8-ra pedig a Miniszterelnökség állománygyűlését hívtam össze, hogy vagy búcsút vegyek a kollégáimtól, vagy megerősítsem őket a munkájukban. Vasárnap inkább az itteni segítőimmel találkozom majd. De lesznek Budapesten elegen így is. Sokan fognak sorba állni segget nyalni.”

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés