Egy újabb fideszesen fogott ki a vagyonnyilatkozat

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány teljes támogatásáról biztosítja a kkv-szektort
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több fideszes képviselőről is kiderült, hogy hibásan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát. Most van egy újabb: Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tavaly beadott 2012-es vagyonnyilatkozatában nem szerepeltette, hogy fele részben tulajdonos egy XVI. kerületi házban. Szatmáry az Origónak azt mondta, hogy a nyilatkozat kitöltésekor már átadta a feleségének azt a tulajdonrészt, csak a tulajdoni lapon ezt később jegyezték be.
Vágólapra másolva!

Nem a földhivatali adatoknak megfelelően töltötte ki a 2012-es vagyonnyilatkozatát Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A tulajdoni lap szerint Szatmáry Kristóf és felesége 2012. július 20-án fele-fele arányban vásároltak egy házat a XVI. kerületben. A földhivatali adatok szerint a ház fele 2013. március 7-ig Szatmáry Kristófé volt, de ez nem szerepel a képviselő 2013. január 30-án kitöltött vagyonnyilatkozatában.

A szabályok szerint a vagyonnyilatkozatban fel kellett volna tüntetnie a fideszes képviselőnek ezt a tulajdonát. A vagyonnyilatkozat nyomtatványán külön figyelmeztetik a képviselőket, hogy a nyilatkozatot az ingatlan-nyilvántartási adatokkal megegyezően kell kitölteni.

Szatmáry Kristóf a következőképp magyarázta az Origónak, miért hagyta ki a tavalyi vagyonnyilatkozatából ennek a háznak a felét: "A feleségemmel volt egy másik XVI. kerületi házunk, ennek fele-fele arányban voltunk tulajdonosai. Hogy tisztább legyen a helyzet, 2012 végén elcseréltük a tulajdonrészeinket, így régi házunk 100 százalékban az enyém lett, az új ház pedig teljes egészében az övé."

2012 végén aláírták a cseréről szóló szerződést a feleségével, és el is küldték a földhivatalnak a tulajdonosi változásról szóló adatokat, ezért nem is szerepeltette a később, 2013 januárjában kitöltött bevallásban. Arról ugyanis szerinte nem tehet, hogy a földhivatal csak hónapokkal később, márciusban jegyezte be a változást. A 2014-ben leadott vagyonnyilatkozatában értelemszerűen már nem szerepel ez a ház (csak a feleségéében, amely nem nyilvános), hiszen akkor már nem volt semmilyen tulajdonrésze ebben. Szatmáry hozzátette, hogy 2012-ben nagyrészt egy korábbi lakásának az eladásából fedezték a házvásárlást, ez kiderül a korábbi vagyonbevallásából is.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szatmáry Kristóf 2006 óta fideszes képviselő, 2011 óta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, emellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A mostani választáson Budapest 13. választókerületében a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje.

Az elmúlt napokban több fideszes képviselőről is kiderült, hogy korábban nem szabályosan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, Rogán Antal frakcióvezető az elmúlt napokban többször is módosította, emellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Potápi Árpád is javította a közelmúltban a nyilatkozatát.