választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
választás 2014baloldali összefogásFideszJobbik
!CIMKE

A Jobbik több helyen mart bele a Fideszbe

2014.04.07. 00:28

A Fidesz úgy nyert, hogy közben mindenhol rosszabbul szerepelt, mint négy éve. Ebből a Jobbik kiegyenlítettebben tudott profitálni, mint a baloldal.

A Fidesz ismét fölényes választási győzelmet aratott, és ezt ráadásul úgy sikerült megtennie, hogy egyébként mindenhol keves szavazatot kapott a párt, mint négy évvel ezelőtt. Az országos listákra leadott voksok megyei bontású elemzése - még nem teljes feldolgozottság mellett - azt mutatja, hogy a kormányzó párt mindenhol alacsonyabb szavazataránnyal nyert, mint négy évvel ezelőtt.

Az igazán érdekes fejlemény azonban az, hogy ki tudott ebből a visszaesésből profitálni. A adatok azt mutatják, hogy ez nem az MSZP által vezetett baloldali összefogás volt, hanem a Jobbik.

Somogy megyében például a Fidesz több mint 14 százalékot rontott. A Jobbik közel 9 százalékkal szerepelt jobban, mint négy évvel ezelőtt, míg a baloldal csak alig több mint 4 százalékkal javított 2010-hez képest. Hasonló volt a helyzet Zalában és a megyék több mint felében.

A baloldal igazán csak Budapesten tudott előretörni, bár ez is inkább a régi jó pozíciók egy részének a visszaszerzését jelentette. Ha a teljes országos képet nézzük, akkor látszik, hogy a Jobbik átlagosan jobban szerepelt a megyékben, mint a baloldal. (Míg az MSZP átlagosan csak 4 százalékponttal tudott javítani a megyékben, illetve a fővárosban, addig a Jobbik 5 százaléképonttal.)

Ami igazán aggasztó lehet azonban a Jobbik ellenfeleinek, hogy a párt még Budapesten is javított a pozícióin, Míg négy évvel ezelőtt csak 10,8 százalékot kapott a fővárosi listás szavazatokból, most már több mint 12-t. Igaz, ez a növekedés jócskán elmarad a Jobbik országos szintű erősödésétől.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés