választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
aláírásgyűjtésválasztás 2014EP-választás 2014
!CIMKE

Újra kezdődik az aláírásgyűjtés

2014.04.07. 15:13

Május 25-én következik az európai parlamenti választás, amelyen csak az a párt állíthat listát, amely összegyűjt 20 ezer aláírást. Reggel óta húsz párt vette át az íveket, és el is kezdhette az aláírásgyűjtést.

Az európai parlamenti választásra bejelentkezett pártok hétfőtől már gyűjthetik az ajánlásokat, eddig húsz nyilvántartásba vett jelölőszervezet kért ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI) – közölte az iroda vezetője, Pálffy Ilona hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Eddig 35 párt jelentkezett be az uniós választásra.

Eddig 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki a már nyilvántartásba vett pártok számára, és hétfőn reggel munkakezdéskor már megkezdték az ívek kiadását is. Pálffy Ilona közölte, hogy hétfőn és kedden postázzák ki a 8 millió 30 ezer értesítőt a választópolgároknak a május 25-re kiírt EP-választásra.

Pálffy Ilona arról beszélt, hogy még nem fejeződtek be a választási szervek országgyűlési választásokkal kapcsolatos feladatai, ugyanakkor már "teljes erővel" el kellett kezdeniük az előkészítő munkálatokat a következő, európai uniós választásra. A májusi európai parlamenti választáson – ahogyan az országgyűlési választáson is – már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges támogató aláírásokat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia az NVI-nek, és ugyaneddig jelenthetik be az országos listájukat a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A választáson indulni szándékozó pártoknak NVB-nél kell bejelentkezniük, ezt eddig 34-en tették meg, és a testület várhatóan még hétfőn délután dönt egy újabb jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén, munkaidőben vagy munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés