Egy kis buzizás nem ártott Csepel baloldalijának

Vágólapra másolva!
A billegő választókerületek nyerésre álló jelöltjei még nem mernek pezsgőt bontani, de már óvatosan reménykednek. Aki második helyre szorult, az a választás tisztaságát vonja kétségbe. Olyan képviselő-jelöltekkel beszéltünk, akiknek a győzelmén állhat vagy bukhat a Fidesz kétharmadja.
Vágólapra másolva!

A legszorosabb verseny a letartóztatott Simon Gábor egykori MSZP-s politikus körzetében, a 15. választókerületben van. Hajnali fél egykor a Fidesz jelöltje, Kucsák László csak 4 szavazattal vezetett a Simon helyett induló Kunhalmi Ágnes előtt. Reggelre, 98,68 százalékos feldolgozottságnál Kucsák csak egy kicsivel tudta növelni az előnyét: most 22 vokssal vezet.

Kunhalmi az Origónak azt mondta, hogy már a szoros eredményt is sikerként éli meg: „Előtte végig én vezettem. Éjszaka, az utolsó szavazókörök beérkező adatai alapján csúsztam hátrébb. Most nagyon izgulok.”

Kunhalmi elmondta, hogy Simon Gábor helyébe lépve csak 60 napja volt arra, hogy egy nagyon erős kampányt folytasson le: „A XVIII. kerület hagyományosan baloldali körzet, de nekem most az is a feladatom volt, hogy kitöltsem az űrt, ami a Simon-ügy miatt keletkezett az emberek lelkében.” Szerinte a Simon-ügy negatívabban érintette a baloldalt országos szinten, mint a saját körzetében, viszont a XVIII. kerületben talán az ezzel járó országos figyelem is hozzájárult ahhoz, hogy magas volt a részvételi arány. A szavazókerületben még a Havanna lakótelepen összegyűlt szavazatokat nem számolták össze, de azt lehet tudni, hogy a környező szavazókörök legtöbbjében Kunhalmi Ágnes nyert. Kucsák Lászlót telefonon kerestük, de egyelőre nem értük el.

Hármas vetélkedés Borsodban

„Amikor matematikailag lefutott a meccs, csak akkor megyünk be az öltözőbe” – kommentálta a választási eredményeket Varga László baloldali képviselőjelölt, aki a hétfő reggeli eredmények alapján nyerésre áll a választás legnagyobb csataterén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2. választókörzetben.

Vasárnap este fej-fej mellett haladt a fideszes, a baloldali és a jobbikos jelölt is, Sebestyén László fideszes jelölt csak 360, Pakusza Zoltán jobbikos jelölt pedig 470 szavazattal van lemaradva a reggeli adatok alapján. Varga László viszont „óvatosan bizakodó”, hiszen szerinte az átjelentkezők számára kijelölt, Zoltán utcai választókörben általában „nem szokott rosszul szerepelni” a baloldal. A képviselő-jelölt azt is elmondta, hogy mind helyben, mind országosan nagyon figyelemre méltónak tartja a Jobbik eredményeit: „Ez megmutatja a baloldalnak is, hogy bizonyos témákban markánsabb hangon kell szólnunk nekünk is, például a kisemberek, a nehéz sorsúak képviseletében.”

Pakusza Zoltán jobbikos jelölt azt mondta, már a kampány alatt érezték, hogy nagy lesz a verseny ebben a körzetben, és nagy esélye van a Jobbiknak: "Érezzük a szeretetet, ami körülvesz minket, mert mi képviseljük itt a helyiek érdekeit." Pakusza egyelőre "vegyes érzelmekkel" fogadta a részeredményeket, és nem szeretne jóslatokba bocsátkozni a végeredményt illetően. Megkerestük a választókerület fideszes jelöltjét is, ő későbbre ígért visszahívást.

Volt egy kis buzizás

Csepelen a hétfő déli eredmények szerint 484 szavazattal vezet a baloldali összefogás jelöltje, Szabó Szabolcs a fideszes Németh Szilárd előtt, aki az előző ciklusban Csepel polgármestere és a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője volt. Szabó Szabolcs is óvatosan beszélt az Origónak a győzelemről, de azt mondta, hogy valójában csak akkor fordulhat meg az eredmény, ha a meg nem számlált szavazatok közül az összes Németh Szilárdra érkezik. „Ez nem túl valószínű, hiszen a szomszédos körzetekben rendre szoros eredményeket kaptunk” – mondta.

Szabó szerint ez a pár száz szavazatnyi különbség a kampánycsapat munkájának köszönhető, és persze annak is, hogy Csepel hagyományosan baloldali körzet. „Mi erős kampányra számítottunk már az elején, de a Fidesz csak akkor aktivizálta magát, amikor már érezte, hogy szorul a hurok. Akkor elkezdtek telefonálgatni, néhány embernek négyszer-ötször is. Azt terjesztették rólam, hogy én gyerekeket akarok elgázolni, meg volt benne egy kis buzizás is, de úgy tűnik, a csepeliek erre nem voltak vevők” – mondta Szabó. (Szabó Szabolcsról a Csepel.info oldalon jelent meg homofóbként is értelmezhető bejegyzés.)

Szerettük volna megkérdezni Németh Szilárd fideszes jelöltet is arról, mi a véleménye a szoros versenyről, de őt nem értük el telefonon.

A megkérdezett jelöltek közül többen arra számítanak, hogy nagyon szoros eredmény esetén „úgyis újra fogják majd számolni a szavazatokat”. A választási bizottságok azonban nem rendelik el a szavazatok újraszámlálását csak azért, mert kicsi a szavazatkülönbség. Újraszámlálás csak akkor történhet, ha valamelyik szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el, és az e szavazókörben leadott szavazatok újraszámlálásával van "matematikai esély" az eredmény "megfordulására".