Nem reklámozhatta volna a Kormányváltókat az ATV

Vágólapra másolva!
A Kúria helybenhagyta a választási bizottság döntését, a csatornának egymillió forintot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A Kúria kedden közzétett határozata szerint is jogsértő volt, hogy az ATV a Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában – a baloldali összefogás választási gyűlésének élő közvetítése során – összesen 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy magánszemély kifogása alapján a múlt héten megállapította, hogy az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat a baloldali összefogás március 30-i, az Operaház előtt tartott választási gyűlésének élő közvetítése során.

A kereskedelmi televízió ugyanis csak akkor sugározhatott volna politikai reklámot, ha február 15-ig jelezte volna az NVB-nél, hogy a választási kampányban politikai hirdetést kíván közzétenni. Ezt azonban nem tette meg. Az NVB a jogsértés megállapításán és az eltiltáson túl egymillió forint bírság megfizetésére is kötelezte az ATV Zrt. médiaszolgáltatót.

Az NVB határozata ellen az ATV bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ebben elsődlegesen a jogsértés hiányára hivatkozással a kifogás elutasítását, másodlagosan a bírság mellőzését vagy csökkentését kérte.

A műsorszolgáltató arra hivatkozott, hogy politikai tájékoztató műsorában választási rendezvényről tudósított helyszíni kapcsolással, a műsort nem szerkesztette, csak közvetítette, és nem volt ráhatása arra, hogy milyen bejátszásokra kerül sor. Arra hivatkozott, hogy azt közvetítette, amit a rendezvényen résztvevők is láttak, és a kifogásolt videofelvételeket is a közvetítés keretében tette közzé. Vitatta a bírság összegét is, eltúlzottnak tartotta.

A Kúria kedden közzétett határozatában azonban helybenhagyta az NVB megtámadott döntését. Megállapította, hogy a videofelvételeket nem a műsorszám élőben kapcsolt helyszínén tették közzé, hanem attól függetlenül kerültek a műsorba szerkesztésre és közlésre, a videofelvételek pedig megfeleltek a politikai reklám fogalmának. A Kúria szerint az ATV szerkesztői felelőssége fennáll, vagyis elmarasztalására jogszerűen került sor.

A Kúria indokoltnak tartotta a bírság kiszabását is, annak összegét pedig nem tartotta eltúlzottnak, mivel "a jogsértés folytonosan, összesen tizenegy reklám bejátszásával, a (...) nyilatkozat hiányában, szándékosan került elkövetésre és az országosan sugárzott műsorszám révén nagy nyilvánosság előtt valósult meg".