választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
Bajnai Gordonválasztás 2014Együtt 2014
!CIMKE

Bajnai Gordon nem megy a parlamentbe

2014.04.09. 16:56

Az Együtt-PM vezetője nem lesz parlamenti képviselő, átadja a helyét valaki másnak. Lemond a párt teljes vezetése is. Bajnai a saját jövőjéről csak annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmat, az EP-kampánynak pedig az egyik vezető arca lesz.

Bajnai Gordon egy szerdai sajtóbeszélgetésen közölte, hogy nem akar képviselő lenni. Azt mondta, hogy a parlamenti mandátumát ugyan átveszi, de utána átadja a helyét egy Együtt-PM-es párttársának. Egyelőre nincs döntés arról, hogy ki legyen az.

Bajnai ezt a döntését azzal indokolta, hogy szerinte a politika fókusza nem a parlamentben lesz, és “Orbán Viktor ellenzéke döntően a parlamenten kívül fog szerveződni”.

Bajnai teljes erővel részt fog venni a most kezdődő európai parlamenti választási kampányban, egyelőre nincs arról döntés, hogy ő vezeti-e majd az Együtt-PM EP-listáját, de ha így lesz is, azt mondta, nem akar kimenni Brüsszelbe.

A PM-hez hasonlóan az Együtt, A Korszakváltók Pártja vezetése is lemond, és az európai parlamenti választások után teljes tisztújítást kezdeményez. Bajnai szerint június elején tarthatják meg ezt a tisztújítást. Bajnainak formálisan nincs pozíciója a pártban, hiszen az ő vezetői szerepe az országgyűlési kampányig szólt. Az Együtt-PM elnöksége hat főből áll, a három társelnök - Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor -, illetve Szelényi Zsuzsa, Gulyás József és Székely Sándor tagja a vezetésnek, tehát ők fognak lemondani.

Bajnai a sajtóbeszélgetésen azt is megerősítette, hogy az Együtt-PM nem alakít majd frakciót a parlamentben, és nem kötnek “elvtelen kompromisszumokat”. Bajnai a saját jövőjéről annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmát.

Szerda este, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: egy olyan nagy vereség után, amelyet a kormányváltók szövetsége vasárnap elszenvedett, illő dolog előrehozni a tisztújítást. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a parlamenti politizálás nem az ő legerősebb oldala. Az EP-kampánynak viszont ő lesz az egyik vezető arca. A műsorvezető kérdésére elmondta: nincsenek főpolgármesteri ambíciói, de szeretne majd támogatni valakit, aki főpolgármesterként élhető hellyé teszi Budapestet.

A választási vereség után Bajnai Gordon volt az egyetlen, aki elismerte felelősségét az elért eredményben, azt mondta, a kudarc egyik oka az volt, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak, és súlyos csalódást okoztak azoknak, akik őket támogatták. Bajnai már akkor jelezte, hogy újra kell gondolni az ellenzék szervezeti, személyi feltételeit, és programját is.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés