választás 2014 Közvélemény-kutatás Fidesz baloldal Jobbik LMP
választás 2014

Ahol eldőlt a kétharmad sorsa

2014.04.12., 08:15
rendezés

Hogyan működik testközelben a demokrácia? Az Origo tudósítói a legérdekesebb szavazókörökben követték végig az utolsó voksok összeszámolását. Bár volt esély, hogy ennek során még változik az eredmény, nagyon úgy néz ki, hogy marad a múlt vasárnapi állás, és a Fidesznek meglesz a kétharmada. Ebből a tudósításból megtudhatja, hogyan telt a nap, hogy milyen poénokkal próbálják oldani a feszültséget a szavazatszámlálók, és hogy mi jár a fejében egy izguló jelöltnek.

A legszorosabb körzetet is megnyerte a Fidesz

Kíváncsi, melyek voltak a billegő körzetek? Kattintson ide!

Origo
08:12

Milyen szavazatokra kellett várni?

Mind a 106 választókerületben ki volt jelölve egy szavazókör, ahol nem számolták meg múlt vasárnap a szavazatokat. Ezekhez a megmaradt szavazatokhoz keverik hozzá a külképviseletekről hazahozott voksokat és az átjelentkezők szavazólapjait. Részletek ebben a cikkünkben.

 

Origo
08:15

A VIII. kerület felkészül!

Tudósítónk ott van már a VIII. kerületben, ahol a Fidesz jelöltje, Vas Imre vezet 448 szavazattal a szocialista Pál Tibor előtt. A kerületi aljegyző azt mondta, a munkatársak elmentek a választási irodába a szavazatokért. Tudósítónk addig két szobanövény társaságában várakozik az üres teremben.

Origo
08:18

Mi a helyzet a kétharmaddal?

A Fidesznek az eddigi eredmények alapján 133 képviselője van, ami a 199 fős parlamentben pontosan kétharmadot ér. Ezért ha egy billegő kerületben megváltozik a végeredmény, azon akár a Fidesz kétharmada múlhat. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy ha egy billegő körzetben a mostani álláshoz képest változik az eredmény, akkor a vesztes jelölt összes szavazata felcsúszik a pártja országos listájára, így a párt újabb mandátumhoz juthat. Ezért meg kell majd várni, hogy a Nemzeti Választási Iroda kihirdesse az eredményt, ami szombat délután várható.

Origo
08:24

Egy izguló fideszes

Megérkezett a VIII. kerületi szavazókörbe Vas Imre, a Fidesz-KDNP jelöltje. Tudósítónk elbeszélgetett vele, és ebből az derült ki, hogy Vas nagyon képben van, ismer minden számot a szavazással kapcsolatban. Munkatársunk kérdésére azt mondta, végigizgulta az egész szavazást, és most is itt lesz egészen addig, amíg meg nem számolják az összes voksot.

Origo
08:30

Bizottság már van

A VIII. kerületi szavazókörbe megérkezett a választási bizottság, a borítékokra és a szavazatokra azonban még várni kell. 

Origo
08:38

Vas Imre várja az eredményt

Vas Imre izgulva várja a VIII. kerületi végeredménytForrás: Pálinkás Szűts Róbert - Origo

 

Origo
08:43

Horrortörténetek a VIII. kerületben

A helyi választási bizottság tagjai a korai kezdésről beszélgetnek, miközben az urnákat várják. A bizottság egyik tagja egy ismerősének a kórházi kalandjait meséli, aki 150 kilósként halt meg egy intézményben, és a hullaszállítók kiborították a koporsóból. "Beszéljünk az életről" - szakítja meg a horrortörténeteket mesélőket az egyik tag. Megjött a kávé is.

MTI
08:46

11 óráig mindenki megkapja a dobozát

Szombat reggel 8 órakor megkezdődött a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási bizottsági elnököknek a Nemzeti Választási Irodában. A tervek szerint 11 óráig valamennyi bizottsági elnök átveheti választókerületének "utazó szavazatait". A szállítódobozokat szombat reggeltől vehetik át az egyéni választókerületi választási bizottságok elnökei az NVI-től, hogy a saját választókerületükbe szállíthassák, és annak a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok számlálására korábban kijelölt szavazókörének szavazatai közé keverhessék, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

Origo
08:49

Durva dolgok a szavazólapon

A választók durva dolgokat szoktak rajzolni a szavazólapra, de ha a helyén van az iksz, akkor az érvényes – derül ki a VIII. kerületi választási bizottság tagjainak elcsípett beszélgetéséből.

Origo
08:52

A XV. kerületbe megérkeztek a szavazatok

A XV. kerületbe megérkeztek az urnák, amelyek vastag barna szigetelőszalaggal vannak leragasztva. Nagy mozgolódás nincs, kábé féltucat ember van jelen.

Origo
08:56

Megjöttek a VIII. kerületi szavazatok

A VIII. kerületbe is megérkeztek az urnák. 1620 szavazat van bennük - jelentette tudósítónk. Ehhez hozzáadódik még az a 294 szavazat, amelyet eddig az önkormányzat páncélszekrényében őriztek.

Origo
09:08

Csepelen még várják a szavazatokat

A zöld borítékokkal kezdik majd a számolást, de egyelőre még nem érkeztek meg a szavazatok. Csepelen a Kormányváltás jelöltje, Szabó Szabolcs vezet az eddigi állás szerint 484 szavazattal vezet a fideszes Németh Szilárd előtt.


Origo
09:12

Barna szigetelőszalag mindenhol

A VIII. kerületbe megérkeztek az urnákFotó: Pálinkás Szűts Róbert - Origo

 

Origo
09:13

Csepelen már felkészülve várakoznak

A csepeli szavazatszámláló bizottságFotó: Mudra László - Origo

 

A szavazatszámlálás eszközeiFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:14

A XV. kerületben előkerültek a zöld borítékok

A színhely a polgármesteri hivatal Kossuth terme. Elővették a zöld borítékokat az urnákból, tudósítónk szerint valaki azt állítja, 50-es kupacokban állnak. Most egy asztalt körbejárva számolják, így van-e. Csak ceruzával írhatnak a kupacokra, ahol megvan az 50, megjelölik és szignózzák. Ha minden rendben zajlik, 917 darabnak kell összegyűlnie.

Origo
09:17

XV. kerület: kéretik figyelni

Mielőtt nekilátnak, ez hangzik el: "A számolásnál nagyon nagy koncentrációt kérek!" Most újabb két ember segít be, mert valaki 50 helyett 51 borítékot számolt. Videón is rögzítik az eseményt.

Origo
09:20

Az átjelentkezőkkel kezdenek Józsefvárosban is

Az átjelentkezők zöld borítékaiFotó: Pálinkás Szűts Róbert - Origo

 

Origo
09:25

XV. kerület: elölről

Kilenc ember dolgozik a teremben. Biztos, ami biztos, valamennyi ötvenes köteget újraszámolják. Az első aláíráson keresztbeszignózva jelölik a cédulákat.

Origo
09:25

Valami nem stimmel a VIII. kerületben

Csak 1618 boríték van az 1620 helyett. Ezek azok a szavazatok, amelyeket reggel hoztak a választási irodából. Újraszámlálás kezdődik - jelentette tudósítónk.

Origo
09:28

XV. kerület: eggyel több lett

917 helyett 918 borítékot számoltak össze. A jegyzőnő telefonon utánajárt a helyzetnek, kiderült, hogy ezt a körülményt rögzítenie kell a jegyzőkönyvben. Már bontják a mozgóurnát.

Origo
09:30

Perceken belül kezdődik a számlálás a XVIII. kerületben

A két doboznyi szavazat a terem közepén, egy gurulós raklapon áll egyelőre. Ezek az átjelentkezők szavazatai, a helyi szavazatok egy külön teremben vannak, amelynek a kulcslyuka is le van pecsételve. A XVIII. kerületben a legszorosabb a verseny: Kucsák László fideszes jelölt csak 22 szavattal vezet a Kormányváltás jelöltje, Kunhalmi Ágnes előtt. Több újságíró is a helyszínen van, nagy az érdeklődés.

Origo
09:31

A bizottság, két jukka és az Origo

A VIII. kerületből egyedül tudósító Origo mellé most megérkezett a kerületi lap fotósa is. Néhány kép elkészítése után távozott. A nyolctagú bizottság, két jukka fajtájú szobanövény, és az Origo tudósítója maradt a helyszínen.

Origo
09:33

Csepelen a terv szerint halad a bontogatás

Összesen 1579 szavazatot kell itt összeszámolni, 665 helyi szavazat, és 914 érkezett az átjelentkezőktől és a külképviseletekről. Nyolc ember dolgozik a szavazatszámláló bizottságban.

Origo
09:33

XV. kerület: már nincs bontatlan urna

A többi urnát is megbontották, a fehér borítékok is az asztalra kerültek. A folyamat vezetője kiadja a jelszót: bont, kiszed, szétválogat. Az asztalon jelentős a halom, mondja tudósítónk. Egyszerre bontják a fehér és a zöld borítékokat.

Origo
09:35

Félsiker Józsefvárosban

Most a helyes szám jött ki a VIII. kerületi borítékszámolásban: 1620. Eredetileg is ennyinek kellett volna lennie, így ez megnyugvást jelent. A szabály viszont az, hogy kétszer egymás után ugyanannak a számnak kell kijönnie, így most újrakezdik a számolást. 

Origo
09:38

Megy a munka Csepelen

Az urna hitelesítő lapjaFotó: Mudra László - Origo

 

Megkezdődik a szavazatszámlálás CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:41

XVIII. kerület: helyi szavazatok a lehegesztett teremből

Három doboznyi helyi szavazatot szállítottak le egy teremből, amelyet eddig egy lehegesztett ajtó mögött tartottak a XVIII. kerületben. Összesen 496 helyi szavazatot, 390 külképviseleti szavazatot, és 708 átjelentkező szavazatát kell majd megszámolni. 

Origo
09:43

XV. kerület: 918

Csak a pontosság kedvéért: a 918 darab zöld boríték csupán az átjelentkezők szavazatait rejti.

Origo
09:43

Az EBESZ megfigyelője is a XVIII. kerületben van

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelője is a XVIII. kerületben van. Most kezdődik az urnabontás.

Origo
09:47

Az ajtókat is lepecsételik

A szavazatszámláló terem lepecsételt ajtaja a XVIII. kerületbenFotó: Pályi Zsófia - Origo

 

Origo
09:49

Teljes siker Józsefvárosban!

Nagy az öröm a VIII. kerületben. Másodszor is átszámolták az átjelentkezős szavazatokat, és a szám ismét 1620. Korábban volt egy kis zavar, mert először más szám jött ki, és ezért kellett jó alaposan átszámolni a borítékokat. Most viszont már minden rendben, kezdődhet a szavazatszámolás.

Origo
09:49

1620 boríték

Mind az 1620 boríték megvanFotó: Pálinkás Szűts Róbert - Origo

 

Origo
09:51

XV. kerület: a bélyegző olykor piros

"Az Üllőről érkező szavazatok bélyegzője piros" - állapítja meg egy szavazatszámláló férfi. Tudósítónk szerint azon morfondírozik, miért is nem egységes az ilyesmi, és hogy ezt alkalomadtán szóvá fogja tenni.

Origo
09:52

Ilyen az erős koncentráció

Munkában a szavazatszámláló bizottság elnöke CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:54

Csepelen megtapostak egy borítékot

Egy egész asztalt beborítanak Csepelen az átjelentkezők zöld borítékai. Az egyik leesett az asztalról, amire rá is tapostak, de nincs gond, nem történt semmi komoly baj. Most kezdik el kinyitni a helyben szavazók urnáit. A két kupacot össze fogják keverni.

Origo
09:56

Figyelmeztetés Józsefvárosban

Tüzetesen át kell vizsgálni a borítékokat, hogy a szavazólap mellett nem hagytak-e benne valamit a szavazók, figyelmezteti a számológépes bizottsági tag a kollégáit. Az üres zöld borítékokat egy nagy dobozban gyűjtik össze. Jobb nappal számlálni, mint esti sötétben - állapítja meg egy fiatalember, Bumeráng feliratú pólóban.

Origo
09:59

Mikor lehet újraszámlálás?

Várhatóan mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a parlamenti választás egyéni választókerületi eredményét szombaton. Ezzel megnyílik az út a jogorvoslatok előtt is, de a szavazatok újraszámlálására csak akkor van mód, ha a szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el a számlálás során. További részletek ebben a cikkben.

Origo
10:00

Milyen egy választási bizottságos vicc?

A VIII. kerületben az ebédet hiányolják a választási bizottság tagjai. "Elvégre már tíz óra van. Kellene fél óra ebédszünet" - hangzik el, de persze csak viccből.

Origo
10:03

Fehér borítékokkal telt meg az asztal a XVIII. kerületben

A zöld borítékokkal már végeztek, most kezdik a helyi szavazók borítékait összeszámolni. Összesen 496-an szavaztak helyben, fehér borítékban.

Origo
10:07

Két és fél órán keresztül számolnak

Technikai információt a kaptunk a XVIII. kerületből: körülbelül két és fél órát vesz igénybe, hogy összeszámolják a kerületben az összes szavazatot. 

Origo
10:08

XV. kerület: fegyelmezett pörgés

Tudósítónk szerint ez a kifejezés írja le a legpontosabban a polgármesteri hivatalban folyó munkát. Jár a szavazószámlálók keze, javarészt csöndben, a nemek aránya 8:1 a nők javára, az egy szem férfi életvezetési tanácsokkal és használható bölcsességekkel szórakoztatja a társaságot.

Origo
10:10

Sürgölődnek a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben is felbontották az urnákatFotó: Pályi Zsófia - Origo

 

Az átjelentkezők szavazatai a XVIII. kerületbenFotó: Pályi Zsófia - Origo

 

Origo
10:12

Nyugtató-e a zöld szín?

A VIII. kerületben nyolcan (ez nem szóvicc) bontogatják a borítékokat, de így is elég lassan halad a munka. A zöld szín nyugtató hatásáról elmélkednek a bizottság tagjai. "Minket nem nyugtat" - állítja egyikük.

Origo
10:19

Hol vannak a levélnyitó kések?

A VIII. kerületben a szavazatszámláló bizottságnak nagyon modern számológépei vannak, de tudósítónk szerint nyolc levélnyitó késsel beljebb lennének. Nagyon hosszadalmasan megy ugyanis a borítéktépkedés.

Origo
10:23

Akinek nem megy az ikszelés

Szavazatszámlálás Csepelen, egy eltévedt szavazóFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
10:25

XV. kerület: mindjárt tiszta

"Na gyerekek, mindjárt tiszta az asztal!" - idézi tudósítónk az egyik segítőt. Ha minden igaz, 1810 szavazatot kell összeszámlálni.

Origo
10:25

Csepelen már pártok szerint válogatnak

Eddig csak a pecséteket ellenőrizték, és borítékokat bontogattak. Még maradt néhány felbontatlan zöld boríték, de idő közben már elkezdték párt szerint is átválogatni a szavazatokat.

Szavazatszámlálás CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Szavazatszámlálás CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
10:29

XV. kerület: a helyszín maga

A termet egyébként Kossuthot ábrázoló festmény, Kossuth-szobor és Kossuth-dombormű, a magyar lobogó és a kerület zászlaja díszíti. Két tálca pogácsa várta azokat, akik ma munkára áldozták a szombat délelőttjüket.

Origo
10:33

XV. kerület: haladunk

Egyre kisebb a borítékhalom az asztalon.

Origo
10:39

VIII. kerület: van szabály a vécézésre is

Kicsit korai volt a 10:30-ra tervezett bejelentés az eredményről, mondta tudósítónknak a szavazatszámláló helyiség előtt türelmesen várakozó Vas Imre fideszes jelölt. Közben a helyi szavazatszámláló bizottság tagjai arról egyeztetnek, hogy ki lehet menni vécére, de legalább öt embernek bent kell maradnia teremben.

Origo
10:42

XV. kerület: az öntudatos szavazó vállalja a nevét

Előkerült egy aláírt szavazat, számol be tudósítónk. Derültség. Magát a nevet nem árulták el.

Origo
10:44

Olvassák az Origót Józsefvárosban

Nem hiába írta nemrég tudósítónk a VIII. kerületből, hogy számológép helyett levélnyitó késekkel többre mennének, mert valaki levélnyitó késeket vitt be a szavazatszámlálóknak. A tagok örülnek, tudósítónk az innovációt ünnepli.

Fotó: Pálinkás Szűts Róbert - Origo

 

Origo
10:46

XV. kerület: tarka-barka felhozatal

A piros színű bélyegző után után most lila és zöld bélyegzővel ellátott szavazólap került elő.

Origo
10:53

Csepelen szemre egyforma a Fidesz és az MSZP

Csepelen még mindig bontogatják a zöld borítékokat, amik az ország minden tájáról érkezte be, volt már olyan szavazat, amit Mezőszentgyörgyön, Gyulán, Nagykátán, Sukorón, Nagyatáon, Zircen és Szarvasgebén leadott szavazat is. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat kupacokba rendezik, a Fidesz és az MSZP kupaca szemre egyforma, nem lehet megállapítani, hogy melyik jelölt vezet. Az biztos, hogy a jobbikos jelölt úgy 20-30 százalékkal le van maradva tőlük.

Szavazatszámlálás CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
10:54

XV. kerület: minden boríték nyitva

10:45-kor lezárult az első munkafázis. A számlálást az egyéni szavazatokkal kezdik, az országos listásokat addig dobozba teszik. Most ellenőrzik az üres borítékokat, majd ezek üres dobozokba kerülnek. Utána jöhet egy-egy jól megérdemelt pogácsa.

Origo
10:55

Józsefvárosban találtak egy MSZP-s szavazatot

Egy MSZP-s szavazat már biztos van - mondta a szavazatszámláló bizottság egyik tagja. Ez nem számít hivatalos bejelentésnek, csak észrevette. Ha ebédszünet még nem is lesz, de két tálca pogácsa érkezett a szobába. 

Origo
10:57

XV. kerület: újabb 50-es kupacok

A pogácsaszünet után 50 darabonként elkülönítik a szavazólapokat. Jöhet az érdemi számolás.

Origo
10:58

Számolnak a VIII. kerületben

Elfogytak a borítékok, most kezdik el szétválogatni a szavazatokat: listás, egyéni, nemzetiségi. Aztán jön a számolás.

Origo
11:00

Csepelen egy németet már megtaláltak

 Csepelen két német nemezetiségi listás szavazatot várnak, egyet már meg is találtak.

Egy német nemzetiségi listás szavazólapFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
11:03

A VII. kerületben elhúzódhat a munka

A VII. kerületben 9:20 óta bontogatják a szavazatokat. Tudósítónknak a szavazatszámláló bizottság tagjai azt mondták, hogy akár este tízig is eltarthat a számolás. Ezt állítólag nem viccből mondták. 2296 átjelentkező, illetve külképviseleti és 414 helyi szavazat van, ezeket kell megszámolni.

 

Origo
11:06

Kicsit politizálgatnak

Jó lett volna, ha bekerül Thürmer a parlamentbe, mondja az egyik tag. Kicsit politizálgatnak a szavazólapok válogatása közben. Némi derültség: valaki egy belépőt csomagolt a szavazatai közé az Erzsébet-díj átadójára.

Origo
11:09

Színes pártpreferenciák

Józsefvárosban Seres Máriára is érkezett szavazat, sőt a Sport és Egészséges Magyarország pártra is.

Origo
11:15

Lassan megy a munka a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben még javában válogatják a szavazólapokat, tudósítónk úgy saccolja, hogy a munka közepén járhatnak. Az EBESZ megfigyelői ott voltak egy ideig a szavazatszámlálásnál, de már továbbálltak.

Origo
11:15

"Szoros lesz nagyon"

Szoros lesz nagyon - mondja az egyik szavazatszámló. Eddig is az volt, csak 448 szavazat választja el egymástól a fideszes és a baloldali jelöltet, miközben összesen több mint harmincezer voksot adtak le.

Origo
11:16

Csepel már csak három párt szomorkodhat

Felbukkant egy kisgazda szavazat, úgyhogy már csak három pártlista - köztük az Új Dimenzió Párt és a Nemzeti Érdekért Párt - mellett nincs egy szavazólap sem.

Origo
11:17

A cigiszünetre is van szabály

Kávészünetet tartanak a VII. kerületben. Összesen nyolcan számolják a szavazatokat, most azt próbálják kitalálni, hogy ki milyen sorrendben menjen ki vécére és dohányozni. Ez azért fontos, mert 5 embernek mindig bent kell lennie a helyiségben a számlálás idején.

Origo
11:21

VIII. kerület: mi lesz a szakadt szavazólappal?

Előkerült egy félig szakadt szavazólap a VIII. kerületben. A jegyzőkönyv-vezető kérdésünkre elmondta, hogy a bizottság dönt annak érvényességéről. De egyébként a voks jól látható a lapon, tehát jó esély van arra, hogy érvényes lesz. Lehet, hogy borítéknyitás közben sérült meg a lap. Kellett nekünk okoskodni a levélbontó kések hasznosságáról. 

Origo
11:24

Előkerül a kétfarkú kutya a VII. kerületben

A Kétfarkú Kutya Párt lelkes támogatójaFotó: Zöldi Blanka - Origo

 Tudósítónknak azt mondták, hogy a szavazat így is érvényes lesz.

Origo
11:25

A VII. kerület nem sieti el

A VII. kerületben eredetileg úgy tervezték, hogy 11-kor tartanak egy választási bizottsági ülést, de ez elmarad, mert még semmilyen eredmény nincs. Még másfél doboznyi zöld borítékot kell kibontani. A számlálók úgy tippelik, még legalább egy óra kell ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjék a számolást.

Origo
11:26

XV. kerület: a selejtet félreteszik

Tudósítónk szerint az asztalt szabályosan betapétázzák a papírlapok. A feladat 28 darab 50-es kupac + 5, összesen 1405 szavazat feldolgozása. Néhányat félretettek, például mert az nemzetiségi. Válogatnak. A kétes, bizonytalan vagy érvénytelen szavazatokat külön gyűjtik.

Origo
11:28

Így zajlik a művelet

Ez a felvétel a XVIII. kerületben készült 

Origo
11:38

XV. kerület: folyik a válogatás

A legsűrűbben László Tamás, a Fidesz-KDNP, illetve Móricz Eszter, az MSZP jelöltjének neve forog. Hogy milyen arányban, arról tudósítónknak nincs információja.

Origo
11:40

Dúdolgatnak az Erzsébetvárosban

"Ezeket a zöldeket sokkal jobb bontani, mint a másik zöldeket" - mondja az egyik számláló, de a többiek nem látják az árnyalatnyi különbséget. "Énekeljünk valami buzdító dalokat, vagy mozgalmi dalokat" - mondja egy fiatalember, mert már eléggé unja mindenki a bontogatást. Egy kicsit dúdolgatnak a számlálók.

Origo
11:43

Csepelen negyed egyre lesz valami

Csepelen kinyitottak minden borítékot, így most már szortírozzák a szavazatokat. Tudósítónk megkérdezte, mikorra lehet valami, erre az egyik szavazatszámláló azt mondta, hogy negyed egyre - de aztán a dolgára sietett, így nem derült ki, hogy az egyéni jelöltekkel vagy az országos listákkal fognak addigra végezni.

Origo
11:48

Kell a nyugodt légkör a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben mostanra végeztek a borítékok nyitogatásával, eddig csak két stócba válogatták szét a szavazatokat: külön vannak az egyéni jelöltekre és pártlistákra adott szavazatok, a szavazatszámlálók most tanakodnak, hogy milyen módszerrel számolják őket. Az egyik idősebb szavazatszámláló férfi már el is kedzte válogatni a szavazatokat, "ide teszem a fideszes, ide meg az MSZP-st" - mondta, és lassan tologatta a papírokat. A teremben valaki, aki nem a szavazatszámláló bizottság tagja, megjegyezte, hogy "kell nekik a nyugodt légkör, háromszor is meg kell nézniük azokat a szavazatokat".

Tóth Sára
11:51

X helyett pipa. Pipa!!!

A XV. kerületben a jegyzőkönyvvezető megszavaztatta a bizottsági tagokkal a problémás szavazatokat, akik végül érvénytelennek találták a 9 szavazatot. Volt, aki x helyett satírozott, volt, aki mini x-et rakott, de volt pipa is.

Origo
11:53

Sercegnek a szavazatok

Csendes papír sercegés a XV. kerületben, számolják az egyéniket. A legizgalmasabb pillanatok.

Origo
11:55

Ütemesen válogatnak a XVIII. kerületben

Nagyon ütemesen halad a válogatás a XVIII. kerületben, jelentette tudósítónk, az asztalon már van két nagy paksaméta, az egyik a fideszes, a másik az MSZP-s jelöltre adott szavaztok, de szemre nagyon egyformának tűnnek, tudósítónk szerint nem lehet megállapítani, melyikben lehet több. Mellettük láthatóan kisebb a jobbikos jelölt csomaga, és van egy kis LMP-s kupac is.

Origo
11:59

A csillag igen, a pipa nem

Négy ívről is szavazott a számlálóbizottság az elmúlt tíz percben. Egy szavazólapon nem látszott teljesen a pecsét, de a választókör száma kiolvasható volt, így ezt elfogadták. Egyöntetűen elfogadták azt a szavazatot is, amelyen valaki egy három vonalból álló csillaggal szavazott - szabály szerint "minimum" két egymást metsző vonalnak kell lennie, a bizottság úgy döntött, hogy az nem baj, ha több van. Vitatkoztak viszont azon a két íven, ahol pipánal látszó rajzzal szavaztak, a bizottság fiatalabb tagjai viszont azt mondták, úgy látják, van két egymásr metsző vonal is körben. "Egyébként is, legalább vette a bátorságot, hogy elment szavazni" - mondta az egyikük, de végül 4-3 arányban érvénytelennek minősítették a szavazatot. "Csak azért akartad, hogy fogadjuk el, mert láttad, hogy a Fideszre ment" - mondta a fiatalembernek egy idősebb számláló, aki szerint jobb lenne, ha egy gép vizsgálná meg, hogy érvényes-e a szavazat.

Origo
12:02

A Petőfi Rádió áll nyerésre

A VII. kerületben először arról szavaztak a számlálók, hogy érvényesek-e a pipás szavazólapok, most arról, hogy milyen rádiót hallgassanak. A Petőfi áll nyerésre. Még mindig egy fél doboznyi zöld boríték áll bontatlanul.

Origo
12:03

Szomorú szmájli a lapon

Egy érdekes szavazólap CsepelenFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
12:09

Már számolnak a legszorosabb körzetben

Most kezdődött el az igazi szavazatszámlálás a XVIII. kerületben, most már azt írják, melyik jelöltnek hány szavazata van. Az eddigi eredmények szerint itt a fideszes Kucsák László 22 szavazattal vezet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes előtt.

Origo
12:11

Hogy jobb az Esőember?

"Nem is tudom, miért nem autistákat állítanak be a számolni, ők ránézésre megmondanák, hány szavazat van az asztalon" - mondja a VII. kerületben a számlálóbizottság vezetője, és arról kezedenek beszélgetni a bontás alatt, hogy az Esőember szinkronosan vagy eredeti nyelven jobb-e. Úgy tippelik, még 20 perc kell, amíg kibontják az összes borítékot.

Origo
12:12

Lehet, hogy nincs is eltűnő tintás toll?

Tudósítónk kérdésére a józsefvárosi elnök elmondta, nem találkozott üres szavazólappal, a legtöbb furcsa szavazatnál a választók túlhúzzák az x-et. A bizottság tagjai a végére értek a válogatásnak, most a pecsétek meglétének ellenőrzése kezdődik. Előtte gyorsan megisznak egy kávét.

Origo
12:12

Ilyen, amikor a szavazatokat szotírozzák

Ez a felvétel Budapest XVIII. kerületében készült 

Origo
12:16

És akkor átszámolják, és újra átszámolják

A XV. kerületben csak számolják, csak számolják az egyéni szavazatokat. Egymásét is átszámolják, aztán aláírják azokat, amelyeket átszámoltak. Két szigorú ember figyeli hátulról a számlálást.

Origo
12:18

Csepelen összeszámolták

Megszámolták az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat Csepelen, az első, ceruzás, nem hivatalos eredmény szerint Németh Szilárd, a Fidesz jelöltje 591 szavazatot, míg az MSZP-s Szabó Szabolcs 551 szavazatot kapott. Szabó Szabolcs majdnem ötszáz szavazattal vezet Németh Szilárd előtt, így a szavaztösszesítés alapján a baloldali jelölt fog nyerni.

Origo
12:20

Le van

szarva, üzente egy szavazó a szavazólapon a VIII. kerüetben. De miután x nem szerepelt a szavazólapon, érvénytelen a voks. 

Origo
12:22

"Ó, a Kati kapott egyet!"

Kiálltott fel a VII. kerületben egy számlálóbiztos, amikor meglátott egy KTI-s szavazatot. Nagy meglepődéssel fogadták azt is, amikor a Haza nem eladó pártra érkezett szavazatot találtak.

Origo
12:24

Mik a számok Csepelen?

Ha Csepelen marad az előzetesen megállapított eredmény, akkor az azt jelenti, hogy a baloldali Szabó Szabolcsnak 18564 szavazata van összesen, a rezsicsökkentésről ismertté vált fideszes Németh Szilárdnak pedig 18120.

 

Origo
12:26

Biztos remegett a keze

Erről az ívről is szavaztak a VII. kerületben, és egyöntetűen érvényesnek fogadták el. "Szegénynek biztos remegett a keze" - mondta az egyik számláló.

Érvényes szavazatForrás: Origo

 

Origo
12:27

Hajtogatás és szünet a számolás előtt

Ünnepélyes pillanat a VII. kerületben: végeztek a borítékok kibontásával. Számolni még mindig nem kezdtek el, most széthajtogatják az íveket. Ha azzal is végeztek, öt perc szünet.

Origo
12:35

Na, és ez az, ahogy a voksokat számolják

Ez a videó szintén a XVIII. kerületben készült

Origo
12:37

Nem pontosan válogattak a XVIII. kerületben

Lassan befejezik a számlálást a legszorosabb kerületben, de azért még vannak pontatlanságok, az előbb éppen három MSZP-s szavazatot találtak a fideszes jelölt paksamétájában. Az egyik szavazatszámláló viszont elégedetten rakott odébb egy csomagot azzal a felkiáltással, hogy "na, ez már nem is háromszor van átszámolva, hanem négyszer".

Origo
12:40

Ízlik

"Mi Ízország fővárosa? Lekváros. Hogy hívják a finom nemi szervet? Ízlik." - ehhez hasoló viccekkel szórakoztatják magukat a számlálók a VII. kerületben. Elhatározták, hogy inkább nem 5, hanem 10 perc szünetet tartanak hamarosan.

Origo
12:40

509 a fideszesnek, de mennyi a többi?

A XV. kerületben négyszer számolták át az egyéni szavazatokat. Egyelőre csak annyit mondtak, hogy a fideszes László Tamás 509 szavazatot kapott. A jegyzőkönyv vezetője csak kódokat diktál telefonon. A teremben gyorsan fogy a pogácsa.

MTI
12:44

A fideszes nyert az MTI szerint a legszorosabb körzetben

Az MTI szerint Kucsák László, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyerte el a budapesti 15-ös választókerület országgyűlési képviselői mandátumát, miután szombaton összeszámlálták abban a szavazókörben a voksokat, ahol a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók szavazatait bekeverték az április 6-án lezárt urnákba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Origo
12:46

A szemében két egymást metsző vonal

"Végül is van a kutya szemében két vonal, ami metszi egymást" - nevetett jót a VII. kerületi bizottság az egyik szavazón, aki megtalálta a módját annak, hogy a kétfarkú kutyával együtt is érvényes szavazatot adjon le.

Fotó: Zöldi Blanka - Origo

 

Origo
12:47

Rögzítették. De mit?

A XV. kerületben az egyik számláló megjegyezte, hogy a kormányváltós Móricz Eszter listáján nincs rajta, hogy hány darab, mire a jegyzőkönyvvezető csak annyit mondott, hogy rögzítettük. 

Origo
12:50

Csepelen sokszor átszámolják

Már a listás szavazatokat szortírozzák Csepelen, több érvénytelent is találtak, volt olyan, amin semmi nem volt, és olyan is, amin az egész szavazólap át volt húzva egy x-szel. Az egyéni szavazatokat már kétszer átszámolták, de a listás szavazatok után még újra át fogják őket nézni. A második számolás szerint is maradt az MSZP-s jelölt a nyertes.

Origo
12:52

249 a jobbikosnak

A XVIII. kerületben még mindig nem árulták el az első számolás eredményét sem, de a szavazatszámlálók maguk között megbeszélik a számokat. Tudósítónk most azt hallotta, hogy a jobbikos jelöltre 249 szavazat érkezett. Ez nem befolyásolja az első helyért folyó versenyt.

Origo
12:57

40 szavazattal nyer a Fidesz

A legszorosabb körzetben még mindig nem mondanak eredményt, de az egyik szavazatszámláló elárulta, hogy "40-es" a különbség a fideszes jelölt számára, és nagyjából pontosak azok a számokat, amiket megtippeltek a teremben. Tudósítónk úgy hallotta, az LMP-s jelölt 117 szavazatot kapott.

Origo
13:00

A XV. kerületben a fideszes nyert

A fideszes László Tamás nyert a XV. kerületben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A szavazatok 37,75 százalékát kapta. A politikus ezzel mandátumot szerzett.

A 2. helyen a kormányváltós Móricz Eszter végzett, a szvazatok 37,19 százalékát kapta. A harmadik a jobbikos Gyenes Géza József a szavazatok 14,91 százalékával.

Origo
13:02

Dolgozzunk, aztán szívunk!

Surrognak a tollak, a választási bizottság összes tagja aláírja az érvénytelen szavazólapokat. „Dolgozzunk, aztán szívunk!” - itt most a dohányzásra utalnak, kétértelműsködve.

Origo
13:05

Miskolc még neki se állt

Több sajtós álldogál a városháza előtt, mert csúszik a számolás Miskolcon. A számlálók először nem is tudtak bemenni az épületbe, az Origo tudósítójától kértek útbaigazítást. Végül sikerült. 

Origo
13:05

Giroszt ennének

A VII. kerületben most kiválogatják az érvénytelen szavazatokat, ebben a körzetben 39 ilyen ív van, és 15 olyan szavazólap, amelyik másik szavazókörhöz tartozik. Ezeket félreteszik, és az összes számlálóbizottsági tagnak alá kell írnia. Most azon tanakodnak, hogy milyen tollat kell ehhez használni a szabály szerint. A bizottság fiatalabb tagjai már azt várják, hogy végre legyen egy kis szünet, és elmehessenek giroszt enni.

Origo
13:08

Csomagolnak, aláírnak

A XV. kerületben becsomagolták barna papírba a szavazatokat, papírszalagokkal átkötötték, leragasztották, lepecsételték, aláírták, továbbították.

Origo
13:08

Hatvan szavazattal verték meg Kunhalmit

A sok találgatás után elmondták a szavazat eremdényét a legszorosabb kerületben, a XVIII. kerületben: eszerint a fideszes Kucsák László 546 szavazatot kapott, a baloldali Kunhalmi Ágnes 508-at, a jobbikos jelölt pedig 249-et. Kucsák az eddig összeszámolt szavazókörök alapján 22 szavazattal vezetett Kunhalmi Ágnes előtt, így összességében 60 szavazattal nyerte meg a választókerületet.

Origo
13:10

Rónaszékiné izgul, de bízik

Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Fidesz VII. kerületi jelöltje is beugrott megnézni, hogy áll a bizottság. "Izgulok, de azért bízom benne, hogy ebben a kerületben tudatosabb választók laknak, és megfordul ez a szoros eredmény" - mondta (Rónaszékiné több mint 400 szavazattal lemaradva áll a második helyen az MSZP-s Oláh Lajos mögött.) Rónaszékiné úgy tervezi, hogy ma már a polgármesteri hivatalban marad, hogy megvárja a végeredményt. "Este viszont lesz kis összejövetel a VI. kerületben, hogy köszönetet mondjunk a segítőinknek, azon már ott kell lennem" - mondta.

Origo
13:15

Ezzel birkóznak a VIII. kerületben

Véget ért az ellenőrzés a VIII. kerületbenFotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

 

Origo
13:20

Csepel nagyon kiegyenlített

Csepelen megszámolták a listás szavazatokat is, a Fidesz 541 szavazatot kapott, a baloldali összefogás listája pedig 537-et. A Jobbikra 299-en szavaztak.

Origo
13:34

Mindjárt megérkezik az a híres autó Miskolcra

A miskolci városháza szóvivője, Koczák Szilvia szerint 10 perc múlva érkezik meg az az autó, ami Budapestről hozza az átjelentkezők és a külképviseletek szavazatait. 

Origo
13:35

Elküldték a sajtósokat

Befejezték a számlálást a XVIII. kerületben, a sajtó munkatársait kiküldték a helyiségbőlFotó: Pályi Zsófia - Origo

 

Origo
13:37

A VIII. kerület nem teljesít jobban

A VIII. kerületben kiderült, hogy az egyik stócban 50 szavazat helyett 51 volt. Emiatt még egyszer újra kell számolni az érvényes szavazatokat. Kicsit fáradnak a bizottság tagjai. Se jókedv, se Petőfi Rádió, se girosz. Plusz le is vannak maradva a munkával a többi körzet mögött

Origo
13:39

Begördült a Volkswagen Transporter

Hat doboznyi szavazat érkezett Miskolcra.

Origo
13:48

Minél tovább

Ajjaj, most meg az egyik ötvenes pakkban csak negyven van a VIII. kerületben. Tanakodás indul. Új stócokat raknak össze a tagok. 1872! Minél tovább számoljuk, egyre szarabb, sajnálkozik az egyik tag.

Origo
13:51

Küldjem a válságstábot?

Józsefvárosban bejött a jegyző, nyilván az Origóról tájékozódik. Az igenlő válaszra hamarosan két friss ember kapcsolódik be a munkába.

Origo
13:53

Jól lepecsételtek

"Olyan jól lepecsételték, hogy rajtam maradt" - mutatja tintás kezeit a miskolci önkormányzat egyik munkatársa. A szavazóbizottság tagjai már várják a szavazatokat a közgyűlés termében. 

Origo
13:56

Bevetik a high-techet

Elkél a vizes szivacs a VIII. kerületbenFotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

Az új emberek ujjnedvesítő szivaccsal érkeztek. Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe! Most már tízen számolnak.

Origo
13:59

Falják a szavazatokat

Megérkeztek Miskolc 2-es körzetének kartondobozai, a szavazatszámlálálók színpadias vizsgálat során meggyőződtek a kartonok sértetlenségéről. A számlálók nekiestek a munkának, a szavazatok megszámlálásának. 

Origo
14:00

Cigarettaszünet

Aztán szívunk. Most. Józsefvárosi tagok gyors szünete.Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

 

Origo
14:02

Kunhalmi: Ha kicsivel több idő lett volna

Kunhalmi Ágnes az Origónak azt mondta, hogy természetesen csalódott az eredmény miatt, de úgy látja, mindent megtett a győzelemért. "Ha kicsivel, akár pár nappal több időm van, szerintem meg tudtam volna nyerni" - mondta Kunhalmi, aki februárban kezdte el a kampányt. Ekkor derült ugyanis ki Simon Gábor titkos számla-ügye, és ezután vette át Simon Gábortól a XVIII. kerületi jelöltséget.

Kunhalmi megjegyezte azt is, hogy az adatok szerint a hatvan szavazatos vereségéhez az is hozzájárult, hogy a "megtévesztő nevű" kisebb pártok is elvittek tőle néhány szavazatot. "Ha a Fidesz rendszere nem segíti őket, nem kerülhettek volna a szavazólapra, és akkor máshogy alakul az eredmény" - mondta Kunhalmi. Az MSZP-s politikus szerint a stábjával még elemzik az adatokat, megnézik, hogy összesen hány érvénytelen szavazat volt a kerületben, és csak ezután döntenek, kérnek-e újraszámolást. Az eredmény megfordulására azonban nem számít, így már most gratulál Kucsák Lászlónak a győzelméhez.

Kunhalmi azt is mondta, hogy az eredmény visszaigazolás számára, hogy jó úton jár, és "az emberek megértették a politikáját, azt, amiről az elmúlt négy évben beszélt". Szerinte látni kell, hogy a többség a XVIII. kerületben a Fidesz ellen szavazott, Kucsák csupán 37 százalékot szerzett, és a kerület az önkormányzati választásokon megmutathatja majd a kerület, hogy változást akar. A május 25-i uniós, majd az önkormányzati kampányban teljes erejével részt vesz majd.

Origo
14:05

Jegyezzük meg ezt a számot!

1871. Ennyi érvényes egyéni szavazat van Józsefvárosban. Kezdődik a szétválogatás jelöltek szerint. 12 kupac lesz.

Origo
14:14

Hiába stimmel, újra átszámolják

Különböző taktikákkal, de nagyon szorgosan számolják az egyelőre felbontatlan borítékokat Miskolcon. Összesen 1282 szavazatot számoltak össze, amely egyezett is az átvételi elismervényen szereplő számmal, ennek ellenére újra elkezdték átszámolni őket.

Origo
14:15

Ójessz!

A VIII. kerületben eldurran a pártnévvel kapcsolatos poénbomba szortírozás közben: a JESZ-nek is van szavazata. Egy.

Origo
14:23

Ránézésre nem lesz fordítás

A kupacokat méricskélve jósolgatnak a tagok a VIII. kerületben. Az LMP is jól áll. Ránézésre.

Origo
14:31

Csak a biztonságra kell menni

"Az előbb is stimmelt, csak a biztonságra kell menni" - magyarázta az egyik számláló a társának Miskolcon. Harmadszorra is átnézik a még mindig bontatlan borítékokat, hogy nincs-e közöttük érvénytelen. Egyet találtak, Bács-Kiskunból jött. 

Origo
14:33

Kinyitották

a borítékokat Miskolcon. Szortírozzák az egyéni és a listás szavazatokat.

Origo
14:41

Karácsony Gergely még jobban lemaradt

Csodával határos lett volna, ha a XVI. kerületben Karácsony Gergelynek sikerül fordítania. Most már biztos, hogy ez nem fog sikerülni. A fideszes Szatmáry Kristóf ma további 86 szavazattal növelte az előnyét, Karácsony 1677 szavazattal van lemaradva.

Origo
14:47

Józsefváros is a Fideszé

Az előzetes eredmények szerint a VIII. kerületben is marad az eddigi eredmény. Vas Imre fideszes jelölt kapta a legtöbb voksot a maradék szavazatokból is, így ő a győztes. Bár még nincsenek végleges számok, mert tudósítónk szerint "éppen nem jön ki a szám".

Origo
15:05

Dúl a szerelem Miskolcon

Szerelmes üzenet - mutatott fel társainak egy listás és egy egyéni szavazólapot az egyik számláló Miskolcon. Egyik hátoldalára piros filctollal egy virág volt felrajzolva, a másikra egy szív. Továbbra is bontogatják a borítékokat, és szortíroznak. 

Origo
15:08

Újítást és fejlesztést ígér a VIII. kerületi győztes

Józsefváros további megújítását, Kocsis Máté polgármester támogatását, és Ferencváros további felesztését nevezte meg céljaiként az Origónak nyilatkozva Vas Imre, a Fidesz-KDNP mai szavazatokkal is megerősített képviselője. Meg persze a rezsicsökkentést. Arra, hogy mi tart a választókörzet legégetőbb problémájának hirelenjében nem tudott válaszolni a mai számlálást az önkormányzat épületében reggel nyolctól végigülő politikus.

Origo
15:28

A lényeg eldőlni látszik

Most, hogy már a VIII. kerületben is megvan az eredmény, szinte az összes szorosabb körzetben összeszámolták a szavazatokat. Ez nem változtatott az álláson, továbbra is nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesznek 133 képviselője lesz a parlamentben, tehát meglesz a kétharmada. Már csak egyedül a borsodi 2-es választókerület az, ahol lehet némi esély a változásra, de ott épp a baloldali jelölt vezet. Ha tehát nyer, az sem változtat azon, hogy lesz-e kétharmad vagy sem. A percről percre tudósítást ezért most befejezzük, de persze az Origón beszámolunk majd az eredményről.

Még több bejegyzés
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés