Kemény járvány jöhet - vendégünk volt Dr. Szolnoki István influenza-szakértő

Vágólapra másolva!
"Valóban feltételezzük, hogy sokkal többen fognak megbetegedni, mint az elmúlt csendes években, és előfordulhat, hogy a járványos időszak is elhúzódik. Természetesen sok függ az időjárás változásától" - mondta a Vendégszobában Dr. Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese, akit a várható járványról és a védőoltásokról kérdeztek olvasóink.
Vágólapra másolva!

Dr. Szolnoki István: Üdvözöljük a mai chatelőket! A téma az influenza, influenza elleni oltások és a védekezés egyéb lehetőségei.

Hol és mennyiért lehet védőoltást kapni? [Ramirez Atya]
Dr. Szolnoki István: A krónikus betegek és a 60 éven felüliek térítésmentesen kaphatnak oltást a háziorvosuktól. Az ÁNTSZ a háziorvosokhoz erre a célra 1,3 millió oltóanyagot már tavaly novemberben kiszállított. Aki nem tartozik az ún. rizikócsoportba, az a háziorvos által fölírt receptre a patikában vásárolhatja meg az oltóanyagot 1000 Ft körüli áron - ez már az OEP által támogatott ár -, majd az oltóanyagot visszaviszi a háziorvoshoz, aki azt beadja. Az oltóorvos az oltás beadásáért díjat kérhet, de a beadás díja nem lehet magasabb az oltóanyag gyógyszertári áránál.

Csecsemők is megkaphatják az oltást? [andus76]
Igen. A krónikus betegségben szenvedő kisgyermekek ellátására - 6-36 hónapos korig - 25 000 adag speciális oltóanyagot szállított ki az ÁNTSZ a házi gyermekorvosoknak. Ebből az 1 éven aluliak két adagot kapnak, az 1 év fölöttiek immunitásának eléréséhez elegendő egy adag is. A krónikus betegségben nem szenvedő kisgyermekek részére a patikai forgalomban szintén kapható az oltás fentebb leírtak szerint. 6 hónapos kor alatt viszont egyik oltóanyagot sem ajánljuk.

Véd-e a nátha ellen az influenza elleni oltás? [Attila778]
A meghűlés ellen nem véd a védőoltás, viszont a felsőlégúti hurutos megbetegedések jelentős részét az influenza okozza - ezek ellen a szezonálisan adott influenza elleni védőoltás jó hatásfokkal véd. A nátha többféle hurutos megbetegedésnek lehet gyűjtőneve, a megfázást követően legtöbbször baktériumok elszaporodása okozza a légúti tüneteket, és ritkábban különböző "náthavírusok". Ezek ellen az influenzaoltás nem véd.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek az oltóanyag beadását követően? [nicolette000]
A jelenleg forgalomban lévő korszerű oltóanyagoknak mellékhatásuk nincs vagy nagyon minimális. Ez lehet az oltás helyén lokális duzzanat, fájdalom, mely néhány napon belül elmúlik. Korábban hőemelkedést is gyakran megfigyeltek, az utóbbi időben erről nem kaptunk jelzést.

Előfordulhat, hogy az oltás ellenére megkapjuk a betegséget? [picixiv]
A Magyarországon forgalmazott valamennyi oltóanyag elölt vírust vagy annak alkotóelemét tartalmazza, ezért ezek használatától influenzás megbetegedés nem alakulhat ki. Az Egyesült Államokban forgalmaznak élő vírustartalmú vakcinákat is, ezeknél előfordulhatnak enyhe az influenzáéhoz hasonló tünetek, de súlyos betegedést az élővírustartalmú oltóanyag sem okozhat. A forgalomban lévő úgynevezett trivalens oltóanyag 3 vírustörzs ellen megfelelő védettséget nyújt, a többi vírus ellen csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem hatékony. Mivel az elmúlt 3 évben, és így van ez idén is, a kutatók helyesen határozták meg a szezonban várható domináns vírusokat, az oltóanyag lefedi az Európában keringő összes influenzavírus több mint 90%-át. Tehát aki az oltást idejében megkapta, annak több mint 90% esélye van arra, hogy az influenzavírus-fertőzést az oltás kivédi.

Ha valaki beoltatja magát, lehet-e még fertőző? [Attila778]
A védettség kialakulása után a beoltott személytől környezete fertőzést nem kaphat.

Valahol azt hallottam, hogy a védőoltás rákkeltő hatású. Ez igaz? [stefánia25]
Az influenza védőoltásnak nincsen rákkeltő hatása. Jelenleg forgalomban egyéb védőoltások között sincs olyan, mely rákot okozna.


Keményebb járvány várható

Vannak új influenzatörzsek, amelyek fertőzhetnek itt Magyarországon. Lehet ellenük védekezni? [samurai83]
Az influenza vírusa folyamatosan változtatja antigénszerkezetét, ezért az időnkénti fertőzés után nem beszélhetünk teljes védettségről. Az oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek javaslatára úgy állítják össze, minden szezonban külön az északi és külön a déli féltekére, hogy azok védjenek a legutóbb jelentkezett vírusvariánsok ellen is. Így az idei 3 komponensű oltóanyag megfelelő védelmet nyújt az Európában és Magyarországon ebben a szezonban jelentkezett új vírusvariáns ellen is. A 2006-ban azonosított H1N1 Solomon-Islands/3/2006 elnevezésű vírus terjed jelenleg Európában és Észak-Amerikában. Ez ellen a Magyarországon kapható valamennyi oltóanyag hatékony védelmet nyújt.

A kisgyerekeket, babákat mennyire veszélyezteti a járvány? [stefánia25]
A kisgyermekek, mivel korábban influenzafertőzésen feltehetően még nem estek át, valamennyi, a szezonban előforduló influenzavírustól fertőzést kaphatnak és megbetegedhetnek. Jellemző, hogy amikor új variáns nem jelentkezik vagy csak részben tér el a korábbi vírusoktól, a kisgyermekek körében akkor is jelentős számú influenzás megbetegedés történik. 6 hónapos kortól ajánlott a védőoltás, 6 hónapos kor alatt a legjobb védekezés a csecsemő izolálása, lehetőleg minél kevesebben látogassák a csecsemőt. Hurutos tünetekkel látogatót a kisbabák közelébe ne engedjünk. Járványos időszakban elsőként a szülőotthonokban és a gyermekosztályokon vezetjük be a látogatási tilalmat, éppen azért, mert a legkisebbek körében a fogékonyság általános.

Amennyiben lesz járvány, várhatóan mennyi ideig fog tartani? [silurnus]
Ezt előre megjósolni nem lehet, voltak gyors, néhány hét alatt lezajló járványok, és voltak 3-4 hónapig elhúzódó, sőt 2 évig tartó, egymást követő 2 szezonban is előjövő járványok. Amikor a korábbiaktól jelentősen eltérő vírusvariáns terjed el, akkor a járvány inkább elhúzódó, mert gyakorlatilag a teljes populáció fogékony, és több hónapig tart, míg az ország lakosságának jelentős része átesik a fertőzésen. Ha az előző szezonokban már meglévő vírusok okozzák a járványt, akkor általában kevesebb megbetegedéssel (alacsonyabb szinten) és rövidebb ideig tart a járványos szezon.

Új vírustörzs Magyarországon a salamon-szigeteki? Eszerint az új vírus miatt hosszabb, intenzívebb járványra kell számítani? [abramis]
Valóban feltételezzük, hogy sokkal többen fognak megbetegedni, mint az elmúlt "csendes" években, és előfordulhat, hogy a járványos időszak is elhúzódik. Természetesen sok függ az időjárás változásától. Amennyiben száraz, hideg idő következik, a fertőzés nehezebben terjed, és ha a hőmérő higanyszála tartósan +5 Celsius-fok fölé emelkedik, szintén kevesebb megbetegedésre számítunk. A járvány terjedésének viszont kedvez a 0 fok körüli csapadékos, párás, nedves idő. Utóbbi esetben jóval több megbetegedés fordulhat elő.


A megelőzés érdekében

Az oltás mellett mit tegyek azért, hogy elkerüljem azt, hogy influenzás legyek? [koop]
Az általános védekezés legfontosabb elemei: a helyes, az évszaknak megfelelő öltözködés, pl. a téli időszakban a szabadban réteges ruházat, meleg lábbeli, sapka, sál és kesztyű viselete. Fontos az immunrendszer erősítése, megfelelő szinten tartása a helyes táplálkozással, elegendő vitamin és fehérje bevitelével. Kerülni kell a zsúfolt, zárt tereket, ahol a fertőzés átadásának valószínűsége nagyobb. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, az influenzás beteg köhögéssel, tüsszentéssel néhány méteres környezetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít. Ezek azonban a külső környezetben hamar elpusztulnak. Tehát a levegőt, a felületeket fertőtleníteni nem szükséges, elegendő a rendszeres szellőztetés a csíraszám csökkentéséhez.

Kisgyermekek esetében a fertőzéshez kevesebb számú csíra is elegendő és egyes tudósok szerint a fertőzés piszkos kéz útján is terjedhet. Ezért fontos, hogy rendszeresen - különösen étkezés előtt - szappannal, melegvízzel mossunk kezet. Ennek jelentősége a kisgyermekeknél nagyobb. A beteg ember lehetőleg közösséget ne látogassom, gyermekközösségbe, munkahelyi közösségbe ne menjen. A betegség második szakaszában, a hurutos tünetek idején maszk használata javasolt. Köhögés, tüsszentés alkalmával zsebkendőt kell használni, a váladékkal szennyezett textíliát fertőtlenítő hatású mosószerrel vagy főzéssel kell fertőtleníteni. Ezek az ajánlások, szabályok a többi légúti fertőzés esetén is ajánlatosak.

Milyen természetes kezelést javasol? (Nem szedek gyógyszert) Például fokhagyma vagy ilyesmi... [beteg_vagyok]

Ha valaki már influenzával fertőződött és a tünetek is jelentkeztek, általában elegendő a tüneti kezelés, ami legtöbbször lázcsillapításra szorítkozik. A magas lázat feltétlenül csökkenteni kell, mert még rövid ideig tartó magas láz esetén is súlyosan károsodhatnak belső szerveink. Ha valaki gyógyszert nem akar szedni, akkor a lázcsillapítás egyik legjobban bevált módja a "priznic", a hideg vizes borogatás. Esetleg hideg vizes fürdő. A korszerű lázcsillapító gyógyszerek a hagyományos módszereknél általában hatékonyabbak és biztonságosabbak.

Honnan lehet tudni, hogy influenzás vagyok-e vagy náthás? [koop]
A háziorvosok a klinikai tünetek alapján általában nagy pontossággal el tudják különíteni az influenzaszerű megbetegedéseket a bakteriális eredetű fertőzéstől és az egyéb hurutos megbetegedésektől. Az influenzaszerű megbetegedéseken belül viszont diagnosztikai nehézséget okoz, hogy néhány vírus (adenovírusok, rhinovírusok, RS vírusok), valamint néhány baktérium klinikai tünetei szinte teljesen megegyeznek az influenza fertőzés klinikai tüneteivel, ezért ezekben az esetekben a biztos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani.

Dr. Szolnoki István: Köszönöm az olvasók türelmét, és bízom abban, hogy a fenti tények figyelembevételével a következő időszakban az olvasók között kevesebb influenzafertőzés lesz majd.