Vincze Zoltán: Film a járóknak, hogy megismerjenek bennünket

Vágólapra másolva!
Október 18-ától egy hétig vetíti a Szindbád mozi Vincze Zoltán Kerékbe törve című filmjét, amely kritikus hangot megütve szól a mozgássérültek magyarországi helyzetéről, rehabilitációjáról, életükről és lehetőségeikről, arról, hogyan lehetne az osztrák mintára a kerekesszékeseket visszahozni a többiek, nota bene, az adófizetők közé.
Vágólapra másolva!

- Miről szól a filmed? [tercium2]

- A film gerincsérültekről szól, egy lányról, aki nyaktól lefelé egy baleset következtében lebénult, és egy fiúról, aki munkája elvesztése miatt gerelyhajító lett, s ma ötödik a világranglistán. Szól még a rehabilitációról, annak magyarországi állapotáról, és sok-sok kerekesszékesről.

- Hány filmet csinált eddig? [zoli198324]

- Eddig az MTV-ben 86-ot, illetve egyéb helyeken elég sokat.

- Milyen jellegű filmeket készített eddig? [BáLint008]

- Nagyon vegyes. Koncertfilmek, klipek, nagy kedvenceim: táncfilmek, színházi közvetítések és dokumentumfilmek.

- Ez igaz történetet feldolgozó dokumentumfilm? [izomállat]

- Abszolút. S miután dokumentumfilm, több hónapig követtük a szereplőink életét.

- Erről szól a film története? Az nagyon szép! Ritka az ilyen sérültekkel/sérültekről szóló film. Ez hol látható és kik a film szereplői? [arcoska]

- Igen, erről szól a film. Elsősorban járóknak, hogy megismerjenek bennünket. Ugyanis nem a kerekesszék a lényeg, hanem az ember, tehát a produktum a legfontosabb. És csak utána jön a sérülés. A film szereplői Encsi, Zsolt.

- Azt mondod: "megismerjenek bennünket." Úgy értsem, hogy te is sérült vagy valamilyen formában? [arcoska]

- Igen, én is. Hat évvel ezelőtt egy balesetben lesérültem, és én is kerekesszékben élek. Mondhatni én vagyok a "sérült társadalom" első rendezője.

- Hol látható a film ? [axyka]

- Október 18-tól a Szindbád mozi tűzte műsorára egy hétig, este 6 órától. Azután különböző televíziókban kerül majd bemutatásra, november-december tájékán. Ezen kívül célunk gimnáziumokban, egyetemeken vetíteni, egy fiatalabb, nyitott korosztálynak.

- Milyen volt a film kritikusi fogadtatása? [tercium2]

- Döbbent csend. Majd nagy tapsika. A kritikák elsősorban azt emelték ki a film szerkezetén és szerkesztésén túl, hogy attól hiteles igazán, hogy én csináltam, mint sérült, hiszen én úgy kérdezek, és úgy beszélgetek, mint "tettestárs". És nem az a célom, hogy kuriózumként, vagy valami megtűrt új fajról készítettem volna filmet.

- Voltak már kellemetlen, rossz élményeid abból, hogy székhez kötött vagy? [Pici Solya]

- Hajjaj! Sokan hiszik, akármilyen hihetetlen, hogyha sérült vagyok, akkor az agyam is sérült, és végletes esetben szinte fertőzőnek tartják a problémámat.

- Mennyire változott meg az élete és főleg a gondolkodása a balesete óta? [horukkkk]

- Semmiben, a környezetem, ebbe beletartozik a családom, a barátaim, a kollegáim soha nem hagytak el. És a legszomorúbb, "depisebb" helyzetből is úgymond kirugdostak.

- A filmet hol forgatták? [izomállat]

- A filmet kicsiny stábbal (egy operatőrrel és egy technikussal) forgattam Budapesten, vidéken két faluban, illetve Bécsben, Ausztria egyik legnagyobb rehabilitációs intézetében, ami számomra maga volt az utópisztikus álom.

- Van valami közös a sportoló fiú és a sérült lány között? Vagy ez két különböző történet, két különböző ember? [Huszák01]

- Két különböző emberi sors, arra törekedtem, hogy két olyan embert találjak, akiknek az élete a mai magyar "valóságshowban" teljesen eltér egymástól, de mégis valami közös: a perifériára szorultság.

- Milyen tapasztalatokat szerzett a forgatás alatt. Például miért írta azt, hogy utópisztikus álom volt? [horukkkk]

- Egyszerű különbséget mondok, amíg Magyarországon a "rehabon" egy sérültre 40 perc napi terápia jut, addig Ausztriában reggel 8-tól délután 5-ig folyamatos terápia folyik. A cél: a sérültet minél hamarabb teljes értékű emberként integrálni a társadalomba, a lényeg: fizess adót újra, hogy visszaadd azt, amit az állam rád költött. Nálunk a munka nem csak adófizetés, hanem terápia is. Amíg itthon 3 hónap "rehabilitáció" után, ami a semmivel egyenlő, hazakerül az illető, és élete végéig (tisztelet a kivételnek) szülővel vagy egyéb segítővel él igen ingerszegény körülmények között.

- A filmnek lesz folytatása? illetve kik segítettek a forgatás lebonyolításában(anyagilag)? [izomállat]

- Különböző filmes alapítványok, két segédeszközt forgalmazó cég. Folytatás nem lesz egyelőre, most épp egy balettfilmet készítek elő, és még nagyon sok tervem van. A fogyatékos témába egy kicsit most belefáradtam. De még folytatom természetesen, mert úgy gondolom, hogy magunkról mi tudunk a legjobban beszélni.

- Említette, hogy Bécsben is forgattak. Látható lesz külföldön is? [BáLint008]

- Nem, egyelőre nem tudok róla. Szó van természetesen külföldi fesztiválokról is, de a film erősen magyar specifikus, és lehet, hogy ezeket a problémákat egy külföldi értetlenül nézné.

- Ön szerint külföldön jobb a kerekesek helyzete? Mi mennyire vagyunk elfogadóak? [horukkkk]

- Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, csak egy példa: amíg semmilyen statisztikai adat nincs arról, hogy hány kerekes él Magyarországon, addig csak Ausztriában a sérültek mintegy 60%-a dolgozik, él, szórakozik, bulizik vagy bármit tesz, ami ma egy embertől elvárható.

- Mit gondol? Az egészségügyi reform milyen hatással lesz a mozgássérültekre? [horukkkk]

- Kicsit szkeptikusak vagyunk, hisz első kérdés: melyik biztosító fogad be egy fogyatékost vagy egy halmozottan sérültet? Ugyanakkor az államnak az lenne az érdeke, hogy minél nagyobb számban kerüljünk vissza a társadalomba, mint adófizetők, tanulók vagy bármi más, hisz így nem kerülünk pénzbe, míg most egy átlag gerincsérült havi 150-200 ezer Ft-jába kerül az államháztartásnak. Legfontosabb, hogy ezt az összeget az egészségesek, az adófizetők fizetik.

Fotó: Szabó Pál

- Az állam tesz-e valamit azért, hogy a mozgássérültek újra beilleszkedjenek a társadalomba? [Huszák01]

- Egyelőre igencsak szociális háló nélkül szaltózunk bele a valóságba, s miután sem a környezet, sem az a közeg, aki befogadó lehetne, nincs felkészítve ránk, így az esélyeink igen alacsonyak. Mi egy elég kis tortaszelete vagyunk a magyar társadalomnak, de legyen az sokgyermekes anya, netán roma vagy bárki, aki valamitől a perifériára szorul, igen kis eséllyel képes "talpra állni".

- Nem láttam még a filmet, előzetes ízelítőt kérnék rendezői szemmel, hogy a filmnek van-e olyan hatása, hogy elgondolkodjanak a sérültek (mozgás-, hallás-, látássérültek) elfogadásán? [arcoska]

- Szerintem igen, az derül ki a filmből, hogy mi érzelmeinkben, tulajdonságainkban vagy bármiféle tettünket nézve semmiben nem különbözünk a járóktól. Közöttünk ugyanúgy van jó, mint gonosz, link és becsületes, gyáva és bátor.

- Egy baleset traumája és a nehézségek nem teszik empatikusabbá, "jobbá" a mozgássérülteket? [retete4343]

- A sérülés nem karakterformáló, inkább lélekromboló, ha nem áll mögöttem senki.

- Mely oldalon lehet többet megtudni a filmről? [((ÉN))]

- A www.kerekbetorve.hu címen.

- Milyen költségvetéssel készült a film? [BáLint008]

- Tizenmilliós. Hisz a filmet majdnem 6 hónapig forgattuk, különböző helyszíneken, ami igen drága manapság.

- Van benne szerelmi szál? [rollerboys]

- Van. A lány szereplő kapcsán van benne, aki egy bájos 20 éves - mondhatni - kislány, és a barátja nem hagyta el, sőt, mindenben segíti, és mint szerelme, minden szempontból mellette áll.

- Teljes mértékben olyan lett a film amilyet szeretett volna? [BáLint008]

- Olyan soha nem tud lenni, egy filmet meg lehet álmodni, de akkor sikerül jól, ha ehhez az álomhoz a legjobban hasonlít, ugyan egy dokumentumfilm készítése közben egy csomó dolog nagyon esetleges, ezért van olyan helyzet, ami jobban sikerül, mint amit az ember elképzelt. Ez a film szerintem megközelítette azt, amit szerettem volna elérni.

- Hogyan közlekedik a városban? Autót tud vezetni? [BáLint008]

- Tudok, de még nincs autóm, a BKV és egyéb tömegközlekedési eszköz nem igazán a mi igényeinknek megfelelően van kialakítva, sem az utca. De szállítanak barátok, kollegák, ill. a kedvesem, hisz van azért egy autónk.

- Ha te lennél a polgármester, hogyan oldanád meg a közlekedést? [rollerboys]

- Elsősorban úgy, hogy megpróbálnék mindenkire gondolni, aki ebben a városban él. De halkan megjegyzem, nem csak a városban, hanem ebben az országban, legyen az siket, vak, béna, öreg, kismama, vagy bárki, aki A-ból a B-be el akar jutni.

- És a kedveseddel mióta vagytok együtt? Már a baleset előtt is egy párt alkottatok? [Pici Solya]

- Nem, a baleset után ismerkedtünk meg, lelkileg ő is egy nagy dopping volt.

- Mi a véleménye a mai magyar filmekről? Akár játékfilmekről is? [rollerboys]

- Vannak jók, vannak rosszak, mint a világon bármilyen film, ami készül. Senkit nem akarok megsérteni, sem dicsérni, de van egy csomó olyan kollega, akikre büszkék lehetünk. És mégis sok esetben PR vagy pénz híján a nagyközönség semmit nem tud róluk vagy az alkotásaikról.

Köszönöm a kérdéseket, remélem kedvet csináltam a "kerekesfilmhez", gyertek el 18-ától a Szindbád moziba! Sziasztok! Gurulok rendelkezésetekre.