Koltai Róbert: A közönség ügyet sem vet a filmkritikára

Vágólapra másolva!
Koltai Róbert Megy a gőzös című filmje kapcsán beszélgetett a csetelőkkel. A színész-rendező elmagyarázta, hogy producer fiával vitatkozni miért olyan, mintha saját magával folytatna szócsatát, elárulta, hogy ki lenne a kedvenc politikusa és még azt sem titkolta előlünk, hogy Kern András levetett ruháiban jár.
Vágólapra másolva!

- Az ön filmjein nőttem fel, és úgy vettem észre, a vasút mindig nagy szerepet játszik a történetekben. Ez véletlen? [Esztylicious17]

- A saját rendezésű filmjeim közül ez az első, a Megy a gőzös, ahol a vasút is benne van a történetben, játszani a Bakterház-ban játszottam, és a Kihajolni veszélyes című filmben, ami a vasút mellett játszódott. De azért megjegyezném, hogy Buster Keaton több tucatszor különböző mozdonyokon és sínek között ugrálva játszotta el a filmjei egy részét.

- A film zseniális, háromszor néztem meg moziban. Esetleges folytatás várható? [miskolccc]

- Ez már felmerült a Sose halunk meg című filmemmel kapcsolatban is, soha nem mondom azt, hogy soha, de úgy érzem, hogy olyan rövid az élet, hogy lehetőleg mindig új dolgokat kell mesélni filmen. Nagyon ritka, hogy egy folytatás feledteti az eredeti filmet, vagy netán felülmúlja. Inkább az ellenkezője igaz. Amúgy üzleti megoldásnak tartanám, ami nem szégyen, csak engem más érdekel.

- Mi a véleménye arról, hogy a barcikai ősanyával reklámozták magukat? Ez mennyire etikus? [bzmut]

- Én inkább egy diákos csínytevésnek érzem, senkit nem bántottunk meg vele, a régészektől pedig már réges-régen elnézést kértünk. Egyébként 28-án Barcikán ünnepélyesen felavatjuk az ősanya szobrát.

- Miért választotta azt a kort és helyet? Kinek lehet ez érdekes? [megyagázos]

- Mint jeleztem, nem én voltam az alap forgatókönyvíró, ezzel együtt egyetértettem Grecsó Krisztián döntésével. Az alaptörténet csak olyan korban játszódhatott, amikor még nem volt mobiltelefon. Ezért nem reális, megfogható korba helyeztük a történetet, hanem az előbb említett feltételt vettük alapul. Ez egy mese, méghozzá ízes, költői, soha nem durva, színes világ. Szerettünk benne színészként is mozogni, zenéje volt a szövegnek, és eddig még nem beszéltem a mesélőről, Bodrogi Gyuláról, akinek szövegét egy évvel a forgatás után, látva a történet döccenőit, Krisztiánnal együtt hoztuk létre. Eddig közel 170 ezer embernek lehetett érdekes, és még javában tart a film diadalútja, mert a vidéki nagyvárosok még csak most kezdik játszani. Ahol nincs pláza, ott most kaptak kópiát. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan a 200 ezret is elérjük.

- Az egyik napilap nagyon lepontozta a Megy a gőzös-t moziba kerülésekor. A közönségnek milyenek a visszajelzései? [annusimusi]

- A kritikusokkal egy ilyen jó hangulatú csetelés közben legszívesebben nem foglalkoznék. A közönségért történik minden, a napilap kritikusa pedig elvesztette azt a tehetségét szerintem, hogy igazi nézőként tudjon megítélni egy viszonylag egyszerű, szerethető történetet. Szerencsére 170 ezer mozinéző, aki jegyet is váltott, szemben a kritikussal, hihetetlen szeretettel fogadta a filmet, amiről meggyőződhettem eddig 23 városban, ahol közönségtalálkozókon vettünk részt színész barátaimmal együtt. Szerencsére Magyarországon a közönség ügyet sem vet a filmkritikára, nem annak alapján megy moziba, szemben más országokkal.

- Melyik a kedvenc jelenete a Megy a gőzös-ből? [Zé-jé]

- Szerencsére elég sok jelenettel elégedett vagyok most már, hiszen az utolsó pillanatig alakítgattuk, javítgattuk a filmünket, volt az utómunkára egy évünk. Azt kell mondanom, hogy minden színésznek van egy-egy kiugró jelenete. Talán a legnagyobb siker a moziban a búgatóporos jelenet, ahol Gesztesi Károly és Pogány Judit elragadóan komédiáznak, de ugyanígy említhetném a két csendőr másnapos ébredését (Szabó Győző és Pindroch Csaba), valamint Csuja Imre cigányvajdájának egészen egyedülálló pillanatait. És akkor még nem beszéltem Badár Sándorról, Lázár Katiról és a két remek fiatalról, Egres Katinkáról és Szabó Kimmel Tamásról, akik a sikernek igen fontos zálogai.

- Milyen volt a fiával dolgozni? Dolgozott már korábban is vele? [Nati 32]

- Ez a második közös munkánk, hiszen a Világszám című filmemnek is ő volt a producere. Hogy milyen volt vele dolgozni? Az igazat megvallva nem könnyű, de mindig van egy természetes ellentét a rendező és a producer között. Ha nem apa-fiú kapcsolatról beszélünk, akkor ez az ellentét udvarias keretek között rendeződik le. A mi esetünkben olykor csatáztunk, telefonon és élőszóban egyaránt, ehhez még azt is hozzáteszem, hogy teljesen egyforma a hangunk. Vita esetén olyan érzetem van, mintha keményen vitatkoznék magammal. Végeredményben azonban mindig a munka, a teljesítmény teszi helyre a nehéz pillanatokat, és a Gőzös jelenlegi sikerében oroszlánrésze van a fiamnak, aki Grecsó Krisztiánnal íróval együtt megalapozta ezt a történetet. És hatalmas energiát fektetett bele egy sikeres és jól működő kampányba, amely még mindig tart.

- Miért önnel reklámozzák a magyar húst? [moderator 256]

- Felkértek rá, és az volt a kérésem, hogy a plakáton valahogy jelenjen meg a Megy a gőzös is, legalább egy jelenet erejéig. Ez volt a fő ok, amiért elvállaltam.

- Úgy tűnik, önnek elég fontos a nézőszám. Azokhoz a filmjeihez, amelyek nem hozták a várt nézőszámot, hogy viszonyul (pl. Világszám)? [zokni22]

- A Világszám Chicagóban elnyerte 43 európai film közül az EU fesztiválon a fődíjat. Egyébként itthon is százezren nézték meg, amit kevés magyar film ér el, az igaz, hogy mi többet szerettünk volna. Nem függ a nézőszámtól, hogy adott esetben melyik filmemet kedvelem leginkább. Például nem nagyon szoktam dicsekedni az Ámbár tanár úr-ral és A miniszter félrelép-pel sem, pedig nagyon sokan nézték és nagyon sokan szerették ezt a két filmemet is.


- Hogy áll a szerzői jogvita Rideg Sándor tekintetében (Indul a bakterház)? [Simonos]

- Én nem vitatkozom senkivel, és szerintem nincs is miért. Ha hosszabb választ adhatnék, akkor ezt jobban megindokolnám, addig is javaslom, hogy nézzék meg a filmet, rögtön látni fogják, ez egy másik mese.

- Milyen érzelmek fűzik az Indul a bakterház című filmhez? [Labtec5]

- Az Indul a bakterház az utóbbi 30 év legkiemelkedőbb sikerű tévéfilmje volt, az emberek - annyira szeretik ma is, hogy nagyon sokan azt hiszik, hogy moziban is ment. Hirtelen kerültem a Bakterházba, Bencze Ferenc megbetegedése miatt egy nap alatt kellett döntenem, nem tudtam, hogy ilyen óriási lesz a siker. Nekem is örök életre szóló emlék maradt, és mély megrendüléssel gondolok Mihályfy Sándor rendezőre, aki ezt a csodálatos tévéfilmet létrehozta, ő ez év január elsején távozott közülünk.

- Meg lehet tudni, hogy anno helyileg a bakterház hol volt? Mármint milyen településhez közel forgatták? Alföldre (Jászság) tippelek. [Jégcsillag31]

- Dunavecse közelében, onnan emlékszem, hogy Mihályfy Sanyi nagyon szerette a halászlét, és két-három naponta a munka végeztével a helyi halászcsárdában kötöttünk ki.

- De azt jól tudom az Olvasztó Imre (Bendegúz) az Jászsághoz közeli Szentlörinckátai volt? Tájszolása igen jellegzetes. [Jégcsillag31]

- Nem tudom pontosan hova valósi volt Imre, nagy gazember volt, az biztos. Mára egy komoly felnőtt családszerető férfi lett belőle.

- Van egy jelenet a házban, amikor gombócok repkednek. Ott tényleg rosszul találta el az egyik gombóc? [-=Tiesto=-]

- Nem rosszul, jól. Telitalálat volt. A bal szememre két hétig nem láttam.

- Személy szerint én A miniszter félrelép című filmjét szeretem a legjobban! Mennyire jó a kapcsolata Kern Andrással? [MrsAdriennS]

- Annyira, hogy több mint 500-szor játszottunk együtt színpadon, legutóbb tegnap este, és jelenleg is az ő ruhájában ülök itt, mert mindig megajándékoz azokkal a ruháival, amiket ő megun. Amit majd látnak illusztrációt, az Kern András öltönye rajtam.

- Milyen a kapcsolata Gálvölgyi Jánossal? [Moha92]

- Kedves, baráti. Remélem ő is ezt mondaná rólam.


- A Patika című filmsorozat nagyon nagy kedvencem volt! Nem terveznek hasonló produkciójú sorozatot? Én örülnék neki, mert a mostani szennyből már elég. [Jozsfm964]

- Nagyon örülök, hogy több mint 10 évvel a patika után jó szavakat lehet olvasni erről a sorozatról, mert annak idején mindenki csúnyán nekiesett, már a legelső rész vetítése után. Akkor 27 perces adagokban vetítette a tévé, 14 részt, legutóbb Kaszás Attila tragikus halálára való emlékezésképpen megismételték. Ezúttal 2 részt adtak egy este, és most már én is sokkal lazábban figyeltem, nem kellett kritikustól tartani, és nekem is az a véleményem, ami Önnek. Ha nem is remekműről van szó, de egy jól működő, szerethető, és Dés László csodás zenéjével átszőtt ma is vállalható mű született sok-sok remek alakítással.