Schmitt Pál: Mindannyian fáradtak vagyunk

Vágólapra másolva!
Biztos a Fidesz győzelmében, Mikola István kijelentéseinek elemzését meghagyja másnak, és Orbán Viktor ugyan szerinte is fáradt egy kicsit, de ezzel szerinte nincs egyedül, és amúgy is emberfeletti munkát végez - egyebek mellett ezekről beszélt Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a Vendégszobában. Az [origo] mind a négy parlamenti párt képviselőjét meghívta, hogy a választások első fordulója előtt válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Mit szól az alelnök úr Mikola István kijelentéseihez? [passfinder]

- Mikola úr beszédeit nem kívánom sem elemezni, sem minősíteni, úgy tudom, hogy ő tegnap elnézést kért azoktól, akiket akarata ellenére megbántott.

Mit gondol a technozenéről? Egyetért azzal, hogy az államnak korlátozni kell az egyén "parttalan szabadságvágyát"? [talking1]

- Magam is zongorázom, én ugyan a komolyabb zenét szeretem, de mint mindenben, fő a változatosság. Ha a gyerekeimet kérdezem, ők a könnyebb műfaj rajongói természetesen, amibe beleférhet a techno is. Ez is egy jó alkalom arra, hogy elmondjam filozófiámat: "próbálj hű maradni önmagadhoz, és mindig tartsd tiszteletben a másik méltóságát".

Szerintem a Fidesz a Mikola úr miatt fogja elveszíteni a választásokat. Pedig én őszintén bízom a győzelemben, de szerintem ez rossz húzás volt. [m.roni]

- Nem egy ember, különösen nem az ő egy mondata fogja eldönteni a választásokat. A Fidesz 4 éve készül a választásokra, szövetséggé alakult, tagozatokat hozott létre, 11 ezer polgári kör segíti a munkánkat, 100 ezer önkéntes jelentkezett, és nagyszerű partnerekkel kötöttünk együttműködési szerződést. Mikola úr egyébként eddig is sokat tett az ország egészségéért. Meggyőződésem, hogy arra készül, hogy legjobb tudása szerint a kórházak megmeneküljenek a privatizációtól, és arra, hogy az egészség ne csak a betegség hiánya legyen, hanem egy komplex fogalom, amibe az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a környezet védelme, a sport és természetesen a nagyszerű kórházak együttesen tartoznak.

Mit tesz a Fidesz, ha nem nyeri meg a választást? [robol]

- Én sportember vagyok, és minden mérkőzésemre úgy készültem, hogy aznap, jelen esetben április 9-én a legjobb formában legyek. Nem becsültem soha alá az ellenfeleimet, de mindig is bíztam a győzelemben. Így van ez most is. A vereség gondolatával egyáltalán nem foglalkozom.

Ön szerint csak kampányfogás, vagy van valóságalapja a robbantásokról szóló híreszteléseknek? [OSSIAN-f]

- A biztonság egyre fontosabb szerepet kap életünkben, ezért minden fenyegetést komolyan kell venni, megvizsgálni, és meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. A Fidesz rendezvényei mindig is rendben, jó hangulatban és békésen zajlanak, nem gondolom, hogy bárkinek érdekében áll valamiféle durva akcióval, esetleg robbantással megzavarni azt. Szintén kívánom politikai vetélytársainknak is, hogy az ő rendezvényük is rendben és nyugalomban menjen végbe. Az olimpia is a békéről és barátságról szól, mégis sok fenyegetést kapnak a játékok szervezői, amit természetesen nagyon komolyan vesznek.

Miért akartak egy napon gyűlést szervezni az MSZP-vel Pesten? Önök örültek volna, ha összetűzés lett volna a két párt között? [_PaRaDoX_]

- Mi már régen lefoglaltuk a Kossuth teret és az időpontot nagygyűlésünk megtartására. Örülök, hogy az MSZP meggondolta magát, és másik időpontot választott. Ha együtt van a két ülés, talán egész Budapest megbénul, a fontos közlekedési pontjain minden le van zárva, parkoló autók és buszok tízezrei akadályozták volna a szabad közlekedést. Egyébként a békés politikai gyűlés célja nem a konfrontáció, hanem az egység kovácsolása, erősítése azok között, akik, mint a mi esetünkben, kevés szóból is értik egymást, és akarják - szívből akarják - a változást.