Kürti Gábor: Jobb nem magunkra haragítani a várost

Vágólapra másolva!
"A nappalijában szeretném lekötni a bringámat" - a Critical Mass kerékpáros felvonulás szervezője, Kürti Gábor, azaz Kükü ezt üzeni azoknak az autósoknak, akik a bicikliutakra parkolnak. Az [origo] Vendégszobájában válaszolt az olvasók kérdéseire, és az is kiderült, hogy a gyalogsági ásó és a metszőolló a biciklista barátai, a városi szmog miatt nem kell túlzottan aggódni, de a sörhason nem segít a kerékpározás.
Vágólapra másolva!

- Mi az a Critical Mass? [Crepsy]
- Angol jelentése kritikus tömeg, és onnan jön, hogy egy amatőr filmben egy kínai kereszteződésben a bringásoknak nem álltak meg az autók, de amikor már többszázan feltorlódtak, elindultak, és azután az autóknak kellett állniuk.

- Mi a célja a CM-nek? [=-=alt104109=-=]
- Egyenlő jogokat a közlekedésben a bringásoknak. Minden más ebből eredeztethető.

- Mennyi emberre számítotok vasárnap? [ROLERGIRL]
- 30-50 ezerre, kicsit aggódom is, hogy jól le tudjuk-e vezényelni a szervezőkkel.

- Miért lett ennyire "lebutítva" az útvonal? Így a városlakók alig érzékelnek valamit belőle, és a bringások sem találkoznak a városi emberekkel, csak a rakparttal. [Prof.gruppetto]
- Igen, az útvonal kompromisszumos. Mivel a menet akár 15 kilométeresnél hosszabbra is nyúlhat, és 3-4 órán át is tarthat, úgy gondoltuk, jobb lesz nem magunkra haragítani a várost. Egyébként szerintem a rakpart is a város. Sajnálom hogy nem úgy néz ki, mint mondjuk a Temze partja Londonban. Vedd úgy, hogy ezért is megyünk arra.

- Amíg a példamutatók a város lakóinak esetleges haragjától tartanak, addig mi még a meggyőző erő a bringa mellett? [small IQ]
- Nem tartunk a haragjuktól, csak az indokolt haragjuktól. Egy kétmilliós városban van határa a mások korlátozásának. Mi is ezt kívánjuk az autóban ülőktől, nem?

- A vasárnapi 13:00 órai szervezői találka előtt lesz-e valami találkozó még, ahonnan aztán együtt mehetünk a rakpartra? [moldvan_akos]
- 9 órakor a műjégtől indul több csapattal az önkéntes bringaúttisztítás. Gazolás, ágvágás, etc... Oda is várunk mindenkit.

- A 9 órai bringa-úttisztításra kell valamit vinni, valami eszközt, vagy elég, ha magamat viszem? [moldvan_akos]
- Gyalogsági ásó, metszőolló, spakli. Ezek a barátaink.

- Még mindig a miénk a legnagyobb résztvevői CM a glóbuszon? [qibdip]
- Igen, de azért ez nem a hagyományos havonta rendezett forma.

- Terveztek programokat a felvonulás utánra? [mbujtor]
- A honlapon és a felvonulás végén mindenkit tájékoztatunk ezekről. Most a Gödörről, és a Tűztérről tudok, mint bringás utóbuli.