Horváth János és Badár Sándor: Ezzel a fejjel nem lehet semmit eladni

Vágólapra másolva!
Horváth János kutyaszánhajtó volt, Badár Sándor vasutasként tevékenykedett sokáig, mellékfoglalkozásként pedig mindketten egykori szentesi iskolatársuk, Szőke András filmjeiben szerepeltek. A Roncsfilm, az Európa Kemping vagy a Citromdisznó blődliből építkező, sajátos humora nem arat osztatlan sikert mindenkinél, de a nyolcvanas évekbeli kis pesti kávézóktól kezdve a Godot Dumaszínházán át egy távközlési szolgáltató most futó reklámkampányáig valahogy mégis működik a geg. Nemrégiben megjelent az 1987-es japán utazásukat feldolgozó "retro útikalandkönyv", a Jappán második kiadása, és elkészült a folytatás is, az amerikai Cadillac Drive-os élményeket rögzítő Ámerika. Badár Sándort és Horváth Jánost nemcsak ezekről kérdezték az olvasók a Vendégszobában: cikizték is őket, és sok szó esett "Szőkekapitány"-ról.
Vágólapra másolva!

Mi az a Jappán és az Ámerika? [Vihardémon]
Könyvek, amiket mi írtunk. Állítólag humorosak, illetve ismeretterjesztőek.

Miről szólnak? [matrix016]
A Jappán egy 1987-es közös utazásunkról szól, meglepő módon Japánba, azért van két p-vel írva, mert múlt időben van. Ámerika nem Japán.

A Jappán-t olvastam. Nagyon tetszett, úgyhogy várom az Ámeriká-t, de még nem találtam sehol. [nettessheim]
Elméletileg minden könyvesboltba lehet kapni Magyarországon, kicsibe, nagyba. Most kezdődött a kampány, elképzelhető, hogy egy-két helyen még nincs kitéve, de a nagy könyvesboltokban én már láttam.

Honnan jött az ötlet a könyv írásához? [adryyyy]
Az ötlet a japán túra után azonnal megfogalmazódott, csak 20 évet kellett várni, hogy sikerüljön kiadni a könyvet, reméljük, nem hiába. Az Ámerika már magától értetődött.

Mennyi ideig írtátok őket? [moderator 630]
A Jappán-hoz öt alkalommal ültük össze, az Ámeriká-t durván egy hónap alatt, persze mind a kettőhöz oda kellett menni, és vissza is jönni.

Fotó: Virágvölgyi István

Japán és Amerika - nincs semmilyen politikai szál a könyvben? (Merthogy például Japán Amerika védőszárnyai alatt fejlődött a II. világháború után.) [matrix016]
Nem akartunk tudományoskodni. A '87-es történet, ha olvastad, két tudatlan fickóról szól, a két évvel ezelőtti amerikai sztori pedig a Cadillac Drive-hoz kapcsolódik. Inkább kalandok, mint útikönyv. Nem informatív könyvről beszélünk. Persze mindent tudunk a Japán gazdasági fejlődését meghatározó óriási boom-ról, ez azonban bennünket teljesen hidegen hagyott.

Ti a Fábryval voltatok Amerikában? [sanClaire]
Olvasd el a könyvet! Egyébként igen, a Fábry-val voltunk Amerikában. De nagyon fontos elmondani, hogy az Ámerika című könyvünk a mi kettőnk speciális lencséjén keresztül szűri meg az Újvilágot. Ugyanazon az úton mentünk, a könyvben párhuzamosan érzékeltettük is a sorozatot, de természetesen ez nem az.

Mi az, ami a legmegdöbbentőbb volt utatok során - itt és ott? [sanClaire]
Japánba ketten összesen 100 dollár költőpénzzel mentünk ki, ezzel együtt másfél hónapig kihúztuk a világ legdrágább országában. Amerikába fejenként vittünk kicsivel többet és ugyanúgy csak az emlékeinket hoztuk haza. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az USA 300 millió és Kanada cirka 100 millió lakosából Badár legalább 120 millióval külön- külön is elbeszélgetett, mindezt nulla angol tudással.

Fotó: Virágvölgyi István

Nem terveztek utakat más országokba is? Lehetne ebből egy sorozat, mint a Panoráma-könyvek.
Tervezünk utazásokat, sőt, nagyon komoly terveink vannak, de csak részben múlik rajtunk, hogy mindezeket hogyan tudjuk megvalósítani. Ha nem is Panoráma-mátrixot szeretnénk csinálni, de nem titok, hogy ezt a vonulatot, amit a Jappán-nal elkezdtünk, szeretnénk folytatni. Persze azért, hogy csak könyvet írjunk, nem indulunk el. Egyébként az utazásaink is majdnem mindig spontán indultak ki, annak ellenére, hogy beszéltünk róla.

Még hány idióta könyv kell ahhoz, hogy elég zsozsót össze tudjatok szedni a visszavonuláshoz? [sseleriw]

Látom, szurkolsz nekünk. El kell, hogy áruljam, ha tudnád, hogy mennyit kapunk egy könyvért, hamar rájönnél, hogy életművet kéne összehozni a visszavonuláshoz. Akikre te gondolsz, azok főleg szilikonnal vagy szilíciummal feltöltött médiasztárok, akik persze szintén sokkal kevesebbet kapnak, mint azt a bulvárba leírják. Persze mi nem is egy-két évre írtuk a könyvünket.

Fotó: Virágvölgyi István

Az, hogy az utóbbi időben ismertebbek lettetek, hány százalékában köszönhető Fábry Sándornak? [Noellll]
Fábryval több, mint 20 éves kapcsolatunk van, sokkal régebbi, mint bármelyik mostani televíziós történet. Éppen ezért más a nexus közöttünk, nem is akartuk kihasználni az ő médiaszereplését. Ha elolvasod a könyvet, hamar rájössz, hogy ezekben a történetekben rólunk van szó.

Olyan híreket hallottam, hogy valamiért nincsenek már jóban a Fábryval. Mennyire igaz ez? [Gerysson1]
Nem tudom, hogy honnan vetted a híreidet, nem igazak. Nem mondható, hogy napi szintű kapcsolatban vagyunk, mert sok a dolga mind a hármunknak, de bármikor alkalmasak vagyunk találkozni, sőt, dolgozni is. Azt kell, hogy mondjam, hírei teljesen alaptalanok.

Horváth János, ön is a Dumaszínházban lép fel, ugye? Máshol is? Honnan lehet még ismerni? [tamagocsi77]

Én nem vagyok szerves tagja a Godot Dumaszínházának, bár már léptem fel ott. Badár barátommal szoktunk közösen szerepelni. Ezenkívül főleg filmekben játszom. Szőke szakértők és Roncsfim-tudorok könnyebben be tudják határolni, úgy hogy Vizi szakaszvezető.