A Kultiplex nem költözne

Vágólapra másolva!
A kilencedik kerületi önkormányzat által felajánlott épületek nem felelnek meg a Ráday utca szomszédságából kiebrudalt alternatív szórakozóhely céljainak, ám a Kultiplex nem is adta még fel a reményt, hogy maradhat a Kinizsi utcában. Ezt mind Dirner Lászlótól, a Kuliplex ügyvezető igazgatójától tudtuk meg, aki a Vendégszobában úgy válaszolt az olvasók kérdéseire, mintha kulturális fejlesztésekért felelős projektmenedszereket győzködne a "Kulti" fontosságáról. Ahogy köztudott, a Kultiplex a város egyik legbékésebb szórakozóhelye, a nyugdíjasok kívülről gyönyörködhetnek az épületben, parkban elszórt injekcióstűk pedig nincsenek. Mégis úgy tűnik, nemsokára fű nő a Kultiplex helyén.
Vágólapra másolva!

Akkor most megmarad a Kulti vagy nem? [Összebújunk?]
A Kultiplex épülete a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdona, tavaly vásárolta meg, nem sokkal kevesebb, mint 170 millió forintért. Ettől függetlenül a kerület az Üllői út 27-es szám alatt 1,3 milliárd forintért adott el egy a Kultiplex területével nagyjából egyező nagyságú foghíjtelket egy ingatlanfejlesztő cégnek. Ezen azonban csak úgy kezdődhet el az átalakítás, ha a Kultiplex épületét lebontják, ugyanis az Üllői úti építkezéssel csökkenne a városrendezési szabályozás által meghatározott zöldterület aránya, amit a kultúrközpont parkosításával szeretnének pótolni. Jogilag a KSzT (Kerületi Szabályozási Terv - a szerk.) módosítása adna lehetőséget, hogy az épület ne legyen bontási hatály alatt. A módosítás viszont több tízmillió forintos költség is lehet. Ugyanakkor a főváros a FIMÜV Zrt. (Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. - a szerk) segítségével közösen segít új helyet találni a Kultiplexnek, és az ott működő Tilos Rádiónak is. Számos ajánlatot tettek, de ezek az épületek nem voltak megfelelőek. Máshonnan is sok segítséget kaptunk, elsősorban a civil kezdeményezések segíthetnek abban, hogy az épület és az ott üzemelő alternatív kulturális központ továbbra is működjön.

Milyen reakciókat hallanak, örülnek az emberek, hogy bezár a Kulti (pl. a szomszédok) vagy sajnálják? [oerdoegszemue]
Nagyon toleránsak voltak az elmúlt időszakban a lakók, de nagyon sokszor elhangzott az utóbbi időben, hogy az épület hangosabb, mint a megszokott, és az utóbbi hónapokban azt tapasztaljuk, hogy inkább azon lakók száma növekszik, akik inkább az épület bontásának, mint megmaradásának örülnének.

Mi lesz a Kulti helyén pontosan? Az átlagemberek is használatbe vehetik, vagy a gazdag szállodalakóké lesz? [Laci_deneeem]
Az önkormányzat tervei alapján egy zárható parkot létesítenek. Feltételezem, hogy mindenki számára igénybevehető lesz.

Nem szorult egy kicsit háttérbe az utóbbi időben a Kulti? Ott volt a WB, a Szimpla meg egy csomó más hely! [vegyel_komolyan]
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Kultiplex nem egy romkocsma, hanem egy alternatív kulturális művelődési központ. A fellépők és a koncertszervezés tekintetében a kezdetek óta arra törekedtünk, hogy felkutassunk, és fellépési lehetőséghez jutassunk olyan kevésbé ismert, de tehetséges és ígéretes művészeket, akik még nem rendelkeznek széleskörű ismertséggel, de produkciójuk színvonala indokolná.

Fotó: Szabó Pál

Olvastam, hogy a környéken lakók sokat panaszkodtak, hogy sok használt injekcióstűt találtak a szomszédos játszótéren egy-egy buli után. Igaz ez? [oerdoegszemue]
Sajnos a park rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban van. A kerületi önkormányzatok általában ott indítanak városrehabilitációs projekteket, ahol jelentős lepusztult ingatlantömeg maradt önkormányzati tulajdonban. Ez a Ferencvárosban a középső Ferencvárost és az Üllői út túloldalát, a Corvin mozi mögötti területet foglalja magába. Sajnos a rehabilitáció a valóságban az épületek zömének lebontását és a telkek hasznosítását jelenti, nem pedig a menthető állomány felújítását, korszerűsítését. Úgy gondolom, hogy részben ennek esett áldozatául a park is, hiszen az utóbbi években nem volt nagyon gazdája, és sem a közvilágításra, sem a polgárőrség rendszeres ellenőrzésére, sem a park tisztántartására nem fordított energiát a tulajdonos kerületi önkormányzat, amiből kifolyólag tevőlegesen is hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen esetek esetlegesen előfordulhattak. Ugyanakkor számtalan példa van arra, például a VI. kerületben, hogy a helyi önkormányzat korlátozza az épület környékén található éjjel-nappali boltok alkohol-árusítását este tíz órától. Az épületben található szemét nem a Kultiplex vendégeitől származik, köztudott és közismert, hogy a Kultiplex a város egyik legbékésebb szórakozóhelye, az éjszakai randalírozásokról szóló állítások valótlanok, az injekcióstűk tömegéről szóló mendemondák megmosolyogtatók.

Melyik korosztály látogatja legszívesebben a Kultiplexet? [GET LiFE]
A Kultiplex vendégköre nem teheti meg, hogy lépést tartson a Ráday utcában található komfortosabb kocsmák árszabásával, de ugyanakkor igénye van a minőségi szorakoztatásra. Egy olyan helyre, ahol megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő programot, vagy akár a hangulatos kertben nyaranta társ egy jó beszélgetésben. Ebből kifolyólag elsősorban az egyetemisták, nyitott gondolkodású fiatalok, művészek és a programokból kifolyólag hazánkba látogató külföldiek körében egyaránt népszerű.