Illovszky Rudolf: Van jövője a magyar futballnak

Vágólapra másolva!
A Vasas legendája, a piros-kékek stadionjának névadója, a klub jelenlegi elnöki tanácsadója, Illovszky Rudolf ellátogatott az [origo] Társalgójába, ahol mesélt szövetségi kapitányként elért sikereiről, és összeállította a keze alatt megfordult játékosok álomtizenegyét. Az egykori remek labdarúgó és tréner szerint van jövője a magyar futballnak, és rendkívül örült a németországi 2-0-s magyar sikernek, noha egy forintot sem tett volna fel a mieink győzelmére. A 82 esztendős Rudi bácsi (akit mindenki csak így szólít) kedvenc külföldi csapata Kubala és Puskás miatt a Barcelona és a Real Madrid, és úgy véli, hogy a franciák nyerik meg az Európa-bajnokságot.
Vágólapra másolva!

- Szeretettel köszöntöm a felhasználókat! A futballal kapcsolatban bármilyen témában várom kérdéseiket!

- Üdvözlöm! Mi a véleménye a magyarok németországi sikeréről? (coll)
- Óriási nagy eredménynek tartom! A mérkőzés előtt egy forintot nem adtam volna a győzelmünkre, egy tisztes vereségben is kiegyeztem volna. Nagyjából tudtam, hogyan állt össze a válogatott, például az egyik játékos a mérkőzés előtt egy nappal nősült, s úgy érkezett a helyszínre, a másik játékos. Tóth András pedig a tudomásom szerint egy héttel a mérkőzés előtt már nem edzett, mert szabadságon volt, s így beállítani a csapatba nagy felelősség volt. Ha katasztrofális vereséget szenvedtünk volna, biztos, hogy a közönség Lothar Matthäus "fejét követelte volna". A mérkőzés közben nem csak a 2-0-s vezetés után, hanem játék közben is lehetett érezni, hogy ez a magyar csapat akaratban, küzdőszellemben a német fölé nőtt.

Fotó: Mitruczky Kinga

Képgaléria Rudi bácsiról!

- Maga Lothar Matthäus helyében maradna a magyar válogatott csapat vezetőedzője, vagy menne Törökországba? (abcd123)
-
Én azok közé az edzők közé tartoztam, akik ha egy szerződést aláírtak, igyekezték végigdolgozni, egy esetben sem hagytam abba a megkötött szerződést. Így az a véleményem, hogy Lothar Matthäus, akit csak távolról ismerek, mielőtt megkötötte a szerződést, meg kellett, hogy győződjön arról, mi a helyzet Magyarországon. Ha ezt megtette, tudomásul kell vennie: az aláírt szerződés olyan, mint az adott szó. Persze fordítva is kellemetlen lett volna, ha vesztett meccsek után szerződést bontottak volna vele. A sikerben és a balsikerben is benne kell lennie az edzőnek. Az ő helyében semmiképp nem mennék el, amit vállaltam, megpróbálnám maximálisan kidolgozni. A futballban vannak jó és kevésbé jó szereplések, eredmények, de az edzőnek mindig elöl kell járnia, hogy a játékosok felnézzenek rá. Mindig ezt az elvet vallottam.

- Üdvözlöm! Mi a véleménye a mai (magyar) futballról? Miben változott azóta, amikor ön focizott? (GeNiuS03)
-
Nagyon sok változás történt, úgy hiszem, most mások a körülmények, mint 30-40 évvel ezelőtt, és ezek megmutatkoznak a játékban is. Például: abban az időben a legtöbb gyerek vagy futballozott, vagy bokszolt, vagy birkózott - elsősorban a szegényebb gyerekek. Ma pedig mások a körülmények, több lehetőségük is van a gyerekeknek a focin kívül, nagyobbak a követelmények, főleg tanulás szempontjából is. Változatlanul fenntartom azon állításomat, hogy a gyerekekkel úgy kell foglalkozni - a 10-15 évesekkel -, hogy játsszanak, s csak azután próbálom őket szakosítani. Hagyni kell őket játszani: a mi időnkben mindenféle dologgal - gumilabdával, teniszlabdával - játszottunk. Ma pedig úgy gondolják - tisztelet a kivételnek -, hogy a gyerekeknek futócipő kell, nagy labda kell, és nagy pályán játszanak. A nagy méretű pályán megeshet, hogy egy 10 éves gyerek 5 percig labdába se rúg. Én a Vasasban csináltattam egy 20x30 méteres, körbekerített pályát, ahol 5-5 gyerek játszhat. Ha ezen a területen játszanak egy félórát-órát, állandóan labdajátékban vannak, és szerintem sokkal többet fejlődnek. Úgy vélem, a gyerekek szempontjából messze el vagyunk maradva.

- Illovszky úr, milyen érzés benne lenni egy válogatott keretben? (Ottacon)
- Én nagyon jó érzésnek tartom! Én ugyan háromszor voltam A válogatott, 12-szer B válogatott, de sokszor voltam a válogatott csapat mellett, mint pályaedző. 1963-tól 1966-ig voltam Baróti Lajos mellett a válogatott csapat pályaedzője, 66 júniusától 68 decemberéig szövetségi kapitány, és 71-től 74-ig szintén. Nagyon jó érzés a válogatott keret tagjának lenni, hiszen ott sokkal többet kell nyújtani, mint általában a mérkőzéseken. Az országot képviselik az adott keret tagjai - legyenek azok játékosok, vagy például orvosok, masszőrök.

- Tiszteletem! Ki volt a legjobb játékos, aki ellen játszott? (Feher_Solyom)
-
Sok védő ellen játszottam, nagyon nehéz egyet-egyet kiemelni, de aki ellen nem szerettem játszani - nem féltem tőle, csak kellemetlen volt, mert mindig becsúszott, néha kézzel is játszott - az Balogh II. Sándor volt, az Újpest hátvédje. A fiatalok és a középkorúak közül nem sokan emlékeznek rá, de sokszor volt válogatott játékos is. Játszottam Buzánszky ellen, de vele nem volt soha semmi problémám. Általában akkor keletkeztek bajok, amikor ütköztünk.

- Hány éves korában kezdett el focizni? (Briga14)
-
Hivatalosan 11 évesen, 1933-ban.

- Melyik a kedvenc külföldi focicsapata? (Eva_Baba)
-
A Barcelona - két okból. Az első: az egyik legjobb barátom, aki sajnos már nem él, Kubala László volt, aki hosszú időn keresztül játszott benne. Én is játszottam vele együtt fél évet a Bratislavában, valamint a Vasasban. Közel áll a szívemhez a Real Madrid is.