Zsivoczky Attila: Csak most váltam érett tízpróbázóvá

Vágólapra másolva!
Magyarország egyik legsokoldalúbb sportembere, a tízpróbázó Zsivoczky Attila bronzérmet szerzett a helsinki atlétikai világbajnokságon, és mint azt a Társalgóban elmondta, valami hasonlót vár magától a jövő évi Európa-bajnokságon és a pekingi olimpián is. A különféle technikai felkészültséget igénylő versenyszámok mellett sokféle fáradtságot ismer, az elért eredmények és a diós palacsinta azonban mindenért kárpótolják.
Vágólapra másolva!

- Mikor ismerkedtél meg a tízpróbával? (Chora)
- Kilencéves koromban kezdtem. Nagy szerencsém volt, mert nevelőedzőm, Varga Sándor mindennel megismertetett és megszerettette velem a sportot.

- Milyen testalkat szükséges ehhez a sporthoz ? (HuszasiASamurai)
- Nagyon változó, ha megnézed a fényképet, ami a világbajnokság dobogójáról készült, ott három teljesen eltérő testalkatú ember áll. Én 194 cm magas vagyok, a második Sebrle 185, az első Clay 169.

- Nem szokott néha eleged lenni abból, amit csinálsz? Magam is atlétizálok (100 m), és van úgy, hogy nagyon meg tudom unni... (nova87)
- Én valamivel szerencsésebb vagyok, mert nekem tíz számom van, és igazán soha nem untam meg az atlétikát. Vannak nehéz pillanatok, de azokért mindig kárpótol az elért eredmény.

- Főállásban tízpróbázol? Ha igen, akkor mennyit keresel vele ? (HuszasiASamurai)
- Igen, ez a munkám, lehet azt mondani, hogy profi sportoló vagyok, és szerencsére nagyon jól meg tudok élni belőle, nem kell azt néznem, hogyan fizetem ki a hónap végén a villanyszámlát.

- Vannak pillanatok, amikor arra gondolsz, hogy teljesen befejezed? (kalee)
- Huszonnyolc éves vagyok, természetesen most már el kell gondolkoznom azon, hogy mi lesz az atlétika után. Amerikában szereztem marketingből diplomát, ha minden kötél szakad, akkor azt fogom felhasználni valahogy. De mindenképpen szeretném tovább csinálni a pekingi olimpiáig, aztán majd meglátjuk.

- Milyen érzés megnyeri egy versenyt? (HuszasiASamurai)
- Nehéz kérdés, mert már öt éve nem nyertem, de amennyire emlékszem, nagyon kellemes élmény, hirtelen minden fájdalmat és szenvedést elfelejtek.

- Milyen ételeket fogyasztasz? (Viktorinhooooo)
- Ebben nagyon rossz vagyok, mert azt eszem, amit megkívánok, pedig jobban oda kéne figyelni a táplálkozásra. Persze a nagyobb versenyek végén már mindegy, olyankor tényleg bármit ehetem. Nagyon szeretem a palacsintát, főleg a diósat.

- Használsz tömegnövelő szereket? (Viktorinhooooo)
- Természetesen, táplálékkiegészítők nélkül ma már elképzelhetetlen a sikeres felkészülés. Minden évben igyekszem valami újat kipróbálni, és figyelem, hogy mik a jó hatásai. Fehérjét keveset szedek, inkább kreatint használok.

- Mennyi ideig készülsz egy-egy versenyre? Egyáltalán, hogy lehet ezt bírni? Én teljesen kész lennék, ha ennyi mindent kellene csinálnom egymás után. (cool)
- Egy jó versenyre az ember egész életében készül, de közvetlen felkészülés csak a világverseny évében folyik. Ez körülbelül nyolc hónapot jelent. Úgy lehet bírni, hogy jókor és jó időben pihensz, és próbálsz kiszakadni az edzések monotonitásából. Ez legalább annyira fontos, mint az edzés maga.

- Ki ma a világ legjobb tízpróbázója? (Viktorinhooooo)
- Az egyik az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Roman Sebrle. Ő volt az első ember, aki 9000 pont fölötti eredményt ért el - összehasonlításképpen az én egyéni csúcsom 8554 pont. A másik a mostani világbajnok Bryan Clay. Fontos a futógyorsaság és a jó technikai felkészültség. Mivel tíz szám van, hosszú időbe telik mindent megfelelő szinten elsajátítani, de a fizikai felkészültség legalább olyan fontos, mint a technikai.