Komáromi Tibor: Nem szégyen a karfiolfül

Vágólapra másolva!
Komáromi Tibor, a nemrégiben véget ért budapesti birkózó-világbajnokságon négy érmet szerzett kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya maximálisan elégedett versenyzői teljesítményével, habár van egy kis hiányérzete az elmaradt aranyérem miatt. A szakágvezető a Társalgóban minden érdeklődőt arra biztatott, hogy akár hobbiszinten is próbálkozzon meg a birkózással, hiszen szerinte a magyar embernek a vérében van a küzdelem.
Vágólapra másolva!

Kivel volt a legelégedettebb a magyar válogatottból a vébé alatt, illetve volt-e olyan, akiben csalódott? (cool)
- Mivel hét súlycsoport van a birkózásban, és ebből öt versenyzőm pontszerző lett, mindenkivel elégedett voltam. Nagy szó, hogy a csapat megnyerte a pontversenyt, hiszen erre még nem volt példa világbajnokságon. Talán Füredy Leventétől vártam egy kicsit többet, de tudni kell, hogy mindkét menetet korongfeldobással veszítette el, ezért nem sikerült dobogóra állnia.

Hogy néz ki egy birkózó szövetségi kapitány felkészülése egy ilyen világbajnokságra? Mikor áll össze a keret? És mi alapján? (holger_cz)
- Május 4-től edzőtáborban voltunk, itthon és külföldön, ez nagyon hosszú felkészülést jelent, de a hazai rendezésű világbajnokság miatt szükségesnek tartotta a vezetés. Ez alatt az időszak alatt részt vettünk hazai és nemzetközi versenyeken, ami alapján össze tudtam állítani a világbajnoki csapatot.

Mennyi esélye van annak, hogy én bekerüljek a válogatottba, ha most kezdem el a pályafutásomat? (MetHo)
- A küzdősportoknál nagyon fontos, hogy már gyerekkorban elkezdjük. Attól függ, hány éves vagy. Ha már elmúltál tizenegy, akkor úgy gondolom, már nem éri meg a birkózást választanod. De természetesen a szakosztályokban szeretettel várnak, ha lemész és mégkéred az edzőt, hogy a mozgás kedvéért vagy az önvédelem miatt szeretnéd elsajátítani a birkózás alapjait. A Budapesti Spartacusba például sok más területeken jeleskedő sportoló lejár, akikkel jókat birkózunk és focizunk évek óta.

Mit szól ahhoz, hogy néhány versenyzője (Bárdosi, Deák-Bárdos stb.) belekóstolgat a szumóba is? Nem hátráltatja ez a munkát? (cool)
- A két sport nem zavarja egymást, örülök neki, hogy a szabadidejükben is mozognak.

Milyen az ideális birkózó alkat? (MetHo)
- Többféle lehet, mivel hét súlycsoport létezik, 55 kg-tól 120-130 kg-ig. Mindenki a maga testének formálója, úgyhogy igazán csak azt mondhatjuk ideálisnak, aki a saját súlycsoportjában eredményes. A birkózástól mindenesetre harmonikusan fejlődik az izomrendszer.