Várhidi Péter: Bevállalós típus vagyok

Vágólapra másolva!
Várhidi Péter megbízott kapitányként ült le a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára a Kanada elleni barátságos mérkőzésen, majd miután győzelemre vezette hat újoncot is avató, a közönség szimpátiáját máris elnyerő csapatát, a Vendégszobában az olvasók kérdéseire válaszolt. Az U19-es válogatottat is irányító szakember a fiatalításban látja a magyar futball egyetlen kiútját, ám úgy véli, eljött az ideje, hogy a szakmai képzés mellett végre emberileg is foglalkozzanak a tehetségekkel. Meglátása szerint a válogatott a 2008-ban kezdődő világbajnoki selejtezőkre lehet ismét versenyképes, és ha a szövetség nem vele képzeli el jövőt, a következő szövetségi kapitányt is támogatni fogja.
Vágólapra másolva!

- Először is részvétem a Puskás családnak és minden magyar labdarúgást szerető embernek.

Gratulálok a győzelemhez! Van rá esély, hogy ön maradjon a szövetségi kapitány? [dr.csajozó]
- Erre most még nem tudok válaszolni. Az elnökségnek kell döntenie, erre várhatóan még ebben az évben sor kerül. Akárki lesz a szövetségi kapitány, én támogatni fogom.

Mikorra várható, hogy végre kijutunk egy világversenyre? [démuszak]
- Talán a 2008 őszén kezdődő vb-selejtezőkre összeállhat egy olyan csapat, amelyik képes lesz felvenni a versenyt bármelyik európai válogatottal. Természetesen ehhez nagyon sok nemzetközi meccset kell játszani.

A lehető legjobb döntés volt, hogy hozzányúlt a fiatalokhoz! Őszintén hiszem, hogy sikeres lesz velük. [Apáca24]
- Én is így gondolom. Megítélésem szerint nincs más kiútja a magyar futballnak. Ám tudom, hogy ez buktatókkal jár majd, kitartásra és türelemre lesz szükség mindenki részéről.

Miért nem szerepeltette a mérkőzésen Kanta Józsefet? [mrjackpot]
- Taktikai okai voltak. Azért azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy ilyen fiatal csapat esetében nagyon fontos az első mérkőzés, és a meccs utolsó periódusában már az eredmény tartására kellett törekednünk.

Miért kell a fiatalokat szerepeltetni a válogatottban? Miért nem a legjobbak játszanak, mint máshol? [PanicAtTheChat]
- Azért, mert az előző időszakban bebizonyosodott, hogy a jelenlegi idősebb generáció nem tud nemzetközi szinten teljesíteni, hiszen minden fontosabb mérkőzést elvesztettünk. Ezért a fiatalítás az egyetlen kiút, és ezt időben kell elkezdeni ahhoz, hogy nemzetközi tapasztalatokra tegyenek szert a játékosok. Ezek a gyerekek még négy év múlva is erejük teljében lesznek.

Közismert, hogy ön az olasz foci szakértője. Taktikailag, csapatszerkezetben próbál az olasz mintához hasonlót kialakítani? [kézis]
- Taktikailag széles a paletta. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját elképzeléseit kell megvalósítania, hozzátéve azokat az elemeket, amelyek a magyar futballra a legjellemzőbbek. A taktikai elemeket mindig a keret összetétele határozza meg.

Van rá esély, hogy ez a csapat esetleg egy komolyabb válogatottal is megmérkőzzön? [dr.csajozó]
- Hiba lenne most összeengedni a csapatot egy nagyon erős válogatottal. Szisztematikusan kell az ellenfeleket is kiválasztani ahhoz, hogy a fejlődés töretlen legyen. De eljön annak is az ideje.

Ezek a fiatalok nagyon jól játszottak Kanada ellen, volt a csapatban akarat és összetartás. Önnek erről mi a véleménye? [Újév]
- Természetesen engem is nagy örömmel töltött el. Már az edzőtábor elejétől éreztem, hogy mindenáron bizonyítani akarnak. Ennek persze alapvetőnek kell lennie egy futballistánál, ezért is ítéltem el az előző válogatottat, hiszen ott ugyanezt nem véltem felfedezni, pedig ez csak hozzáállás kérdése.