Madaras: Lehettem volna ökölvívó is

Vágólapra másolva!
Alig két hónappal a pekingi olimpia rajtja előtt Budapesten rendezik a magyar sikersportágnak számító öttusa aktuális világbajnokságát. Az esemény sajtófőnöke, az egykori kiváló versenyző, Madaras Ádám a Vendégszobában elmondta, akár fogadna is arra, hogy utódai érmekkel térnek haza Pekingből. 1991 Európa- és világbajnoka szerint a pentathlon még hosszú ideig a játékok műsorán marad, de mesélt a Hídember című filmben történt kaszkadőrségéről, és szóba került III. Richard is.
Vágólapra másolva!

- Hogyan kezdte a pályafutását? [Kopii]
- Szüleim beírattak úszni, de azt nagyon untam, ezért választottam az öttusát. Lehettem volna ökölvívó is, de az nem volt elég kemény sportág. :)

- Mikor érdemes egy gyereknek elkezdeni sportolni? [!pasi30]
- Szerintem a babaúszással kell kezdeni. Annál korábban nem lehet. :) Teljesen mindegy, hogy milyen sportágat választ a gyerek, az a lényeg, hogy következetesen menjen végig az úton.

- Miért érdemes öttusázni? Unokaöcsém hatéves és nagyon tetszik neki. Te miért ajánlanád? [hdkjshdsd]
- Összetett sportág, éppen ezért talán nincs is más olyan sport, ami ennyi mindent fejlesztene egyszerre. Soha nem unod meg az edzéseket, nagyon jó a társaság, a világ legjobb edzői itthon vannak. Ráadásul hihetetlen népszerű Magyarországon, és ha eljutsz egy szintre, aktív sportpályafutásod után is könnyen boldogulsz, igazi barátokra lelhetsz, akikre mindig számíthatsz. A magyar himnuszt hallgatni a dobogón állva a világ egyik - ha nem a legjobb - dolga. Szóval, gyertek öttusázni! :)

- Önnél nem volt konfliktus a sport és a tanulás között? Hogy vagy egyikben jó, vagy másikban? [!pasi30]
- Meggyőződésem, hogy a rendszeres sportolás segít a tanulásban is! Megtanít beosztani az idődet, megtanít feldolgozni a sikert és kudarcot egyaránt, segít kizökkenteni a "száraz" és "unalmas" tankönyvek világából. Ráadásul egy sikeres sportoló bizonyos előnyöket is élvez(het), ha tanára sportőrült! :) Szomorú, ha egy iskola igazgatója vagy tanára nem így gondolkodik, velük is szívesen csetelnék. :)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Melyik tusa a legnehezebb? [hattusa56]
- Ahány öttusázó, annyi válasz: van, aki nem bírja a lövészeten tapasztalható feszültséget, akad, aki rosszabbul fut, és nehezen dolgozza fel, ha a verseny végén nagyon sokan megelőzik, van, akinek a vívás okoz nehézséget, mert inkább önmagával küzd, mint egy kiszámíthatatlan ellenféllel. Nekem sokáig a lovaglás volt a legnehezebb, mert ott sok függ attól is, hogy milyen lovat sorsolsz. Aztán eltelik pár év, és "kiöregedve" a mezőnyből már mind az öt nehéz lesz. Én még nem vagyok öreg. :)

- Hogyan látja a szövetség jövőjét? Min lehetne fejleszteni manapság? [Kopii]
- Nem a szövetséget kell fejleszteni, hanem a sportágat. Ha sikeres és népszerű a sportág, "könnyű dolga van" a szövetség vezetőinek. Mint minden sportág, az öttusa is keresi az újítások lehetőségét, ebben mi magyarok mindig is élen jártunk (pl. egynapos öttusa-verseny, váltóverseny, minél kisebb területen elhelyezni az egyes verseny helyszíneket stb.)

- Nem gondolja, hogy a magyar fociba túl sok pénzt ölnek bele? Azt a vagyont más sportágra is lehetne fordítani. [Kopii]
- Valóban pénzes sportág, és igazad van, talán máshol sokkal jobb helyen lenne a beleölt pénzeknek! De azt azért tudomásul kell venni, hogy még mindig a legnézettebb sportágról beszélünk (most hagyjuk a színvonalat), ráadásul a gyerekek számára is az egyik legkedveltebb sportolási forma. Bízom abban, hogy néhány befektető más sportágban is fantáziát lát, pl. az öttusában. :)

- A többi sportágat figyelemmel kíséri? Melyik a kedvence? A BL-döntőt figyelte például? [hattusa56]
- Talán nincs is olyan sportág, mit ne kedvelnék, vagy ki ne próbáltam volna korábban. Kezdve a síeléstől, búvárkodástól, kerékpározástól, a thai boxon keresztül egészen a jet-ski-ig. Kedvenc persze azért van, a saját sportágamon kívül is; imádom nézni az atlétikai, Forma-1, motorsport és tenisz-közvetítéseket. Bár teniszezni sokkal jobb a pályán! Igen, szoktam labdarúgást is nézni, persze csak a színvonalas mérkőzéseket szeretem, bár mostanában csak összefoglaló sportműsorokra van időm.